7/4/11

* Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

06/04/2011
Λόγω των μέτρων και των πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, η κυπριακή οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση και βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης είπε σήμερα το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας παρουσίασε χθες βράδυ τον απολογισμό των τριών χρόνων της διακυβέρνησής του.

Με συγκεκριμένα στοιχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε ότι:

Η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Λόγω των μέτρων και των πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, η κυπριακή οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση και βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης.

Η Κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, ενισχύει το κοινωνικό κράτος και ειδικά στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κρατική κοινωνική πολιτική επί των ημερών της Κυβέρνησης Χριστόφια, αυξήθηκε κατά 25%, πέρα από την αύξηση στα κονδύλια για την παιδεία και την υγεία, τη διεύρυνση των στεγαστικών προγραμμάτων, την αύξηση κατά 30% των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων και πολλά άλλα. Κι αυτό σε μια περίοδο που στην Ευρώπη και αλλού, ένεκα της κρίσης αποκόπτονται μισθοί, συντάξεις και ωφελήματα.

Η Κυβέρνηση έχει τόλμη και επιλύει χρονίζοντα προβλήματα που κανείς προηγουμένως δεν επίλυσε. Προβλήματα όπως η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το θέμα με τους έκτακτους δημοσίους υπαλλήλους, οι πολλαπλές συντάξεις, το υδατικό, οι δημόσιες συγκοινωνίες και διάφορα άλλα.

Η Κυβέρνηση δρομολογεί την επίλυση άλλων προβλημάτων όπως είναι το κόστος συντήρησης της Δημόσιας Υπηρεσίας και η μείωση του αριθμού των λειτουργών του Δημοσίου, το συνταξιοδοτικό του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που όπως και χθες απέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήδη, η μελέτη που είχε ανατεθεί σε αναλογιστή είναι έτοιμη και πολύ σύντομα θα αρχίσει ο διάλογος για τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η Κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει τα προβλήματα, τα αναδεικνύει και τα επιλύει. Δεν τα εμφανίζει όλα ρόδινα, ούτε όμως τα χρωματίζει όλα μαύρα, όπως δυστυχώς κάνει η αντιπολίτευση.

Για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι η ανεργία και το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει ολοκληρωμένες πολιτικές για αντιμετώπισή τους. Αυτές οι πολιτικές βοήθησαν έναν αριθμό 5.300 ανέργων να βρουν δουλειά λόγω των προγραμμάτων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Λόγω των μέτρων που παίρνει η Κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίας, το 2010 δημιουργήθηκαν 3.830 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή υπήρξε αύξηση σε σχέση με το 2009 κατά 1%. Άρα, δεν ευσταθεί αυτό που λέει η αντιπολίτευση ότι τάχα η Κυβέρνηση δεν επενδύει στην ανάπτυξη και ότι δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Ακόμα και σήμερα η αντιπολίτευση, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό της, δεν βρήκε τίποτα θετικό να δηλώσει και συνεχίζει να προκαλεί πανικό για την οικονομία. Η αντιπολίτευση προκαλεί απογοήτευση και απαισιοδοξία προφανώς για να την κεφαλαιοποίηση πολιτικά και εκλογικά. Ο πανικός και η απογοήτευση όμως προκαλούν ζημιά και στην οικονομία, αλλά και στη χώρα μας.

Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε σ' αυτή την επιζήμια για τον τόπο πορεία. Δεν θα ακολουθήσουμε αυτούς που μιλούν για ατολμία της Κυβέρνησης όταν αυτοί όχι μόνο δεν είχαν την τόλμη να ασχοληθούν με τα προβλήματα που εμείς σήμερα επιλύουμε, αλλά επί δικής τους διακυβέρνησης, τα δημιουργούσαν ή τα επέτειναν.

Εμείς μειώνουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, αυτοί τον αύξαναν. Εμείς καταργούμε στρεβλώσεις και προνόμια, αυτοί τα αποφάσιζαν και τα προωθούσαν. Εμείς με προσοχή καταμερίζουμε το κόστος της οικονομικής κρίσης ανάλογα στον καθένα με τις δυνατότητές του, αυτοί καταψήφισαν τα νομοσχέδια για την ανεπαίσθητη φορολόγηση του πλούτου και των εχόντων.

Εμείς, δεν υποσχόμαστε λύση όλων των προβλημάτων. Δεσμευόμαστε, όμως, ότι θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να πάρουμε την Κύπρο και το λαό μας μπροστά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρώην Υπουργό που έλαβε ανεργιακό επίδομα προκάλεσε την αντίδραση του ΔΗΣΥ που καλεί τον Πρόεδρο να τον κατονομάσει, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για στενό συνεργάτη του Προέδρου Χριστόφια στο Προεδρικό, πρώην Υπουργό, ο οποίος επίσης έλαβε ανεργιακό επίδομα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναφορικά με το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα έχει κάνει δήλωση. Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό κουτσομπολιό, στο οποίο αναφέρεται η αντιπολίτευση, βλέπουμε αξιωματούχους της αντιπολίτευσης να πρωταγωνιστούν σε διάφορα πάνελ συζητήσεων επενδύοντας, επεκτείνοντας και προκαλώντας αυτό που αυτοί ονομάζουν πολιτικό κουτσομπολιό. Και απλά δεν θα ακολουθήσουμε ούτε και εδώ», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.