6/5/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 22ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών ΠΕΟ, στη Λευκωσία
06/05/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.00 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών, να απευθύνω χαιρετισμό στο 22ο Παγκύπριο Συνέδριό της.

Η Συντεχνία Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών, είναι μια από τις παλαιότερες συντεχνίες του τόπου με μακρά ιστορία και πολύπλευρη δράση, που ξεκινά από τη δεκαετία του ΄40. Σημαντικές καθολικές κατακτήσεις των εργαζομένων της Κύπρου, όπως το δικαίωμα της οργάνωσης, έχουν την αφετηρία τους σε αγώνες που διεξήχθηκαν από τη Συντεχνία σας.

Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η Συντεχνία σας υπόκεινται σήμερα σημαντικών μεταβολών και εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σ΄ αυτές ήρθε να προστεθεί και η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει δυσμενώς τον κατασκευαστικό τομέα, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του και την αύξηση της ανεργίας στον κλάδο.

Η Κυβέρνηση, από την αρχή που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, πήρε μέτρα τα οποία στόχευσαν στη στήριξη της οικονομίας και ιδιαίτερα των τομέων που πλήγηκαν περισσότερο από την κρίση και, ταυτόχρονα, μέτρα για στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός αυξήθηκε, επισπεύθηκε η υλοποίηση διαφόρων έργων, εισήχθηκαν νέα στεγαστικά σχέδια. Στο κεφάλαιο της κοινωνικής συνοχής και σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σ΄ άλλες χώρες, αυξήσαμε τις κοινωνικές παροχές κατά 25%, εισήξαμε νέα σχέδια στήριξης των ευπαθών ομάδων όπως το πασχαλινό επίδομα για τους συνταξιούχους, το σχέδιο στήριξης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, τα σχέδια φοιτητικής μέριμνας, νέα στεγαστικά σχέδια. Βελτιώσαμε υφιστάμενες πολιτικές και σχέδια για τα άτομα με αναπηρίες, τους λήπτες δημόσιου βοηθήματος και υιοθετήσαμε πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα €24 εκ. για στήριξη των ομάδων του πληθυσμού που πλήγηκαν περισσότερο από την επιβολή του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Με στόχο τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών καταθέσαμε συγκεκριμένα μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής και για αποκόμιση εσόδων από τα μεγάλα κέρδη, όπως το νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας και για τη φορολόγηση των τραπεζών. ΄Ολες οι ενέργειες μας ήταν και θα είναι στο πλαίσιο της πολιτικής μας δέσμευσης η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης να γίνει με τρόπο ισορροπημένο, κοινωνικά δίκαιο, κατανέμοντας το βάρος ανάλογα με τις δυνατότητες των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη. Η πολιτική της αντιμετώπισης της κρίσης μέσα από περικοπές ωφελημάτων και κοινωνικών παροχών είναι έξω από τη δική μας φιλοσοφία και πολιτική πρακτική.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτή την περίοδο που η οικονομία εισήλθε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι η στήριξη της απασχόλησης, η καταπολέμηση της ανεργίας, η προστασία των όρων και των συνθηκών απασχόλησης με βάση τις εργασιακές νομοθεσίες και τους συμφωνημένους όρους απασχόλησης.

Με μια σειρά από πολιτικές και δράσεις, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρεμβαίνει τόσο στους τομείς της παροχής κινήτρων για πρόσληψη ανέργων και της καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ εργαζομένων και μεταξύ επιχειρήσεων, όσο και στον τομέα της παραβίασης συμφωνημένων όρων απασχόλησης. Ειδικότερα, στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας δώσαμε μεγάλη έμφαση στο κεφάλαιο της πάταξης της παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Το 83% των επιθεωρήσεων των ειδικών μικτών κλιμακίων που έχει συστήσει το ΥΕΚΑ αφορούν την οικοδομική βιομηχανία.

Η εφαρμογή των πρότυπων συμβολαίων για τα έργα του Δημοσίου είναι, επίσης, ένας τομέας στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Έχουμε προχωρήσει στην τροποποίηση των συμβολαίων για κατασκευαστικά έργα Δημοσίου ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων (για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων), η καταβολή εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η καταπολέμηση της παράνομης απασχόλησης. Επιπλέον, προωθείται νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο για επιβολή ποινών για παράνομη απασχόληση και αποκλεισμό από δημόσιες συμβάσεις εργοδοτών που εργοδοτούν παράνομους.

Πρόσθετα προς τις ενέργειες που ήδη γίνονται, προωθούμε και νέα μέτρα τα οποία βελτιώνουν τις δυνατότητες ελέγχου κατά της αδήλωτης αρρύθμιστης εργασίας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εργασία των κοινοτικών εργαζομένων. Συγκεκριμένα, έχουμε ολοκληρώσει πρόταση για τροποποίηση του Νόμου για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις έτσι που ο εργοδότης να είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί άμεσα την πρόσληψη ατόμων εφοδιάζοντας τους και με ειδικό έντυπο.

Ένα θέμα που μας απασχολεί αυτή την περίοδο είναι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον Κλάδο, η οποία έχει λήξει στις 31/12/2010. Όπως είναι γνωστό έχει ήδη υποβληθεί αίτηση για μεσολάβηση στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων. Θέλω να εκφράσω την πεποίθηση ότι η στάση που θα τηρήσουν και οι δύο πλευρές θα είναι υποβοηθητική ώστε να καταστεί δυνατή η ανανέωση της σύμβασης. Με πνεύμα ωριμότητας, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μπορούμε να βρούμε λύσεις που να είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Από το βήμα του 22ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών της ΠΕΟ, θέλω να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα συνεχίσει να είναι, όπως πάντοτε, δίπλα τους στην προσπάθεια για διατήρηση των θέσεων εργασίας και για διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους με την πλήρη εφαρμογή των νομοθεσιών και των συμφωνηθέντων.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του 22ου Συνεδρίου σας. Είμαι βέβαιη ότι με τις αποφάσεις που θα πάρετε θα συμβάλετε δημιουργικά και συγκεκριμένα και στην προσπάθεια για στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο, για ανάκαμψη και πρόοδο της οικοδομικής βιομηχανίας.