14/6/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

14/06/2011
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πανέτοιμη να οικοδομήσει σχέσεις μηδενικών προβλημάτων με την Τουρκία και να έχει ειδική σχέση τόσο μαζί της όσο και με την Ελλάδα είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό επιβάλλει όπως η Τουρκία συνεργαστεί για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου στις 10 το πρωί με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου στις 7 Ιουλίου».

Πρόσθεσε ότι «έχει διευθετηθεί επίσης συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις 21 Ιουνίου στις 5 μ.μ. ενώ στις 22 Ιουνίου στις 12.30 μ.μ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ».

Αναφερόμενος στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση της για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για περίοδο έξι μηνών, μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2011.

Στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναγνωρίζεται η ανάγκη της συνέχισης της παρουσίας της Δύναμης στην Κύπρο, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση, η οποία, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σημειώνεται ότι στο ψήφισμα αναγνωρίζεται ο υποβοηθητικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθεια εξεύρεσης συνολικής λύσης στο Κυπριακό, κύρια ευθύνη της οποίας έχουν οι ίδιοι οι Κύπριοι.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο ψήφισμα με σαφήνεια επαναβεβαιώνονται τόσο η βάση της λύσης του Κυπριακού, καθώς και όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται η ειδική αναφορά που γίνεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1251 του 1999, το οποίο περιέχει την πλήρη περιγραφή της λύσης. Δηλαδή, λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας διασφαλισμένη. Λύση που να απαγορεύει την απόσχιση ή την ένωση με οποιοδήποτε άλλο κράτος. Αυτές οι αναφορές υπάρχουν στο ψήφισμα 1251 του 1999 για το οποίο γίνεται αναφορά στο καινούριο ψήφισμα.

Με την ευκαιρία της έγκρισης του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, επαναλαμβάνουμε τη θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια στις αρχές λύσης και με την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεχτής λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό. Λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων».

Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κ. Ερντογάν και το κόμμα του πέτυχαν μεγάλη νίκη στις Γενικές Εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανεξαρτήτως αν τελικά δεν έδωσαν τη δυνατότητα για άμεση αλλαγή του Συντάγματος. Ευχόμαστε αυτή η νίκη να αξιοποιηθεί ορθά χωρίς μεγαλοϊδεατισμούς και να αποβεί προς όφελος του τουρκικού λαού.

Ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας και του κ. Ερντογάν εγείρονται σοβαρότατα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το Κουρδικό πρόβλημα, το οποίο η τουρκική ηγεσία πρέπει να αγγίξει και να επιλύσει. Η τουρκική ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει το θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει αφού είναι συστατικό και απαραίτητο μέρος της ευρωπαϊκής της πορείας.

Θέμα συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είναι και το Κυπριακό, για το οποίο η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να επιδείξει δημιουργική στάση.

Διάφοροι κύκλοι στον διεθνή χώρο επικαλούνταν τις εκλογές ως ελαφρυντικό, γιατί η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση στο Κυπριακό η οποία να σηματοδοτεί την αλλαγή της αρνητικής της στάσης και την αντικατάσταση της με μια εποικοδομητική πολιτική από μέρους της. Οι εκλογές τέλειωσαν, η Τουρκία οφείλει να αποδείξει στην πράξη ότι εργάζεται για λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως άλλωστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την καλεί να πράξει και να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις.

Καλείται η Τουρκία επίσης να αναθεωρήσει την αλαζονική στάση και πολιτική που εφαρμόζει έναντι των Τουρκοκυπρίων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πανέτοιμη να οικοδομήσει σχέσεις μηδενικών προβλημάτων με την Τουρκία και να έχει ειδική σχέση τόσο μαζί της όσο και με την Ελλάδα. Αυτό βέβαια επιβάλλει όπως η Τουρκία συνεργαστεί για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία να αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Καλείται η Τουρκία να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό».

Στη συνέχεια κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Έρογλου για σύνοδο στις 7 και στις 8 Ιουλίου στη Γενεύη και ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάτι στις 8 Ιουλίου, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά στο ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι είναι αργός ο ρυθμός προόδου στις συνομιλίες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη αν και εφόσον η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεργαζόταν με την ελληνοκυπριακή πλευρά και παρουσίαζε θέσεις που συνεχώς να βρίσκονται στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας βάσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά ακολουθούσε την ίδια εποικοδομητική στάση που έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι γι’ αυτό που έχουμε πει ότι ο Πρόεδρος θα συνεχίσει με την ίδια θέληση, με την ίδια συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού και με την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού να διαπραγματεύεται με στόχο να ανοίξουμε το δρόμο προς τη λύση το συντομότερο δυνατόν. Ο στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού και γι’ αυτήν εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Καρογιάν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής και όταν υπάρξει κάτι νεότερο επί του θέματος θα ανακοινωθεί.

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση του με τους συνδικαλιστές ο Πρόεδρος θα καταθέσει κάποιο πακέτο μέτρων ή απλώς θα ακούσει απόψεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση θα έχει θέσεις και ασφαλώς μέσα από τον διάλογο δεν διατυπώνεις μόνο θέσεις και προτάσεις, αλλά ακούς κιόλας».

Κληθείς να πει κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ή αν αναμένεται να καθοριστεί η στάση της πλευράς μας στη Γενεύη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το θέμα της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει της συνάντησης της 7ης Ιουλίου. Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει ασφαλώς για τη μέχρι σήμερα πορεία και ασφαλώς θα ενημερώσει και θα συζητήσει με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και εν όψει της συνάντησης, αλλά και για την ίδια τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντοτε συζητά με την πολιτική ηγεσία του τόπου για τις διάφορες εξελίξεις που υπάρχουν στο Κυπριακό, περιλαμβανομένων και των συναντήσεων του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Υπενθυμίζω, για παράδειγμα, ότι στις προηγούμενες συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είχε συζητήσει στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου για την πρώτη συνάντηση και στο επίπεδο του Άτυπου Συμβουλίου για τη δεύτερη, αναφορικά με το ποια θα ήταν η στάση και ποιες θα είναι οι προσεγγίσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σε αυτές τις συναντήσεις».