26/3/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της αίθουσας 

πολλαπλών χρήσεων «Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης», στη Γαλάτα
26/03/2011





Τα εγκαίνια μιας αθλητικής εγκατάστασης συνιστούν σημαντικό σταθμό στην πορεία του αθλητισμού στον τόπο μας. Με την κατασκευή της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης στη Γαλάτα, ο αθλητισμός μας αποκτά μια ακόμη σημαντική υποδομή για υγιή ενασχόληση των νέων μας. Κάθε αθλητική εγκατάσταση προσθέτει ακόμη ένα κρίκο στη χρυσή αλυσίδα για τη δημιουργία του στερεού υπόβαθρου και την υποδομή ανάπτυξης του αθλητισμού μας.

Η ιδιαιτερότητα της αίθουσας που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ότι αυτή βρίσκεται σε έναν ευαίσθητο χώρο, στην ύπαιθρο της Σολιάς. Αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της μεγάλης σημασίας που αποδίδει η παρούσα Κυβέρνηση στη Σολιά. Μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου για το φράγμα της Σολιάς, ένα έργο καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής το οποίο εκκρεμούσε για 50 περίπου χρόνια, σήμερα εγκαινιάζουμε ακόμη ένα σημαντικό έργο υποδομής για τους κατοίκους της Σολιάς.

Η αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης» στη Γαλάτα, με τις υψηλές τεχνικές της προδιαγραφές θα κοσμεί την κοινότητα της Γαλάτας και γενικά την περιοχή Σολέας. Είναι το αθλητικό κέντρο που οραματίστηκε εδώ και χρόνια ο τέως Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ο αείμνηστος συναγωνιστής Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης. Η αθλητική αυτή εγκατάσταση θα δώσει ιδιαίτερη ζωντάνια σε όλες τις κοινότητες της κοιλάδας της Σολέας. Κατασκευάστηκε με βάση ευρωπαϊκές προδιαγραφές και προσφέρει όλες τις ιδανικές συνθήκες για σωστή και υγιή αθλητική ενασχόληση.

Η δαπάνη κατασκευής της αίθουσας ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της περιοχής και η κατασκευή της έγινε κατορθωτή, χάρη στην οικονομική στήριξη της Πολιτείας διά μέσου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Η αίθουσα προσφέρεται για τα αθλήματα ποδοσφαίρου κλειστού χώρου (futsal), καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και χάντμπολ.

Ωστόσο τα σημερινά εγκαίνια αποτελούν και μια εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον Χαράλαμπο Κουκουλαρίδη που σαν σήμερα πριν δεκατέσσερα χρόνια, άφηνε την τελευταία του πνοή, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Η αίθουσα παίρνει το όνομα «Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης», το όνομα ενός ανθρώπου με σημαντική προσφορά στον αθλητισμό και στον τόπο μας. Είναι μια τιμή προς τον άνθρωπο που σε όλη του τη διαδρομή υπερασπίστηκε αξίες και ιδανικά. Τον άνθρωπο που υπεραγαπούσε τη γενέτειρα του Γαλάτα, και τη Σολιά και ένιωθε ιδιαίτερη περηφάνια για τον τόπο καταγωγής του.

Τιμούμε τον Χαράλαμπο Κουκουλαρίδη, έναν ξεχωριστό άνθρωπο, γνήσιο πατριώτη και αγωνιστή. Έναν σεμνό ιδεολόγο, πρότυπο εκπαιδευτικού και αθλητικού παράγοντα. Με προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Ο Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης υπήρξε συμμέτοχος στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Εθνάρχη Μακαρίου.

Η σημαντικότερη ίσως σελίδα στην πορεία του Χαράλαμπου Κουκουλαρίδη ήταν η ηρωική αντίσταση του στο προδοτικό πραξικόπημα για υπεράσπιση της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του προέδρου Μακαρίου. Κατά τη διάρκεια της αντίστασης ο Κουκουλαρίδης συνελήφθη δύο φορές. Το πρόσφατο πόρισμα της Βουλής για το «Φάκελο της Κύπρου» αποτελεί μια μορφή δικαίωσης για τον Κουκουλαρίδη και όσους αγωνίστηκαν κατά του φασισμού, πολλοί από αυτούς προσφέροντας και τη ζωή τους ως θυσία. Δυστυχώς το πόρισμα δεν εγκρίθηκε ομόφωνα αποδεικνύοντας ότι 37 περίπου χρόνια μετά, υπάρχουν δυνάμεις που δεν έχουν ολοκληρωτικά και τελεσίδικα αποκηρύξει την υποχθόνια δράση των Κυπρίων πρωταγωνιστών της συνωμοσίας κατά της Κύπρου.

Ο αείμνηστος Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης συνέχισε την πολιτική του δράση ως σύμβουλος του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού. Μας άφησε ένα πολυσήμαντο έργο και συνέβαλε στην ανάπτυξη του Κυπριακού Αθλητισμού από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΚΟΑ.

Φίλες και φίλοι,

Ο χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής μας για δημιουργία μεγάλων αθλητικών πάρκων στις πόλεις, αλλά και χώρων αθλητικής ενασχόλησης στις κοινότητες.

Η Κυβέρνηση αποδίδει ξεχωριστή σημασία στην πρόοδο και ανάπτυξη του αθλητισμού του τόπου μας. Οι σχεδιασμοί που καταρτίζονται έχουν την υλικοτεχνική και οικονομική στήριξη της Πολιτείας. Παράλληλα και με στοχευμένες κινήσεις προωθούμε την ουσιαστική ανάπτυξη τόσο του κοινωνικού μαζικού αθλητισμού, όσο και του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων.

Μια από τις βασικότερες πρόνοιες της αθλητικής πολιτικής της Κυβέρνησης μας, ήταν να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε ο πολίτης, ανεξάρτητα ηλικίας ή φύλου, να ασχοληθεί με την άθληση, με βασικό στόχο την υγεία. Όραμα της Κυβέρνησης μας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη του υπόβαθρου του μαζικού αθλητισμού, καθώς και των προγραμμάτων του κοινωνικού αθλητισμού.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης θα συμβάλει επίσης σημαντικά και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ένας από τους στόχους μας είναι άλλωστε η προσέλκυση του Αθλητικού Αγωνιστικού Τουρισμού.

Για την ολοκλήρωση του έργου, συγχαίρω θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, τους αρχιτέκτονες, τον εργολάβο και γενικά όλους όσοι εργάστηκαν για να οικοδομηθούν οι σύγχρονες αθλητικές εγκατάστασεις.

Τελειώνοντας, σας διαβεβαιώνω ότι η συμπαράσταση της Κυβέρνησης, αλλά και η δική μου προσωπικά είναι δεδομένη. Γνωρίζετε πολύ καλά τους προσωπικούς μου δεσμούς με την ευρύτερη περιοχή της Σολιάς. Η Σολιά με την παρούσα Κυβέρνηση έχει ένα συμπαραστάτη που αγωνίζεται μαζί σας για την πρόοδο και ευημερία της περιοχής.