6/5/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή του Οργανισμού «Hope for Children» UNCRC Policy Center για τον διορισμό του Πρέσβη Καλής Θέλησης για την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» κατά της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, στη Λευκωσία
06/05/2011





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία επικεντρώνεται σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή κοινωνία - τη σεξουαλική βία ενάντια στα παιδιά. Ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια τείνει να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο και επιβάλλει την ανάγκη για συλλογική αντίδραση και δράσεις σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι αποδεκτό απ΄ όλα τα σύγχρονα κράτη, πως η ιδιαίτερη θέση των παιδιών τα καθιστά ευάλωτα σε όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και συνεπώς χρήζουν της μέγιστης δυνατής προστασίας.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Εκτιμάται ότι περίπου σε ποσοστό 70% έως 85% των περιπτώσεων ο θύτης είναι κάποιος τον οποίο το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται. Η σεξουαλική βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως σεξουαλική κακοποίηση εντός της οικογένειας, παιδική πορνογραφία και πορνεία, διαφθορά μέσω του διαδικτύου και σεξουαλική κακοποίηση από συνομήλικούς τους.

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών βρίσκει συχνά καταφύγιο στη σιωπή, επειδή τα παιδιά αισθάνονται ντροπή, ενοχή και φόβο. Μερικά παιδιά, θύματα της σεξουαλικής βίας, είναι τόσο μικρά ώστε να μην καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά γνωρίζουν πώς και από πού να ζητήσουν βοήθεια, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα βοηθήσουμε.

Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά υποφέρουν όχι μόνο από την απαράδεκτη παραβίαση της σωματικής τους ακεραιότητας, αλλά και ψυχικά. Η εμπιστοσύνη τους προς τους ενήλικες μπορεί να επηρεαστεί και να καταστραφεί. Τα παιδιά θύματα της σεξουαλικής βίας έχουν δικαίωμα στη δικαιοσύνη και στην επαρκή ψυχολογική και ιατρική περίθαλψη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει υψηλά στην ατζέντα του το θέμα του τερματισμού της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα Παιδιά» του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έχει στόχο αφενός την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και αφετέρου την προστασία τους από τη βία, άρχισε πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά με τίτλο «One in Five», η έναρξη της οποίας κηρύχθηκε στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2010 στη Ρώμη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έθεσε ως κύριους στόχους, μέσω της εκστρατείας αυτής:

· την προώθηση υπογραφής, κύρωσης και εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση (Lanzarote, 25.X.2007) και
· τον εφοδιασμό των παιδιών, των οικογενειών τους/φροντιστών και την κοινωνία γενικότερα με γνώση, καθώς και ικανότητες, για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια στα παιδιά και την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα.

Μέσα από την εκστρατεία, το Συμβούλιο της Ευρώπης επιθυμεί να ενδυναμώσει Κυβερνήσεις, πολιτικούς, επαγγελματίες, την κοινωνία των πολιτών, τους γονείς και τα παιδιά, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια στα παιδιά.

Η Κύπρος θα συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στην εκστρατεία αυτή αφού είναι μέσα στις μεγαλύτερες προτεραιότητές μας η προστασία και η ευημερία των παιδιών, γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά της κοινωνίας μας αλλά και σε όλα τα παιδιά να τα προστατέψουμε με τον καλύτερο τρόπο και να σταματήσουμε την απαράδεκτη αυτή βία που υφίστανται.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το πλέον αρμόδιο για την ανάληψη του συντονιστικού ρόλου της εκστρατείας θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας εθνικής επιτροπής, στην οποία θα εμπλέξει όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως κυβερνητικές Υπηρεσίες, ανεξάρτητες Υπηρεσίες, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους, στην προσπάθεια αυτή για ενημέρωση αλλά και καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά.

Κλείνοντας, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον οργανισμό «Ελπίδα για Παιδιά» (“Hope for Children” UNCRC Policy Centre) για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης αλλά και για την πρωτοβουλία του να συμμετάσχει στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Γιώργο Θεοφάνους για την αποδοχή της πρόσκλησης και είμαι σίγουρη ότι θα φανεί αντάξιος και θα συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των πιο πάνω στόχων της εκστρατείας και στην πρόληψη αυτού του φαινομένου.

Η έγνοια μας είναι το παιδί και η προστασία του. Το μήνυμά μας είναι λοιπόν πως κάθε μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδια, είναι απάνθρωπη συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε καμιά πολιτισμένη κοινωνία ανθρώπων και που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με κάθε αποφασιστικότητα και με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Σημ: Την ομιλία διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους.