10/5/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό

10/05/2011





«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν είπε ποτέ είτε δημόσια είτε κατ’ ιδίαν σε οποιονδήποτε ότι το Δεκέμβριο τελειώνει η διαπραγματευτική διαδικασία», είπε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έγινε το μεσημέρι δεκτός, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Σε δηλώσεις του προς στους δημοσιογράφους ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ενωρίτερα σήμερα το πρωί συναντήθηκε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου και ότι προσβλέπει σε συνάντηση μαζί τους την ερχόμενη Πέμπτη. «Συνεχίζουμε με τις συζητήσεις για τα θέματα ασφάλειας. Οι σύμβουλοί τους θα συναντηθούν το απόγευμα σήμερα καθώς επίσης και η Υποεπιτροπή για τις Συνθήκες που δεν έχει συγκληθεί από το τέλος του 2009, έτσι είμαστε χαρούμενοι που η Υποεπιτροπή συναντάται και πάλι μετά από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών για τις διεθνείς Συνθήκες», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν προχωρούμε προς τα τελευταία στάδια της διαδικασίας, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι την ερχόμενη βδομάδα, κάτι που δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Έχετε εκλογές στην Κύπρο στις 22 Μαΐου, αυτό έχει τη δική του δυναμική, εμείς επιμελώς μένουμε μακριά από αυτές. Υπάρχουν εκλογές στην Τουρκία στις 12 Ιουνίου που έχουν τη δική τους δυναμική. Και σε αυτές μένουμε μακριά. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσβλέπει στο να συναντήσει τους δύο ηγέτες στα τέλη του Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, είτε στη Νέα Υόρκη είτε στη Γενεύη», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συμφώνησε ότι ο Δεκέμβριος είναι το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Όχι, ο Γενικός Γραμματέας δεν είπε αυτό. Ο Γενικός Γραμματέας δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο είτε δημόσια είτε κατ’ ιδίαν σε κανέναν, από ό,τι ξέρω και του έχω μιλήσει πολύ πρόσφατα. Η άποψή μας πάντοτε ήταν ότι αυτή η διαδικασία προφανώς πρέπει να έχει δυναμική και πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να λέγεται ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν καθόρισαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει αλλάξει τη γνώμη του τα τελευταία 24ωρα».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες του για τη συνάντηση των ηγετών των δύο Κοινοτήτων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Θα επικεντρωθούμε σε αυτή όταν πλησιάσει ο χρόνος, θα δούμε τι θα γίνει από τώρα μέχρι τότε, αλλά θέλουμε να την κάνουμε μια πραγματικά χρήσιμη συνάντηση που θα επιταχύνει τη διαδικασία».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα μετά από αυτή, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αυτό είναι πιθανό», πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι πρόωρο για να λεχθεί κάτι τέτοιο τώρα.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί πολυμερής συνάντηση μετά τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν έχει διευθετηθεί τίποτα, ιδιαίτερα σε σχέση με χρονικά πλαίσια. Προφανώς στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους διεθνούς συνάντησης. Και τα δύο μέρη συμφωνούν σε αυτό, φυσικά όμως, οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το πώς θα γίνει η διεθνής συνάντηση και ποιος θα συμμετάσχει σε αυτή. Υπάρχουν όμως διεθνή θέματα, ιδιαίτερα η Συνθήκη Εγγυήσεων που αφορά την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, πέρα από τους Κύπριους. Αυτά θα τα δούμε στο τέλος της διαδικασίας», κατέληξε.