25/3/11

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στη Λεμεσό


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στη Λεμεσό
25/03/2011





Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτούς που συντηρούν την αντιπαράθεση με τους υψηλούς τόνους στο εσωτερικό μέτωπο για τους δικούς τους λόγους, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι επικρίσεις γίνονται για χάρη της επίκρισης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου, στη Λεμεσό, ο κ. Στεφάνου αναφερόμενος στο μήνυμα της ημέρας είπε: «Ο ελληνικός λαός εμπνεόμενος από τις αξίες και τα μηνύματα του διαφωτισμού ξεσηκώθηκε το 1821 για να κερδίσει την ελευθερία του από τον οθωμανικό ζυγό. Όπου παρουσιάστηκε ενωμένος με σύμπνοια και αποφασιστικότητα πέτυχε πολλά. Εκεί που άρχισαν οι έριδες και διασπάστηκε ο λαός τότε άρχισαν τα προβλήματα.

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου του 1821 είναι να εμπνεόμαστε από αρχές στον αγώνα που δίνουμε για να πετύχουμε την ελευθερία μας, για να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, σωστά να αξιολογούμε τα δεδομένα έτσι ώστε να έχουμε μια πολιτική η οποία να εμπνέεται, ασφαλώς, από αρχές αλλά να χαρακτηρίζεται και από ρεαλισμό για να μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Και ο στόχος είναι ένας: ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μέσα από μια λύση που έχει ως πάγιο στόχο τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Ερωτηθείς είπε ότι «το μήνυμα είναι, ασφαλώς, να επιδιώκουμε μέσα από ενότητα την υλοποίηση των στόχων και ταυτόχρονα να διδασκόμαστε και να αντλούμε και τα ορθά μηνύματα και μέσα από τις περιόδους όπου λαθέψαμε - διότι και μέσα από τα λάθη πρέπει να διδασκόμαστε».

Σε ερώτηση αναφορικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τις επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η ίδια η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε μερικές φορές ότι, από δημοσιονομικής άποψης, η κυπριακή οικονομία έχει εκπληρώσει τους στόχους της για το 2010 και έχει πολύ καλές προϋποθέσεις για να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που η ίδια η ΕΕ έχει θέσει για την Κύπρο για το 2011 και το 2012. Χαρακτηρίζει τα δημοσιονομικά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση ως έγκυρα, στοχευμένα και προς την ορθή κατεύθυνση. Άρα, θα πρέπει να ακούσουμε και εδώ τι λέει η ΕΕ και να μην ακούμε μόνο επιλεκτικά».
Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά στα διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί μέσα από τις δεκαετίες, και εδώ η Κυβέρνηση έχει απαντήσεις. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πακέτο που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο και που περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις και αποφάσεις για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων.

Η Κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει πολύ στοχευμένα και αποφασιστικά να υλοποιεί τα όσα περιέχονται μέσα στο οικονομικό πακέτο. Για παράδειγμα, πολλά λέγονται και γράφονται για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα που έχουμε με τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο διορισμό αναλογιστή ο οποίος ετοιμάζει μελέτη – πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη - έτσι ώστε στη βάση αυτής της μελέτης η Κυβέρνηση μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους να ξεκινήσει έναν εντατικό διάλογο με στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε αποφάσεις που θα επιλύουν το συνταξιοδοτικό πρόβλημα».

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση αυτή έχει επιλύσει το θέμα με τους έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και έχουν σταλεί στη Βουλή. Η Βουλή μετά από πάρα πολλούς μήνες ενέκρινε το νομοσχέδιο και έχουμε επιλύσει και αυτό το πρόβλημα».

Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι «μόλις χθες η Βουλή ενέκρινε κάποια από τα νομοσχέδια που έχει στείλει η Κυβέρνηση στη Βουλή από τον περασμένο Απρίλιο αναφορικά με την πολεοδομική ρύθμιση – και αυτό αποτελεί μέρος του οικονομικού πακέτου. Στο οικονομικό πακέτο έχουμε και μια σειρά από άλλα ζητήματα που είτε έχουμε υλοποιήσει είτε σιγά - σιγά υλοποιούμε αλλά μέσα από διάλογο και συναίνεση. Αντιλαμβάνεστε ότι διάφορα συσσωρευμένα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί μέσα από αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά καιρούς. Δεν μπορεί καμιά Κυβέρνηση απλώς με το ‘διατάζω και αποφασίζω’ να αλλάξει τα πράγματα. Αυτά πρέπει να γίνονται μέσα από διάλογο και συναίνεση έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις και όλοι μαζί να προχωρούμε προς την υλοποίηση των στόχων. Άρα, όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η Κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την οικονομία θεωρώ ότι είναι άδικοι και ότι οι τοποθετήσεις τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με το περιουσιακό καθώς και για το θέμα της διαπραγματευτικής ομάδας που μετέβη στη Νέα Υόρκη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουμε πραγματικά κουραστεί συνεχώς να απαντούμε σε επικρίσεις που γίνονται για χάρη της επίκρισης και μόνον. Είχαμε πει ότι το κλιμάκιο της διαπραγματευτικής ομάδας που έχει πάει στη Νέα Υόρκη και συνάντησε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, δεν έκανε διαπραγμάτευση και δεν ήταν αυτός ο στόχος. Συζήτησε μαζί με τους εμπειρογνώμονες και τεχνικά ζητήματα που αφορούν στο περιουσιακό. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Αν κάποιοι απλώς συντηρούν την αντιπαράθεση με τους υψηλούς τόνους στο εσωτερικό μέτωπο για τους δικούς τους λόγους, αυτούς η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους ακολουθήσει. Θέλουμε όλοι να μιλούμε με χαμηλούς τόνους στη βάση επιχειρημάτων και πραγματικών δεδομένων έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να μας ακούσει και να μας κρίνει».

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Γιώργου Κολοκασίδη ότι οι συνομιλίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον χώρο του επικίνδυνου συνταγματικού πειραματισμού είπε: «Αυτή είναι εκτίμηση του κ. Κολοκασίδη. Οι συνομιλίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ένεκα της στάσης που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Εντούτοις, λυπάμαι που το λέω, ορισμένοι συνεχίζουν απλώς να επικρίνουν τη δική μας πλευρά αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, ενώ το πρόβλημα είναι η στάση της άλλης πλευράς που θα πρέπει να συζητήσει και να καταθέσει θέσεις και προτάσεις πάνω στη βάση λύσης του Κυπριακού που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Και επειδή άκουσα ότι έγιναν και σχόλια για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Κολοκασίδη ότι από το 1977 συζητούμε στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής πλευράς συζητούσαν πάνω σε αυτή τη βάση και ο νυν Πρόεδρος συζητά πάνω σε αυτή τη βάση, και αν κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη θα είναι καλό να πουν τι προτείνουν για λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα να υποδείξουν και πώς μπορούμε να την πετύχουμε, αλλά και να απαντήσουν πώς θα περισώσουμε την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς που από το 1977 συζητά πάνω στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και μετά από 34 χρόνια θα αποφασίσει αίφνης να αλλάξει αυτή τη θέση».