18/4/11

Συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών των Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο

18/04/2011





Μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη, την Τρίτη 19 Απριλίου 2011, θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η δεύτερη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών των Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ. Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι Υπουργοί αρμόδιοι στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, στο Ξενοδοχείο Hilton, στη Λευκωσία, και θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη καθώς και γεύμα εργασίας των Υπουργών. Το πρόγραμμα της συνάντησης επισυνάπτεται.

Σε συνέχεια της πρώτης Υπουργικής συνάντησης των 6 Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 23 Φεβρουαρίου 2011, η συνάντηση στη Λευκωσία θα επικεντρωθεί στη συζήτηση της κατάστασης που διαμορφώνεται σε σχέση με τα γεγονότα στις χώρες της Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής και στην ανάγκη για συλλογική διαχείριση στο πλαίσιο της ΕΕ των μικτών μεταναστευτικών ροών που δημιουργούνται και πάντα στο πνεύμα της έμπρακτης εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Κατά τη συνάντηση, τα Μεσογειακά κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις, θα επεξεργαστούν λεπτομερείς προτάσεις και θα διαμορφώσουν κοινές θέσεις που θα κατατεθούν στο επερχόμενο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Μαΐου 2011.

Οι κύριοι Υπουργοί με τις αντιπροσωπείες τους θα φθάσουν στην Κύπρο, τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2011 και θα αναχωρήσουν το απόγευμα της Τρίτης 19 Απριλίου 2011 και την Τετάρτη 20 Απριλίου 2011.