26/3/11

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια χθες, στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια χθες, στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
26/03/2011





Συμμετείχα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 24-25 Μαρτίου. Κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η οικονομική διακυβέρνηση, οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και οι επιπτώσεις των πρόσφατων τραγικών γεγονότων στην Ιαπωνία, ιδίως όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια.

Υιοθετήσαμε σήμερα μια συνολική δέσμη μέτρων που έχει ως στόχο η Ευρώπη να ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση και να συνεχίσει την πορεία της προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η δέσμη, ως γνωστόν, αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και τη διασφάλιση της διαρκούς σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολο της.

Η δέσμη μέτρων αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνων συζητήσεων και διαβουλεύσεων κατά τις οποίες καταθέσαμε τις απόψεις και ανησυχίες μας. Κύρια μέριμνα μας ήταν η διαφύλαξη της γενικότερης φιλοσοφίας μας για ένα κοινωνικό κράτος και των ιδιαιτεροτήτων των μικρών κρατών μελών, θέσεις τις οποίες υποστηρίζουμε διαχρονικά και με πλήρη συνέπεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τη Μάλτα, υποβάλαμε κοινή δήλωση στην οποία επισημαίνεται η σημασία όπως η εισήγηση για ανάπτυξη μιας κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης γίνει με έναν ουδέτερο ως προς τα έσοδα τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφόσον γίνεται σεβαστό το συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των κρατών μελών έτσι ώστε να μην επηρεάζονται τα έσοδά τους. Η συζήτηση επί αυτών των θεμάτων, όπως αντιλαμβάνεστε, θα συνεχιστεί με βάση σχετικές προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή.

Επίσης, και πάλι μαζί με τη Μάλτα, καταθέσαμε κοινή δήλωση με την οποία διευκρινίζεται ότι η πρόνοια ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενεργοποιείται όταν απειλείται η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης ως συνόλου, δεν αποκλείει κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης από τη λήψη χρηματοοικονομικής βοήθειας από τον Μηχανισμό. Είναι αυτονόητο ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης ως συνόλου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ακεραιότητα και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα όλων των κρατών μελών.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη προκαλούν την έντονη ανησυχία μας. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην άμεση κατάπαυση του πυρός από όλους τους εμπλεκομένους και την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Θέση της Κύπρου είναι ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να προβεί μόνο στις απόλυτα αναγκαίες ενέργειες προς όφελος του λαού της Λιβύης και με βάση τις πρόνοιες του Ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες που να οδηγούν σε μια μακρόχρονη διένεξη στη Λιβύη ή στη διαίρεση της χώρας.

Η ιδιοκτησία της διαδικασίας μετασχηματισμού και μετάβασης στη δημοκρατία πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ιδίων των Λιβύων και οποιαδήποτε ανάμειξη, από πλευράς της ΕΕ, θα πρέπει να γίνει μόνο κατόπιν πρόσκλησης των ενδιαφερομένων μερών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάπτυξη αποστολής της ΕΕ για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λιβύη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους καταυλισμούς υποδοχής Λίβυων προσφύγων στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει θεσμοθετημένη στήριξη προς όσα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ θα επηρεαστούν από κύματα μεταναστών.

Η τραγωδία στην Ιαπωνία έφερε στο προσκήνιο το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας. Είχαμε μια εκτενή συζήτηση. Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί στα Συμπεράσματα τονίζεται η ανάγκη επίτευξης των υψηλοτέρων επιπέδων πυρηνικής ασφάλειας τόσο στο εσωτερικό της Ένωσης όσο και διεθνώς.

Ο διασυνοριακός χαρακτήρας των επιπτώσεων των πυρηνικών ατυχημάτων μάς αναγκάζουν όλους να είμαστε πιο απαιτητικοί ιδιαίτερα έναντι των γειτονικών μας χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο εκφράσαμε για ακόμη μία φορά την έντονη ανησυχία μας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας και ιδιαίτερα για την ανέγερση πυρηνικού σταθμού σε μια σεισμογενή περιοχή, το Άκκιουγιου, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την Κύπρο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια συλλογική προσέγγιση από την ΕΕ έτσι ώστε να ασκηθεί η δέουσα πίεση προς την Τουρκία για να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της.

Να σημειώσω ότι αναφορά για το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας και πέραν του χώρου της ΕΕ, έχει προστεθεί στο κείμενο των Συμπερασμάτων.