19/5/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην ετήσια «Γιορτή του Ποδοσφαίρου», στη Λευκωσία
19/05/2011
Να μην μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.



H αποψινή «Γιορτή του ποδοσφαίρου», η οποία διοργανώνεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, γεμίζει όλους μας με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Ακόμη μια ποδοσφαιρική χρονιά έχει τελειώσει. Μέσα σε αυτή την αίθουσα έχουν μαζευτεί ποδοσφαιριστές, προπονητές, διοικητικοί παράγοντες όλων των βαθμίδων, βοηθητικό και άλλο προσωπικό αλλά και λάτρεις του αθλήματος. Απευθύνω σε όλους εσάς τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια αλλά και την αγάπη και τον σεβασμό μου για το σημαντικό έργο που επιτελείτε.

Με την παρουσία μου και φέτος σε αυτή την εκδήλωση θέλω να στείλω σε όλους εσάς το μήνυμα ότι το προσωπικό μου ενδιαφέρον αλλά και της Κυβέρνησης στο σύνολο της είναι και θα παραμείνει πάντα και ζωηρό και ειλικρινές. Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο ειδικότερα αποτελούν σήμερα την πιο οργανωμένη σε παγκόσμια κλίμακα κοινωνική διεργασία. Το υψηλό επίπεδο του ίδιου του αθλήματος, η ανάγκη επαγγελματικής προσέγγισης των διοικητικών και οικονομικών του αναγκών δημιουργούν μια σειρά από νέες πρωτόγνωρες απαιτήσεις και υποχρεώσεις από όλους μας. Το αθλητικό και ποδοσφαιρικό οικοδόμημα τότε μόνο μπορεί να ελπίζει σε συνεχή πρόοδο και επιτυχίες όταν οι λειτουργίες του διέπονται από κοινά αποδεκτούς κανόνες, δεν προκαλούν το κοινό αίσθημα των πολιτών, τις χαρακτηρίζει η αντικειμενικότητα, η διαφάνεια και η εντιμότητα αλλά και η συνεχής προσαρμογή τους στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες.

Η αποψινή γιορτή έχει καταστεί μόνιμος ετήσιος θεσμός από την ΚΟΠ, την οποία και συγχαίρω ιδιαίτερα. Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές. Ιδιαίτερα όμως συγχαίρω όλους όσοι θα βραβευθούν απόψε.

Το κυπριακό ποδόσφαιρο και γενικά ο κυπριακός αθλητισμός βρίσκονται σε συνεχή πορεία ανέλιξης. Απόδειξη τούτου οι επιτυχίες των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι επιτυχίες των πρωταθλητών μας σε μια σειρά από άλλα αθλήματα όπως και η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση της αθλητικής υποδομής και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η συμμετοχή των ομάδων μας σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις προσφέρουν κύρος και προβολή, πρώτα στις ομάδες μας στο ποδόσφαιρο μας, στον αθλητισμό μας, αλλά και στη μικρή ημικατεχόμενη πατρίδα μας.

Θα ήταν παράλειψη μου αν σε αυτή την τόσο αντιπροσωπευτική αθλητική σύναξη δεν αναφερόμουν και σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο μας όπως η βία εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, η πλήρης εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου, η παράλογη εισροή τεράστιων αριθμών ξένων παικτών, η χρήση απαγορευμένων ουσιών, οι υπόνοιες για προσυνεννοημένους αγώνες και η προσπάθεια χειραγώγησης αθλητικών φορέων. Οι αθλητικοί φορείς όπως ο ΚΟΑ και η ΚΟΠ έχουν πρώτιστη ευθύνη την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κυπριακός αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο. Η πολιτεία είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και είναι έτοιμη να προσφέρει τη δική της βοήθεια και αρωγή. Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε σε κρίσιμα ζητήματα όπως η βία στους αθλητικούς χώρους.

Τα φαινόμενα βίας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, όπως και ο υπέρμετρος φανατισμός, δεν έχουν καμία θέση στον αθλητισμό μας. Αποτελούν κοινωνική μάστιγα και ντροπή. Όλοι μας ανεξαίρετα πρέπει να διαδραματίσουμε τον δικό μας σημαντικό ρόλο για εξάλειψη τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων τα οποία αμαυρώνουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Το τελευταίο διάστημα με συχνές συσκέψεις στο Προεδρικό όλων των εμπλεκόμενων Φορέων καθορίσαμε συγκεκριμένα πλαίσια δράσης σε όλους τους τομείς με στόχο την πρόληψη, αλλά και την καταστολή της βίας στα γήπεδα. Η υλοποίηση αυτών των στόχων χρειάζεται και την άμεση ουσιαστική συμβολή των ποδοσφαιρικών παραγόντων και των φιλάθλων. Η πολιτεία είναι έτοιμη να προσφέρει έμπρακτα κάθε βοήθεια και στήριξη.

Το ποδόσφαιρο πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε έναν κώδικα ηθικής, ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι προσκολλημένος μόνο στους γραπτούς κανονισμούς, αλλά και στην ορθή προσέγγιση ανάμεσα σε όλους που είναι ενεργοποιημένοι στο άθλημα. Οι παράγοντες, οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι διαιτητές, από τη δική τους θέση έχουν καθήκον να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο.

Ο αθλητισμός έχει καταξιωθεί πλέον ως ένας από τους σημαντικότερους κοινωνικούς θεσμούς στη σύγχρονη εποχή. Είναι γεγονός ότι ο αθλητισμός ως κοινωνικός θεσμός έχει τη δυνατότητα να διαπλάθει χαρακτήρες, να μεταλαμπαδεύει αξίες, αλλά και να επηρεάζει ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα του κάθε τόπου.

Η Κυβέρνηση μας και κατ’ επέκταση η Κυπριακή Πολιτεία δίνει ξεχωριστή σημασία στον αθλητισμό. Εδώ και αρκετά χρόνια μια σειρά σχεδιασμών έχουν σκοπό να προσφέρουν και πραγματικά προσφέρουν μια σημαντική επάρκεια σε αθλητικούς χώρους στην αθλούμενη νεολαία μας. Παράλληλα και με στοχευμένες κινήσεις προωθούμε την ουσιαστική ανάπτυξη τόσο του κοινωνικού μαζικού αθλητισμού, όσο και του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων. Οι σχεδιασμοί που καταρτίζονται από την Ανώτατη Αθλητική Αρχή του τόπου, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, έχουν πάντα την ουσιαστική στήριξη της Κυβέρνησης και ευρύτερα της πολιτείας.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί οι σχεδιασμοί έχουν αποδειχθεί πετυχημένοι τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη σημαντική πρόοδο που σημειώνεται σε αρκετούς τομείς.

Οι επιτυχίες, όπως τα επιτεύγματα των ποδοσφαιρικών μας ομάδων αλλά και των πρωταθλητών μας σε διάφορα αθλήματα, δίνουν ξεχωριστή οντότητα στην πατρίδα μας στον διεθνή αθλητικό χώρο, αλλά και γενικότερα. Αποτελούν άξιους πρεσβευτές της χώρας μας και η Κυπριακή Δημοκρατία προβάλλεται με έντονο τρόπο διεθνώς. Ο αθλητισμός είναι κτήμα της κοινωνίας. Ο αθλητισμός επιστρέφει το έργο του πίσω στην κοινωνία από την οποία πηγάζει και στην οποία ανήκει. Το κάνει μέσα από ποικιλότροπους διαδρόμους.

Ο αθλητισμός παράγει κοινωνική παιδεία, πολιτισμό, ψυχαγωγία, αλλά και υγεία. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που ασχολούνται με αυτόν, τον αγκαλιάζουν με στοργή οι ανιδιοτελείς εραστές και λάτρεις του και η ίδια η επίσημη Πολιτεία τον χρηματοδοτεί.

To ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός μας θέλουν αθλητές πρότυπα και μπροστάρηδες στην ανάδειξη και εξάπλωση του Τίμιου Παιγνιδιού. Θέλουν αγγελιαφόρους της εμπέδωσης του «ευ αγωνίζεσθαι».

Η Κυβέρνηση μας μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά στη νέα τάξη πραγμάτων που εφαρμόζει η ΟΥΕΦΑ στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χώρο. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μάς βρήκε συμπαραστάτες όσον αφορά τα νέα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ, τα οποία σε τελική ανάλυση έχουν στόχο να βάλουν σε μια τάξη το ποδόσφαιρο.

Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς όλους τους τιμώμενους και τους εύχομαι ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας.