10/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Πολυδύναμου Διοικητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρνακας
10/05/2011





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λάρνακας να καταθέσω τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Πολυδύναμου Διοικητικού Κέντρου, εδώ στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρνακας.

Η Βιομηχανική Περιοχή Λάρνακας ιδρύθηκε το 1969 με σκοπό την επιτάχυνση του ρυθμού βιομηχανικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο της περιοχής, έχουν δημιουργηθεί 124 βιομηχανικά γήπεδα, τα οποία έχουν εκμισθωθεί σε 92 επιχειρήσεις, χώροι στάθμευσης, χώροι πρασίνου καθώς και ανοικτοί χώροι υπηρεσιών.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας εισηγήθηκε πρόσφατα την αξιοποίηση ανοικτού χώρου της περιοχής για την εγκατάσταση Πολυδύναμου Διοικητικού Κέντρου με σκοπό την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας. Την περίοδο αυτή της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που διανύουμε, το ευφάνταστο αυτό έργο φιλοδοξεί να συμβάλει στη βιομηχανική ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση και την καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας. Η επιλογή του χώρου, ο οποίος γειτνιάζει με άλλες βιομηχανικές περιοχές και ζώνες με υψηλή συγκέντρωση βιομηχανιών, δεν έγινε τυχαία. Τουναντίον, λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι απώτερος στόχος του Πολυδύναμου αυτού Διοικητικού Κέντρου είναι η δημιουργία της υποδομής για τη μεταφορά της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας αλλά και για την πλήρη, συστηματική και οργανωμένη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων.

Το Κέντρο θα φιλοξενεί γραφεία υποστήριξης καθώς και αίθουσες συνεδριάσεων και κατάρτισης για τους σκοπούς του Επιμελητηρίου Λάρνακας, της αρμόδιας τοπικής επιτροπής των βιομηχάνων και των επιχειρήσεων που φιλοξενούνται εντός της Βιομηχανικής Περιοχής. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει εκθετήριο προϊόντων, εστιατόριο, τραπεζικό παράρτημα και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες και ταχυδρομικές θυρίδες για τις μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Το εμβαδόν του κτηρίου θα είναι 1.890 τετραγωνικά μέτρα και το κόστος ανέγερσής του, που θα καλυφθεί από το ΕΒΕ Λάρνακας, υπολογίζεται πέραν του €1 εκ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο που θα ανεγερθεί με τη χρήση της πλέον αναβαθμισμένης τεχνολογίας στον τομέα των οικοδομών και της μηχανικής των υλικών, με στόχο να τηρούνται οι σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και να αξιοποιούνται φυσικά στοιχεία φωτισμού και αερισμού. Το οικοδόμημα αυτό, που προορίζεται να είναι σημείο αναφοράς στην είσοδο της Βιομηχανικής Περιοχής Λάρνακας, θα είναι πρότυπο αξιοποίησης των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα των οικολογικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η βιομηχανία αποτελεί το σταθερό υπόβαθρο της οικονομίας, που είναι απαραίτητο για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών, την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού, την ανάπτυξη του τομέα της έρευνας και την τροφοδότηση των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας και του πληθυσμού με υψηλής τεχνολογίας και άριστης ποιότητας προϊόντα.

Γι΄ αυτό τον λόγο η Κυβέρνηση, για να υποβοηθήσει τη βιομηχανική ανάπτυξη, χρηματοδοτεί, είτε εξ ολοκλήρου είτε από κοινού με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, σχέδια χορηγιών που έχουν στόχο την παραχώρηση κινήτρων για τεχνολογική αναβάθμιση της βιομηχανίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, μεγάλη σημασία αποδίδεται και στη βελτίωση της βιομηχανικής υποδομής.

Η δημιουργία του Πολυδύναμου αυτού Διοικητικού Κέντρου από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας έρχεται αρωγός στις προσπάθειες του κράτους προς αυτή την κατεύθυνση. Το έργο αυτό αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αγαστής συνεργασίας και άριστου συντονισμού των κυβερνητικών φορέων με τον οργανωμένο ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, οι επιτυχίες στη σημερινή εποχή απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες και συλλογική δράση.

Θέλω να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά ότι η Κυβέρνηση θα είναι συμπαραστάτης σε τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην οικονομική πρόοδο και ευημερία. Πιστεύω ότι με κοινή θέληση και δράση μπορούμε να έχουμε μια Κύπρο με μεγαλύτερες ευκαιρίες και δυνατότητες, ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και, γενικά, οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο.

Τελειώνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας κ. Ντίνο Λευκαρίτη και τα μέλη του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία αυτού του έργου. Εύχομαι η πρωτοβουλία τους να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους φορείς.