19/5/11

Απαντήσεις του Υπουργού Εμπορίου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας
19/05/2011





Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ), που διοργανώνει το ΚΕΒΕ στη Λευκωσία και στο οποίο το Υπουργείο Εμπορίου είναι εκ των συνδιοργανωτών. (Για πλήρες κείμενο ομιλίας βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν αρ. 3).

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Συνεδρίου, κληθείς να σχολιάσει το σημερινό Συνέδριο, ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Η Κύπρος, το Υπουργείο Εμπορίου ειδικότερα, στηρίζουμε για τρίτη φορά αυτά τα συνέδρια για τις ΑΠΕ, τις οποίες θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικές και για το περιβάλλον, αλλά και γενικά στο ενεργειακό μίγμα – εξ’ ου και τις στηρίζουμε.

Με τα στοιχεία που έχουμε δώσει, και θα αναλυθούν και αργότερα σε λεπτομέρεια, η Κύπρος έχει κάνει ένα άλμα στις ΑΠΕ. Φτάνει να πούμε ότι πριν λίγα χρόνια ήμασταν στο μηδέν, ενώ μέσα σε δυο-τρία χρόνια καταφέραμε να έχουμε ένα αιολικό πάρκο δυναμικότητας 82 μεγαβάτ, έχουμε πέντε άλλα που είναι υπό κατασκευή, έχουμε δέκα φωτοβολταϊκά πάρκα, έχουμε εγκαταστήσει 65 φωτοβολταϊκά συστήματα σε σχολεία, στρατόπεδα και δημόσια κτήρια και έχουμε συνδέσει αγροτικές φάρμες για παραγωγή με βιοαέριο.

Συνεχίζουμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, συμβαδίζοντας πάντοτε με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νιώθουμε και πολύ αισιόδοξοι ότι η Κύπρος θα πετύχει τον στόχο της το 2020 το 13% της ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Μάλιστα, νιώθουμε ότι μπορεί να το πετύχουμε και νωρίτερα. Έτσι, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα και πάλι τα Σχέδια για τις ΑΠΕ και για την ΕΞΕ και θα συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Και ελπίζουμε ότι στο τέλος όχι μόνο θα τα καταφέρουμε, αλλά θα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο και το περιβάλλον και, γενικά, το κομμάτι που ονομάζεται ενέργεια».
Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη για αναβάθμιση της υποδομής της Λάρνακας, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε: «Πήρε και η Λάρνακα τη σειρά της. Ανακοινώθηκαν και από τους φορείς της Λάρνακας, από το Επιμελητήριο, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, και με τη συνεργασία όλων, 15 έργα ανάπτυξης, τουριστικά και άλλα. Είναι γνωστά το λιμάνι και η μαρίνα, η Πιαλέ Πασιά, το γήπεδο γκολφ στην Τερσεφάνου ως επίσης και άλλα σημαντικά έργα ανάπτυξης που θα σπρώξουν τη Λάρνακα μπροστά. Πιστεύω ότι και με το αναβαθμισμένο και αυξημένο τουριστικό ρεύμα που θα έχει, θα πάρει τα πάνω της και η Λάρνακα».

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρει τα πάνω της και η αγορά εργασίας, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι αυτό ακριβώς είναι που αναμένει η Κυβέρνηση και εξήγησε: «Ως Κυβέρνηση εμείς έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας και πρέπει να σας πω έχουμε κάνει και κάτι περισσότερο. Και θα κάνουμε ακόμη και άλλα. Όμως ήρθε η ώρα από πλευράς των ξενοδόχων, καθώς και οι Δήμοι και οι Κοινότητες, να βεβαιωθούν ότι θα γίνει όλη η προετοιμασία για να υποδεχθούν σωστά – και θα εξηγήσω τι εννοώ σωστά – το αυξημένο τουριστικό ρεύμα. Σωστά σημαίνει: από πλευράς καθαριότητας, στο θέμα φιλοξενίας, από πλευράς τιμών και τιμολογιακής πολιτικής και, σίγουρα, σημαίνει δεν απολύουμε Κύπριους για να πάρουμε ‘φθηνότερους ξένους’ εργάτες. Οι Κύπριοι εργαζόμενοι είναι ένα κομμάτι που βοηθά στον αναβαθμισμένο τομέα του τουρισμού και, σίγουρα, στον τομέα της φιλοξενίας».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θεωρεί τη φετινή χρονιά, για την οποία κάποιοι προβλέπουν μέχρι και 10% αύξηση στις αφίξεις, ως χρονιά εξετάσεων σωστής διαχείρισης των τουριστών και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού μας, ο Υπουργός Εμπορίου διευκρίνισε: «Δεν πρέπει να έχουμε έπαρση, διότι οι τουρίστες ξανάρχονται και θα αρχίσουμε να κάνει ο καθένας τα δικά του. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε, όσον εξαρτάται από εμάς, εφησυχασμό. Εμείς έχουμε ακόμη πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Το θέμα είναι ότι ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του καθήκον και είμαστε σίγουροι ότι ο ‘αναβαθμισμένος’ τουρίστας που έρχεται τώρα στην Κύπρο θα έρθει για να μείνει. Και ελπίζουμε ότι με τους νέους μας σχεδιασμούς και το Στρατηγικό Σχέδιο 2010-2015 θα είναι μόνιμοι αυτοί οι τουρίστες, διότι ανοίγουμε τα φτερά μας σε νέους προορισμούς, σε νέες χώρες, σε νέα αεροδρόμια και, σίγουρα, και σε νέες αγορές».

Ερωτηθείς για τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με τη μαρίνα Αγίας Νάπας, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε: «Να πω ότι είμαστε μία ανάσα πριν την υπογραφή για τη μαρίνα της Αγίας Νάπας. Εμείς είμαστε έτοιμοι, αν θέλουν και σήμερα να υπογράψουμε, φτάνει να τηρήσουν δύο άλλα πράγματα τα οποία έχουμε συζητήσει, τουλάχιστον τους τελευταίους τρεις-τέσσερις μήνες. Η Κυβέρνηση και η Διαχειριστική Επιτροπή ειδικότερα έδωσε όλα τα κίνητρα που μπορούσε να δώσει μέσα στα επιτρεπόμενα πλαίσια, ήταν πολύ γενναιόδωρη, και αναμένω καλά νέα σύντομα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η μαρίνα Αγίας Νάπας θα είναι χωρητικότητας 600 σκαφών, περίπου.

Κληθείς, τέλος, να αναφέρει τις δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται για να προχωρήσει η υπογραφή, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε: «Είναι θέμα της Διαχειριστικής Επιτροπής – γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι εταιρείες της ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας.

Το ευχάριστο είναι ότι και η μαρίνα της Αγίας Νάπας προχωρεί και θα κάνω και έκκληση στους φίλους από την Πάφο: Εμείς τους αναμένουμε. Εάν τα καταφέρουν και λύσουν τα νομικά προβλήματα μεταξύ τους, το γραφείο μας είναι ανοιχτό να έρθουν να υπογράψουμε».