7/4/11


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή επίδοσης των κρατικών χορηγιών για το 2011, στη Διεθνή Κρατική Έκθεση Κύπρου
06/04/2011







Με χαρά παρευρίσκομαι και φέτος στην τελετή επίδοσης των κρατικών χορηγιών στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους εθελοντικούς φορείς οι οποίοι λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής προστασίας και φροντίδας. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί επιβεβαίωση της άρρηκτης και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές με κοινό στόχο την προστασία και ευημερία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων πολιτών. Αποτελεί ταυτόχρονα και μια χρυσή ευκαιρία από μέρους μας να καταθέσουμε τις ευχαριστίες μας στις χιλιάδες των εθελοντών οι οποίοι με ανιδιοτέλεια υπηρετούν τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Αναμφίβολα δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος ανάδειξης των στόχων και επιδιώξεων του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού από αυτή την ωραία συγκέντρωση της ψυχής του εθελοντικού κινήματος της Κύπρου.

Στη χώρα μας ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι αξιόλογος και συμπληρώνει εκείνο του επίσημου κράτους. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως, η Εθελοντική Κοινωνική Πρόνοια στην Κύπρο, στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα, συνιστά απαραίτητο συνεργάτη της Πολιτείας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων. Το δε Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού είναι βασικός συνεργάτης της Κυβέρνησης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των οργανωμένων εθελοντών τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Για το 2011, το ύψος της επιχορήγησης που θα λάβουν τα 313 προγράμματα που λειτουργούν κάτω από την ευθύνη 191 εθελοντικών οργανώσεων, θα ανέλθει σε περίπου €7.511.000. Αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η Κυβέρνησή μας, εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενισχύει την κοινωνική προσφορά στηρίζοντας τους φορείς της. Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια σημαντική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους την οποία νιώθουν έντονα οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη. Αυτή η ενίσχυση αποκτά ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα εάν συγκριθεί με άλλες χώρες όπου το κοινωνικό κράτος ουσιαστικά «ξηλώνεται» σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πολύ δύσκολο διεθνές σκηνικό εμείς αυξήσαμε τις κοινωνικές δαπάνες κατά 25% περίπου.

Στη σημερινή εκδήλωση επίδοσης των κρατικών χορηγιών, πέραν από τις χορηγίες στις εθελοντικές οργανώσεις θα επιδοθούν για τρίτη συνεχή χρονιά και οι χορηγίες σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής φροντίδας. Αποτελεί κεντρικό άξονα της διακυβέρνησής μας η θέση για ενίσχυση της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διεύρυνση των εξουσιών της κάνοντάς την ακόμη πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η εμβάθυνση της εμπλοκής των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και στην παροχή υπηρεσιών και προγραμμάτων στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, είναι μια από τις προτεραιότητές μας. Σε τοπικό επίπεδο, Αρχές και εθελοντές, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα του πληθυσμού, μπορούν άμεσα και ευέλικτα, χέρι με χέρι και σε άψογη συνεργασία να ανταποκριθούν σ’ αυτά και ταυτόχρονα να κτίσουν ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ τους και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες στην πρόνοια και κοινωνική αλληλεγγύη διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή.

Για το 2011, θα επιχορηγηθούν 28 προγράμματα που λειτουργούν κάτω από την ευθύνη 23 Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το συνολικό ποσό €560.000.

Με τη σημερινή εκδήλωση επιχειρούμε να αναδείξουμε τον τεράστιο ρόλο που το κίνημα των εθελοντών μπορεί να διαδραματίσει στην προσπάθεια του κράτους να έρθει πιο κοντά στον πολίτη και ταυτόχρονα στην προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν πιο ορατό τον ρόλο τους στη διακυβέρνηση και στον καθορισμό πολιτικής. Η εμπειρία της Κύπρου, όπου το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα αποτελεί τον επίσημο συνομιλητή του κράτους στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το εθελοντικό κίνημα είναι σημαντικός φορέας υλοποίησης κοινωνικών προγραμμάτων με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αποδεικνύει ότι το εθελοντικό κίνημα μπορεί να είναι παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Σήμερα σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες απαξιώνονται και το συλλογικό «εμείς» αντικαθιστάται από το προσωπικό «εγώ», η ανάδειξη του εθελοντισμού ως μηχανισμού συλλογικής διεκδίκησης και προσφοράς είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο εθελοντισμός για την Κυβέρνησή μας δεν είναι η έκφραση των φιλάνθρωπων αισθημάτων των Κυπρίων πολιτών, ούτε η λύση στα οποιαδήποτε κενά της κοινωνικής πρόνοιας. Ο εθελοντισμός είναι η ενεργοποίηση των δυνάμεων των πολιτών προς όφελος της συλλογικής κοινωνικής ευημερίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, για εξάλειψη της φτώχιας.

Η ανάδειξη της σημασίας του εθελοντισμού είναι σήμερα αναγκαία παρά ποτέ άλλοτε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η όξυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στους πολίτες, η αύξηση της φτώχιας και της ανεργίας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και η συνεχής απομάκρυνση των πολιτών από τους θεσμούς και μηχανισμούς της Ένωσης επιβάλλουν σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο την καλύτερη σύνδεση του εθελοντικού κινήματος με τους θεσμούς και την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά εμάς εδώ στην Κύπρο θέλω να υπογραμμίσω ότι σταθερή παραμένει η δέσμευσή μας να εργαστούμε μαζί με τους εθελοντές και όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας για εκσυγχρονισμό και εμβάθυνση της κοινωνικής πολιτικής και για διεύρυνση του επιπέδου κοινωνικής προστασίας στον τόπο μας. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια, αφουγκραζόμενοι και τις εισηγήσεις του Εθελοντικού Κινήματος έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέες πολιτικές όπως το σχέδιο στήριξης των εισοδημάτων των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, το πασχαλινό επίδομα ενώ έχουν εκσυγχρονιστεί σχέδια και χορηγίες που εφαρμόζουν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μόλις δε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσθετα μέτρα κοινωνικής στήριξης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ύψους σχεδόν €24 εκ. ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Για ακόμη μία φορά εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σ’ όλους σας για την συνεισφορά σας. Καταθέτω το σεβασμό και την εκτίμησή μου για τη δράση σας που αποτελεί βασικό πυλώνα ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας, δείκτη πολιτισμού και συμμετοχικότητας της κοινωνίας.

Συγχαίρω, επίσης, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άψογη συνεργασία στην επίτευξη του κοινού στόχου για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.

Η προσφορά σας προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι ανεκτίμητης αξίας. Οι νεότεροι έχουν να κερδίσουν από εσάς πολλά σε εμπειρίες και συναισθήματα. Η επένδυση στη νέα γενιά αποτελεί για κάθε κοινωνία επένδυση στο μέλλον. Θέλω ξανά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους εσάς που με ανιδιοτέλεια, αποφασιστικότητα, συνέπεια και προθυμία αφιερώνετε τον ελεύθερο σας χρόνο για να στηρίξετε τον συνάνθρωπό σας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να σας παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και στήριξη, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας.