4/3/11

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των αποστολών και των Επιχειρηματικών Φόρουμ στο εξωτερικό, στη Λευκωσία
04/03/2011

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ για να σας παρουσιάσω τις προωθητικές δράσεις και αποστολές που το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προτίθεται να αναλάβει μέσα στο 2011. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επιβάλλουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι προσπάθειές μας κινούνται, πάνω σε 3 άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά τον τομέα των υπηρεσιών:

Οι υπηρεσίες αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας μας. Στόχος του Υπουργείου είναι να καταστεί η Κύπρος ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό κέντρο διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, γεγονός που συμβάλλει αμφίδρομα στην περαιτέρω ανάπτυξη των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Εκτός από τον τουρισμό, η χώρα μας προσφέρει μια πλειάδα υπηρεσιών υψηλής επαγγελματικής ποιότητας, όπως ναυτιλιακές, χρηματοοικονομικές, κτηματικές, λογιστικές, νομικές, ιατρικές και εκπαιδευτικές.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το Υπουργείο, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, θα διοργανώσει εντός του 2011 περίπου 20 σεμινάρια και επιχειρηματικά φόρουμ σε 15 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αμερικής. Ενδεχομένως, ορισμένων αποστολών να ηγούνται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Υπουργός Εμπορίου.

Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών αντανακλώνται στις εγγραφές ξένων εταιρειών στην Κύπρο που, σύμφωνα με τον Έφορο Εταιρειών ανήλθαν κατά το 2010 στις 19.278, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Για την προώθηση του τομέα των ακινήτων, η Κύπρος συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα με κρατικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Ανάπτυξης Γης στη Μόσχα, ενώ για τις υπηρεσίες πληροφορικής θα λάβει μέρος με κρατικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση στο Αννόβερο.

Παράλληλα, θα καταχωρηθούν διαφημίσεις και άρθρα για την Κύπρο σε επιχειρηματικά έντυπα του εξωτερικού, θα φιλοξενηθούν δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες και θα συνεχίσουν οι κρατικές ενισχύσεις για συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού και για διερεύνηση ξένων αγορών.

Υλοποιείται, επίσης, το Σχέδιο Προώθησης του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Κύπρο, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της χρήσης του διαδικτύου και στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Για το 2010, η συνολική χορηγία ανήλθε στο €1 εκ. και επωφελήθηκαν 121 εταιρείες. Η δεύτερη προκήρυξη του Σχεδίου θα γίνει σύντομα, με αναμενόμενο ποσό παροχών €1.2 εκ.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την προώθηση των βιομηχανικών προϊόντων:

Το 2011, το Υπουργείο θα συμμετάσχει με κρατικό περίπτερο σε 17 διεθνείς εξειδικευμένες εκθέσεις τροφίμων και ποτών, ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενέργειας. Επιπρόσθετα, θα παραχωρηθούν χορηγίες σε κυπριακές εταιρείες που συμμετέχουν σε διάφορες εκθέσεις του εξωτερικού με δικά τους έξοδα, ενώ θα επιχορηγηθεί, επίσης, το αεροπορικό εισιτήριο για διενέργεια έρευνας αγοράς στο εξωτερικό. Το συνολικό ποσό για τις δραστηριότητες αυτές αναμένεται να ανέλθει στα €2.3 εκ. περίπου.

Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά την προώθηση των γεωργικών προϊόντων:

Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο πακέτο μέτρων προβολής και προώθησης, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή σε εκθέσεις, διοργάνωση γευστολογικών δοκιμών, καταχώρηση άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα και περιοδικά, φιλοξενία ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων, συμμετοχή σε συνέδρια και έρευνες αγορών.

Το Υπουργείο εφαρμόζει, επίσης, τέσσερα σχέδια προβολής και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην ενιαία αγορά και τρίτες χώρες, με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό έχουν καταβληθεί το 2010 χορηγίες ύψους €2.5 εκ.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι προωθητικές μας προσπάθειες, μέσω της διοργάνωσης επιχειρηματικών φόρουμ στο εξωτερικό, συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσέλκυση ξένων επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο και να αναπτύξουν συνεργασίες με Κύπριους επιχειρηματίες. Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζονται στις αυξήσεις ετησίως τόσο στον αριθμό εγγραφής νέων εταιρειών όσο και στη ροή ξένων καταθέσεων και επενδύσεων στην Κύπρο, με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.

Οι προσπάθειές μας για προώθηση των γεωργικών και βιομηχανικών μας προϊόντων στο εξωτερικό διασφαλίζουν τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το ΚΕΒΕ και τις Υπηρεσίες του για την άριστη συνεργασία που έχουν με το Υπουργείο Εμπορίου. Θεωρούμε ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί υπόδειγμα της συστράτευσης που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την από κοινού αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.