19/5/11

* Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

19/05/2011

Πίσω από τις μεταλλάξεις του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό και τη ρητορεία της κινδυνολογίας και της απόρριψης που καθημερινά χρησιμοποιεί, βρίσκονται οι εκλογικές σκοπιμότητες των Προεδρικών Εκλογών του 2013 και η υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Κασουλίδη αποκαλύπτουν ότι πίσω από τις μεταλλάξεις του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό και τη ρητορεία της κινδυνολογίας και της απόρριψης που καθημερινά χρησιμοποιεί, βρίσκονται οι εκλογικές σκοπιμότητες των Προεδρικών εκλογών του 2013 και η υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη.

Αντί ο ΔΗΣΥ να ασχολείται με τις προκλήσεις που εγείρονται ενώπιον της Κύπρου και τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας μας, ασχολείται με το πώς θα εξυπηρετήσει τις εκλογικές του ανάγκες του. Αυτή είναι η μοναδική του έγνοια.

Στον βωμό των εκλογών κινδυνολογεί και κατηγορεί κρύβοντας τις πραγματικές του θέσεις και προθέσεις. Με αυτό τον τρόπο, όμως, ο ΔΗΣΥ πλήττει το δημόσιο συμφέρον».

Αναφορικά με το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «την εκ περιτροπής προεδρία η ελληνοκυπριακή πλευρά την αποδέχθηκε το 2002 επί Προεδρίας του κ. Γλαύκου Κληρίδη. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και σχετικές αναφορές. Παραπέμπω σε συνέντευξη του κ. Μαρκίδη τον Γενάρη του 2010. Έκτοτε, η ελληνοκυπριακή πλευρά διαπραγματεύθηκε τα 5 Σχέδια Ανάν από το 2002 μέχρι το 2004. Και επί Προεδρίας του κ. Κληρίδη και επί Προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Το 2005 η ελληνοκυπριακή πλευρά στη σύνοψη που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη για βελτίωση του Σχεδίου δεν ήγειρε κανένα θέμα για αλλαγή ή και κατάργηση της εκ περιτροπής προεδρίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρίσκοντας αυτά τα δεδομένα μπροστά του, κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση εκ περιτροπής προεδρίας με απευθείας ψηφοφορία από τον λαό και διασταυρούμενη ψήφο, βελτιώνοντας πρόνοιες ακόμη και από το Σύνταγμα του ’60 που προβλέπουν χωριστές ψηφοφορίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. ΄Ερογλου κατηγορηματικά απορρίπτει την πρόταση. Ταυτόχρονα, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύξησε σημαντικά τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης για να υπάρχει ισχυρή και όχι χαλαρή ομοσπονδία, όπως προτείνει ο ΔΗΣΥ.

Η θέση για εδώ και τώρα απόσυρση προτάσεων είναι πολιτικά λανθασμένη και επικίνδυνη για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μια τέτοια ενέργεια θα εκθέσει την πλευρά μας στη διεθνή κοινότητα και θα παραχωρήσει μοναδική ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να εμφανιστεί ως η πρόθυμη για λύση και η ελληνοκυπριακή πλευρά ως η απρόθυμη. Τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική πλευρά απορρίπτει αυτή την πρόταση και έχει συμπεριφορά και προσεγγίσεις στις διαπραγματεύσεις που δεν βοηθά στο να τις προχωρήσουμε.

Αυτοί που απαιτούν την άμεση απόσυρση των προτάσεων πρέπει να αναλογιστούν τη μεγάλη ζημιά που θα πάθουμε και ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως ελληνοκυπριακή πλευρά.

Θέλουμε, για πολλοστή φορά, να επαναλάβουμε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται επί της αρχής ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα». Η διαπραγμάτευση είναι μια ανοιχτή και συνεχής διαδικασία και ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος που είναι ο εκάστοτε διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, έχει την ευχέρεια, αφού συνεκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, αν το κρίνει και αν το αποφασίσει, να εμπλουτίσει, να τροποποιήσει, να αναδιαμορφώσει ή να αντικαταστήσει προτάσεις».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι «είναι πρωτάκουστο και στερούνται σοβαρότητας τα περί δημοψηφίσματος προνοιών της λύσης. Αυτή η θέση είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, οδηγεί στη λογική της έγκρισης της λύσης με το κομμάτι και αντίκειται στη βασική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για έγκριση συνολικής λύσης σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Και μάλιστα αυτή η πρόταση λύσης θα πρέπει να είναι συμφωνημένη, προϊόν διαλόγου και όχι προϊόν επιδιαιτησίας και εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ κ. Αντώνη Κουταλιανού «η ΕΔΕΚ το μόνο που δηλώνει στο Κυπριακό, είναι το τι δεν θέλει και τι απορρίπτει.

Τίποτα συγκεκριμένο που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες και τα δεδομένα για τη λύση του Κυπριακού δεν προτείνει. Και όταν αναγκάζεται να προτείνει κάτι, αυτό συγκρούεται και αναιρεί τοποθετήσεις της. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΔΕΚ, αίφνης, θυμήθηκε πρόσφατα τις ομόφωνες προτάσεις του ‘89 οι οποίες περιέχουν πρόνοιες που η ΕΔΕΚ απορρίπτει. Γι’ αυτό και όταν της υπεδείχθη το περιεχόμενο και οι πρόνοιες των ομόφωνων προτάσεων του ’89 η ΕΔΕΚ εξαφάνισε αυτή τη θέση.

Η ΕΔΕΚ απορρίπτει την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων μετά από τη λύση βάσει συγκεκριμένων ανθρωπιστικών κριτηρίων και ως πολίτες πλέον της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, και όμως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Ομήρου δηλώνει ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί παραμονή και πέραν των 50 χιλιάδων εποίκων. Αυτό το δήλωσε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Ο πολίτης δικαιούται να γνωρίζει ποιες είναι οι θέσεις της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό παρά η ηγεσία του κόμματος να αναλώνεται καθημερινά σε μαύρη προπαγάνδα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο σχέδιο Ανάν περιλαμβανόταν πρόνοια ότι αν δεν εγκριθεί το σχέδιο τότε δεν ισχύει, και ερωτηθείς γιατί θεώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ήταν δέσμευση του η εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Στεφάνου είπε «διότι το κυπριακό πρόβλημα που είναι κατ’ ουσία πολιτικό πρόβλημα, διάφορα βασικά ζητήματα που η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατά καιρούς έχει θέσει στη διαπραγμάτευση μένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως πολιτικό κεκτημένο. Και εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι αυτή ήταν η θέση που δημόσια έχει εκφράσει και ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος όταν είχε ερωτηθεί και είχε γίνει συζήτηση στο θέμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια τότε θα παραμείνει, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «από δω και πέρα η ελληνοκυπριακή πλευρά για μια πρόταση κιόλας που την χρεώνουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά τα Ηνωμένα ΄Εθνη από το 2002 και θα ήθελα να παραπέμψω και στις τότε δηλώσεις που έγιναν, έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει συγκεκριμένες θέσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας υπόψη αυτό το πολιτικό κεκτημένο που υπήρχε από προηγούμενες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει βελτιώσει τη συγκεκριμένη πρόνοια με τα στοιχεία που έχω θέσει πριν».

Αναφερόμενος στον χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ομόνοιας και Απόλλωνα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θέλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας σε όλους τους εμπλεκόμενους και τους πρωταγωνιστές στον χθεσινό τελικό. ΄Εγινε ένας τελικός γιορτή του ποδοσφαίρου που κινήθηκε μέσα σε αθλητοπρεπή πλαίσια και για αυτό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συγχαρούμε τους κατ’ εξοχήν πρωταγωνιστές που είναι οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων, οι τεχνικές ηγεσίες και ασφαλώς και οι διοικήσεις. Αν έλειπαν και κάποια συνθήματα και κάποια σύμβολα, όπως έχω ακούσει ότι υπήρχε σβάστικα στο γήπεδο, θα ήταν όλα πραγματικά πάρα πολύ καλά. Το σημαντικό είναι όμως ότι όλα στο γήπεδο και γύρω από αυτό κύλησαν ομαλά.

Επειδή έχουμε πληροφορηθεί ότι έγινα διάφορα επεισόδια αργότερα, θέλω να καταδικάσω αυτά τα επεισόδια και να υπογραμμίσω την πάγια θέση της Κυβέρνησης για πάταξη της βίας είτε στους αγωνιστικούς χώρους είτε έξω από αυτούς είτε με αφορμή αθλητικά γεγονότα. Η βία και τα επεισόδια καμιά σχέση έχουν με τον αθλητισμό».

Ερωτηθείς αν τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν μονόπλευρα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν θέλω να δώσω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό με την έννοια ότι με συλλογική προσπάθεια μπορούμε – και έχει αποδειχθεί χθες στο γήπεδο – να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα φαινόμενα που υποβαθμίζουν, υποβιβάζουν και τραυματίζουν την αθλητική ιδέα».