18/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου στον τέταρτο Παγκύπριο Διαγωνισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τον εθελοντισμό με Θέμα: «Ποτέ οι στέγες των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά και οι καρδιές τους τόσο μακριά. Η έλλειψη επικοινωνίας, όπως τη βιώνει ο σημερινός άνθρωπος και ιδιαίτερα ο νέος, καθώς τρόποι εξόδου απ’ αυτήν μέσα από την καθημερινή πρακτική αλλά και μέσα από τη ζωή και τη διδασκαλία της Εκκλησίας», στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
18/03/2011





Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίησή μου, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι σήμερα μαζί σας και να απευθύνω χαιρετισμό στον τέταρτο Παγκύπριο διαγωνισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Πραγματικά, το θέμα του διαγωνισμού είναι διαχρονικό και επίκαιρο, σε μια εποχή όπου οι κοινωνικοί θεσμοί δοκιμάζονται και διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον και την ποιότητα της κυπριακής κοινωνίας.

Συχνά, σήμερα, οι νέοι εγκαλούνται ότι χαρακτηρίζονται από έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους, ότι ενεργούν χωρίς ευθύνη και ότι η προτεραιότητά τους είναι η ικανοποίηση των δικών τους επιθυμιών και όχι το καλό του άλλου ή του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα, τα φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εκδηλώνονται από νέους συνδέονται από πολλούς με αυτή την αλλαγή στάσεων και προσανατολισμών στους νέους μας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνέχεια και του γεγονότος ότι το 2011 ανακηρύχτηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσε ως έναν από τους κύριους στόχους της φετινής σχολικής χρονιάς το «Σεβασμό – Ευθύνη – Αλληλεγγύη». Με αυτό τον τρόπο επιθυμούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους μας για ενεργό συμμετοχή στα κοινά αλλά και τριβή με την ευρύτερη κοινωνία, καθώς και για επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, ώστε να προβληματιστούν πάνω στις τρεις μεγάλες αξίες που διαχρονικά στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, τη δυνατότητα μιας κοινωνίας να λύσει με αποτελεσματικότητα τα προβλήματά της και, τελικά, να προσφέρει ευημερία στους πολίτες της.

Ο εθελοντισμός είναι ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντιέται με τη συλλογική ευημερία. Είναι η δράση των ατόμων που δεν προσβλέπουν σε επαγγελματική καταξίωση, αλλά έχουν σκοπό την επικοινωνία και την ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας, της κοινωνίας γενικότερα και διευρύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής.

Η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη σήμερα παρά ποτέ, δεδομένων των αντίξοων επιπτώσεων των παγκοσμίων προβλημάτων, του αυξημένου αριθμού ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες φτώχιας και αδυναμίας και όλων εκείνων των ευπαθών ομάδων πληθυσμού που η ποιότητα ζωής τους δεν είναι αυτονόητη, αλλά εξαρτάται από το βαθμό της δικής μας παρέμβασης και συνεισφοράς.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Μακαριότατο για την προκήρυξη του μαθητικού διαγωνισμού σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων γυμνασιακού και λυκειακού κύκλου και τεχνικών σχολών, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, όπως και τις Διευθύνσεις των σχολείων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την τελετή βράβευσης του τέταρτου Παγκύπριου Διαγωνισμού και είμαι βέβαιος ότι ο διαγωνισμός έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.