20/4/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς

20/04/2011
«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία μας κατηγορούν για δήθεν κωλυσιεργία και προσπαθούν να εφαρμόσουν σχέδια Β’ για προώθηση αναγνώρισης δεύτερου κράτους. Δεν θα τους περάσει», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «χρειάζεται ενότητα, σύμπνοια και κοινή αντιμετώπιση, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, των προκλήσεων και του κυνισμού της Τουρκίας».



Μιλώντας σε οπλίτες και αξιωματικούς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, σήμερα, σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, οι οποίοι επαναβεβαίωσαν την πλήρη στήριξή τους στους χειρισμούς της πλευράς μας στο Κυπριακό, ενώ στέλλοντας μήνυμα προς την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία υπογράμμισε ότι η ευημερία και η καλοπέραση αγοράζονται, η πατρίδα, όμως, δεν έχει τιμή.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα, μετέβη το πρωί στο στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη», στον Κόρνο, όπου τον υποδέχθηκε ο Ταξίαρχος Χριστόφορος Σάββα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επιθεώρησε τα οπλικά συστήματα του στρατοπέδου, μίλησε στη συνέχεια στους οπλίτες και τους αξιωματικούς.

Απευθυνόμενος στους οπλίτες και τους αξιωματικούς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Η Καλή Ανάσταση αναμένουμε να έρθει και για τον τόπο μας. Ο Χριστός έζησε μόνο 33 χρόνια, ανέβηκε στον Γολγοθά, σταυρώθηκε, αναστήθηκε. Η Κύπρος είναι σταυρωμένη εδώ και σχεδόν 37 χρόνια και παλεύουμε για την Ανάσταση. Και όταν λέγω παλεύουμε, εννοώ ότι δίνουμε τη μάχη στο διεθνές πεδίο, δίνουμε τη μάχη μέσα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού που στόχο έχει την απαλλαγή από την κατοχή, την απαλλαγή από τον εποικισμό και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Η επίσκεψή μου εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία. Κάποτε τα άρματα μάχης χρησιμοποιήθηκαν για να κτυπηθεί η δημοκρατία και να αλώσουν το Προεδρικό Μέγαρο οι Χουντικοί και οι της ΕΟΚΑ Β’. Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φροντίσει να έχετε στη διάθεσή σας τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης που υπάρχουν στον κόσμο.

Στόχος μας είναι η άμυνα ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τον επεκτατισμό της Άγκυρας και τον κυνισμό της Άγκυρας την ίδια ώρα. Είστε μια αποτρεπτική δύναμη που είμαι σίγουρος πως αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπηρετώντας την πατρίδα και το λαό μας. Και όταν λέγω υπηρετώντας την πατρίδα και το λαό μας, εννοώ και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας διότι και αυτοί είναι θύματα του επεκτατισμού της Αγκύρας. Και αυτοί υποφέρουν και εξεγείρονται όχι μόνο ενάντια στην οικονομική καταπίεση που δέχονται αλλά και ενάντια στην κατοχή και την απώλεια της ταυτότητάς τους, ως Κυπρίων, ένεκα του μαζικού εποικισμού. Άρα, πρέπει και εμείς να αντιμετωπίσουμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ως Κύπριους, ως ανθρώπους οι όποιοι φυσιολογικά πρέπει να έχουν την ίδια τύχη και αποστολή μαζί μας: να επανενώσουμε την πατρίδα μας και επιτέλους να αξιοποιήσουμε αυτό τον επίγειο παράδεισο που λέγεται Κύπρος για το καλό των Κυπρίων, για το καλό ευρύτερα της περιοχής μας. Αν κατορθώσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό ειρηνικά και ορθά, με μια βιώσιμη λύση και να απαλλαγούμε από την κατοχή. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι η Τουρκία να αλλάξει ‘ρότα’, να αλλάξει γραμμή, να μετακινηθεί από τη στρατηγική του επεκτατισμού σε μια ρεαλιστική πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες - και στη δημιουργία προβλημάτων με τους γείτονες πρέπει να συμπεριλάβουμε οπωσδήποτε και την Κυπριακή Δημοκρατία - αυτό θα είναι υπηρεσία και προς την Ελλάδα, διότι θα ανοίξουν οι ορίζοντες επίλυσης και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Η Τουρκία ενοχλεί την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, υποχρεώνει τη χώρα σε υπέρογκα έξοδα για την άμυνά της.

Όλοι μαζί ας στηρίξουμε την πολιτική της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού στηριγμένης σε αρχές. Θέλω να διαβεβαιώσω εσάς, τις οικογένειές σας και ολόκληρο τον κυπριακό λαό ότι τα πολλά που λέγονται για εκπτώσεις είναι για κατανάλωση, αλλότρια από ό,τι είναι η πραγματικότητα και από ό,τι επιβάλλεται. Δεν γίνονται εκπτώσεις. Υπερασπιζόμαστε αρχές, στηριζόμαστε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο, στηριζόμαστε στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο που τον έχει κυριεύσει η αλαζονεία. Έχουν κατασκευάσει νέα ιδεολογήματα για τον ρόλο της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στον ισλαμικό κόσμο. Πείθουν, ένεκα πολλών σκοπιμοτήτων αρκετές δυτικές δυνάμεις και σύμμαχούς τους και προσπαθούν με αυτό τον τρόπο και κατηγορώντας μας για απώλεια του χρόνου, για χρησιμοποίηση του χρόνου για κωλυσιεργία, προσπαθούν να εφαρμόσουν σχέδια Β’ για προώθηση αναγνώρισης δεύτερου κράτους. Δεν θα τους περάσει. Χρειάζεται όμως ενότητα, σύμπνοια, κοινή αντιμετώπιση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αυτών των προκλήσεων και του κυνισμού της Τουρκίας.

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να σας πω ότι είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, οι οποίοι επαναβεβαίωσαν, ακόμη μια φορά, την πλήρη στήριξή τους στους χειρισμούς που κάνουμε για το κυπριακό πρόβλημα και για την ταύτιση των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου και αυτό είναι μια από τις βασικότατες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε μπροστά και να υλοποιήσουμε τους στόχους μας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη συνέχεια έδωσε δώρα προς τους οπλίτες και τους αξιωματικούς του στρατοπέδου με την ευκαιρία των εορτών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Στ. Καλμπουρτζή», στο Δελίκηπο, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Πέτρος Τσαλικίδης.

Απευθυνόμενος στους οπλίτες και τους αξιωματικούς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φροντίσει να έχετε τεράστια δύναμη πυρός και να είστε λίγοι που θα χρησιμοποιείτε αυτή τη δύναμη πυρός. Αυτό σημαίνει εκσυγχρονισμός, σημαίνει σωστή αμυντική θωράκιση και είναι με ενθουσιασμό που βλέπω και ακούω την ετοιμότητα. Συγχαίρω τους οπλίτες, τους αξιωματικούς, τους διοικητές διότι χειρίζεστε αυτή τη δύναμη. Εύχομαι να μην χρειαστεί. Να λύσουμε ειρηνικά το κυπριακό πρόβλημα. Εύχομαι οι επεκτατιστές της Τουρκίας να αλλάξουν γραμμή, να αλλάξουν πολιτική και να κατανοήσουν ότι μπορεί τότε να τους δόθηκε η ευκαιρία με την προδοσία του ΄74 από τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β, τώρα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Εκείνο που χρειάζεται είναι η ετοιμότητα που είμαι σίγουρος ότι διατηρείται και αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο και βεβαίως αυτό, να ξέρετε, ότι βοηθά και τον διαπραγματευτή της δικής μας πλευράς να υπερασπίζεται αρχές για τη λύση του προβλήματος μέχρι τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, μέχρι την ειρηνική επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δεν αντέχουν πια. Ούτε την οικονομική καταπίεση ούτε την πολιτική καταπίεση από την οποία δεν ξέρουν και πώς θα βγουν. Δεν αντέχουν βεβαίως και τη βαριά και ασήκωτη παρουσία δεκάδων χιλιάδων εποίκων που μηδενίζει τη δική τους ταυτότητα, την κυπριακή ταυτότητα. Είναι και αυτοί Κύπριοι, το τονίζω, δεν θέλουν τους έποικους, θέλουν επιτέλους να επανενωθεί η πατρίδα τους και να ζήσουμε ειρηνικά μαζί. Βεβαίως πρέπει να πω ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ της θέλησης των απλών ανθρώπων και της σημερινής ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας που μαζί με την Τουρκία προσπαθούν να κατηγορήσουν την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι τάχατες κωλυσιεργεί, ότι τάχατες βολεύεται με την ένταξη στην ΕΕ και ότι δεν ενδιαφέρεται για επίλυση του Κυπριακού.

Τονίζω για ακόμη μια φορά ότι η ευημερία και η καλοπέραση είναι ένα πράγμα και έχει τιμή, αγοράζεται. Η πατρίδα δεν έχει τιμή. Κατά συνέπεια για μας ακριβότερο των πάντων είναι η πατρίδα, δεν είναι τα λεφτά. Αυτό θέλω να είναι το μήνυμα και προς την τουρκική και προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Να συνεχίσουμε με πολλή συνέπεια να υπερασπιζόμαστε αρχές μέχρι να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα μας. Θέλουμε με ειρηνικά μέσα, ελπίζω όντως με ειρηνικά μέσα, και να αποφευχθούν οι αιματοχυσίες και να επιτύχουμε αυτό τον στόχο. Εμείς δεν πρόκειται να προκαλέσουμε πόλεμο και αιματοχυσίες, όμως, η αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς πρέπει να είναι σε ετοιμότητα μήπως και κάποιοι επεκτατιστές θα θελήσουν κάποια στιγμή και δεν θα αντέξουν στον πειρασμό, για περαιτέρω επέκταση. Το θέμα βέβαια δεν είναι να αποτρέψουμε απλώς επέκταση, το θέμα είναι να φύγουν να πάνε στο σπίτι τους. Η πατρίδα τους είναι αλλού, και τη δική μας την πατρίδα, όπως είπε και ο ποιητής, δεν μπορούν να τη μετακινήσουν, να της βάλουν κρικέλια και να την πάρουν μαζί τους. Μύριοι θα φύγουν, η πατρίδα μας θα μείνει εδώ, και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια ειρηνική και επανενωμένη πατρίδα.

Είναι μέρες των Παθών. Η Κύπρος ζει τα πάθη της εδώ και 37 χρόνια. Θα έλθει η ώρα που θα κατέβει και η Κύπρος από το Σταυρό του Γολγοθά, θα έρθει η ώρα της Ανάστασης».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χάρισε δώρα στους οπλίτες και τους αξιωματικούς του στρατοπέδου.