19/4/11

Συνάντηση της Ομάδας για την Κύπρο στο πλαίσιο της 124ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στον Παναμά
19/04/2011





Στο πλαίσιο των εργασιών της 124ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, οι οποίες διεξάγονται στον Παναμά, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση της Ομάδας για την Κύπρο, με τη συμμετοχή μελών της αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκπροσώπων τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, οι Κύπριοι Βουλευτές αναφέρθηκαν στην εν εξελίξει διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και επισήμαναν την ανάγκη επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και κοινώς αποδεχτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας υπογράμμισαν την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράμμισαν, επίσης, το γεγονός ότι το κλειδί της λύσης του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία, η οποία φέρει άμεση ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Όσον αφορά στη δήθεν «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας τόνισαν ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής.

Την κυπριακή αντιπροσωπία στην 124η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης αποτελούν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Αναστασιάδης (επικεφαλής) και Γιαννάκης Θωμά.