2/5/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

02/05/2011
Τέτοιες προσεγγίσεις, όπως αυτές που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε συνέντευξή του σε ελλαδικό τηλεοπτικό σταθμό, εκτός από ανιστόρητες, δεν προωθούν ούτε και την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο αλλά, αντίθετα, τη θρυμματίζουν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας τις αναφορές του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου σε συνέντευξη που έδωσε σε ελλαδικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε: «Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ξεγέλασε την ΕΕ για να ενταχθεί στην Ένωση προκαλεί ζημιά στην Κύπρο και την υπόθεση της. Η Τουρκία καθημερινά αναμασά την απαράδεκτη θέση ότι η ΕΕ λανθασμένα αποδέχθηκε την ένταξη της Κύπρου στις γραμμές της. Με αυτή τη θέση που καθημερινά διατυπώνει η Τουρκία προσπαθεί να προωθήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ένα ψευδοκράτος που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα μιας παράνομης πράξης της Τουρκίας που καταδικάστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και που στην ουσία δεν υπάρχει. Η προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος αποτελεί συνέχεια των παρανομιών της από το 1974, με την εισβολή και την κατοχή μεγάλου μέρους της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να υιοθετείται και να επαναλαμβάνεται μια τέτοια απαράδεκτη, καταδικαστέα και λανθασμένη θέση της Τουρκίας ότι, η Κύπρος, τάχα, λανθασμένα εισήλθε στην ΕΕ.

Ο Αρχιεπίσκοπος και σε αυτή τη συνέντευξη επαναλαμβάνει ότι μόνο η Εκκλησία πρόσφερε θετικά και, μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τα κόμματα και τους πολιτικούς. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τον ρόλο της Εκκλησίας, αλλά πώς μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να έχει την άποψη ότι είναι οι πολιτικοί που έχουν αφήσει την Κύπρο μισή, όπως διατυπώνει στη συνέντευξή του; Δηλαδή η ευθύνη για την τραγωδία που γνώρισε η Κύπρος δεν είναι στη Χούντα των Αθηνών και στην ΕΟΚΑ Β΄; Δεν είναι στα ξένα μαγειρεία που συνωμότησαν σε βάρος της Κύπρου; Δεν είναι στην Τουρκία που εισέβαλε το 1974 και έκτοτε παρανομεί και παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου, αλλά η ευθύνη ανήκει στους πολιτικούς της Κύπρου, περιλαμβανομένου και του Εθνάρχη Μακαρίου, ο οποίος ήταν Προκαθήμενος της Εκκλησίας, υπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και που για 17 συναπτά χρόνια ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Τέτοιες προσεγγίσεις, όπως αυτές που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του, εκτός από ανιστόρητες, δεν προωθούν ούτε και την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά αντίθετα τη θρυμματίζουν.

Ο τόπος χρειάζεται ενότητα για αντιμετώπιση της πολιτικής και των σχεδιασμών της Τουρκίας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου και του λαού μέσα από λύση του Κυπριακού, στη βάση του διακηρυγμένου στόχου που έχει θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 1977. Αυτή η λύση δεν είναι αόριστη, δεν είναι ούτε και ιδανική διότι είναι συμβιβαστική, αλλά αυτή τη συμβιβαστική λύση, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τη διαπραγματεύτηκαν όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

Θα πρέπει να τονίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και να εργάζεται για τη λύση του Κυπριακού υπερασπιζόμενος όπως πάντοτε αρχές, αλλά και επιδεικνύοντας τον απαραίτητο ρεαλισμό που πρέπει να υπάρχει στη διαχείριση του Κυπριακού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση που, επαναλαμβάνω, πρέπει να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».