14/6/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στο απογευματινό τσάι της χορωδίας του Συνδέσμου Παραπληγικών και Φίλων Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο

14/06/2011






Είναι με αισθήματα χαράς και συγκίνησης που σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνεύρεση μας εδώ, σήμερα, είναι ένα δείγμα της βαθιάς εκτίμησης και του σεβασμού τόσο εμένα όσο και του Πρόεδρου Χριστόφια προς στους ιδρυτές της χορωδίας Παραπληγικών και Φίλων Κύπρου, στους εθελοντές και φίλους που τη στήριξαν σε εποχές δύσκολες και σε όσους έχουν εργαστεί για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα.

Η Χορωδία, που είναι η πρώτη ανά το παγκόσμιο στο είδος της, αποτελεί σταθμό στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Είναι κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, πόλος πολιτιστικής δημιουργίας, μόρφωσης και συμμετοχής στα κοινά. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι συμβάλλει καθοριστικά στην πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Σε μια εποχή όπου τα ιδανικά και οι αξίες απειλούνται και υποσκάπτονται και η διάθεση της εθελοντικής προσφοράς μειώνεται όλο και περισσότερο, καλούμαστε να βρούμε λύσεις και να προτείνουμε εναλλακτικές πηγές δραστηριοποίησης για να διασφαλίσουμε την ορθή διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας μας. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας δίνουν, με το παράδειγμά τους, μαθήματα αγωνιστικότητας, καρτερικότητας, επιμονής και πίστης στη δύναμη της ψυχής. Οι παραπληγικοί συνάνθρωποί μας, μας έχουν αποδείξει πως δεν ζητούν οίκτο και ελεημοσύνη αλλά ευκαιρίες, σεβασμό και συμμετοχή.

Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια έχει στις προτεραιότητες της την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν δυνατή την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και τη διασφάλιση της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης. Σε αυτό το πλαίσιο το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, καθώς και τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, έχει προωθήσει σειρά από στοχευμένες δράσεις.

Έχει εισαγάγει το «Νέο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας» , για να παρέχεται συστηματική, επιστημονική και ολιστική αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες. Έχει ενισχύσει τα επιδόματα φροντίδας, την παροχή οικονομικής βοήθειας για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού, καθώς και την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης, μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης, απασχόλησης και αποκατάστασης.

Οι πιο πάνω δράσεις στοχεύουν στη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με την αναπηρία και γενικότερα την καλλιέργεια κουλτούρας, που να εμπεδώνει την ίση μεταχείριση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ανοικτής στη διαφορετικότητα και έτοιμης να αντιμετωπίσει τους αποκλεισμούς.

Σημαντικές θετικές δράσεις έχουν προωθηθεί προς την αναδιοργάνωση του τομέα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης για ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην απασχόληση. Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει το Σχέδιο Κινήτρων που εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βάσει του οποίου έχουν γίνει 90 τοποθετήσεις ατόμων με αναπηρίες σε θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τα άτομα με αναπηρίες στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και της διασφάλισης γενικότερα μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, αποτελεί η ψήφιση και εφαρμογή του Νόμου περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Είναι πεποίθηση αυτής της Κυβέρνησης ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά, φτάνει να τους δοθούν τα απαραίτητα εφόδια και φυσικά οι ευκαιρίες, για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν αυτές τις δυνατότητες. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει στα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των στόχων της όσον αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με αναπηρίες.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης. Ευχαριστώ θερμά όλους για την παρουσία και τη συνεισφορά σας μέσα από την οποία όχι μόνο δίνετε νόημα στην προσπάθεια που η Χορωδία Παραπληγικών και Φίλων Κύπρου καταβάλλει, αλλά και τη δύναμη για να συνεχίσει το έργο της. Στους φίλους της χορωδίας, εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές τους. Είμαι βέβαιη αγαπητοί μου ότι θα συνεχίσετε μέσα από το έργο σας να αποτελείτε σημείο αναφοράς και πνευματικό πνεύμονα για όλους μας.