18/3/11


Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Αντώνη Πασχαλίδη με θέμα: «Επενδύοντας στην Κύπρο: Νέες Προοπτικές και Κίνδυνοι», στο συνέδριο “The Fourth Cyprus Summit: “Leadership Strategy for Cyprus Unity and Prosperity”, στο ξενοδοχείο Hilton Park, στη Λευκωσία
18/03/2011





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να παραστώ και να μιλήσω για τις επενδύσεις στην Κύπρο στο συνέδριο του έγκριτου περιοδικού ‘Economist’.

Επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου γι’ αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του ‘Economist’, η οποία αναμφίβολα θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω αναβάθμιση και προβολή της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου. Επιπρόσθετα, το Συνέδριο θα αποτελέσει βήμα για διεξοδικές και εμπεριστατωμένες συζητήσεις και αναλύσεις, σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις πολιτικές, διπλωματικές, γεωστρατηγικές, οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές εξελίξεις και προοπτικές της Κύπρου, όπως διαγράφονται σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η στρατηγική θέση της Κύπρου, σε συνδυασμό με ένα ευρύ πλέγμα άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει, όπως το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, το υπερσύχρονο δίκτυο μεταφορών και τηλεπικοινωνιών και οι άλλες υποδομές, το ψηλό επίπεδο προσφερομένων υπηρεσιών, το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το ψηλό βιοτικό επίπεδο και η αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής, έχουν καθιερώσει τη χώρα ως έναν ελκυστικό, επενδυτικό προορισμό και σημαντικό, επιχειρηματικό κέντρο.

Η στρατηγική θέση της Κύπρου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη συμβολή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας, σε συνδυασμό με την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, παρουσιάζουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, αφού μέσω της Κύπρου, οι επενδυτές έχουν πρόσβαση στις μεγάλες αγορές της ΕΕ και τις αναδυόμενες οικονομίες της Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Ινδίας και Κίνας.

Το φορολογικό σύστημα είναι ιδιαίτερα φιλικό για επενδύσεις, αφού υποστηρίζεται από μια δέσμη Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με 45 χώρες, ενώ ο συντελεστής εταιρικής φορολογίας στο 10% είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ. Επιπλέον, η οικονομία της Κύπρου συνδυάζει μακροοικονομική σταθερότητα με σχετικά ψηλό μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης, συγκριτικά χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού και ανεργίας, καθώς επίσης και σταθερή πιστοληπτική αξιοπιστία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που ρυθμίζουν, άμεσα ή έμμεσα, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τους ξένους επενδυτές, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η Κύπρος προσφέρει βεβαιότητα όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο και οικονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου.

Ο τομέας των υπηρεσιών, που περιλαμβάνει τον τομέα του τουρισμού, ξεχωρίζει με τη συνεισφορά του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Ένα ευρύ φάσμα νομικών, λογιστικών, τραπεζικών, χρηματοοικονομικών και άλλων εξειδικευμένων υπηρεσιών, παρέχονται από έμπειρους και άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες. Πολλές σημαντικές, διεθνείς, συμβουλευτικές εταιρείες έχουν δυναμική παρουσία στο νησί. Ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας είναι ανεπτυγμένος και οικονομικά εύρωστος, προσφέροντας διάφορες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.

Η συνεισφορά του τουρισμού στην Κύπρο είναι σημαντική και διαχρονική. Τώρα προχωρούμε με ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο που λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις της αγοράς, με κύριο στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την προσφορά εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Παράλληλα, μια σειρά από μεγάλα έργα ανάπτυξης και υποδομών, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και σύνθετες αναπτύξεις, που περιλαμβάνουν ψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, προσφέρονται για άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Κύπρου αντικατοπτρίζεται σε αξιόπιστες, ανεξάρτητες, διεθνείς αξιολογήσεις. Συγκεκριμένα, η Έκθεση Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας 2010-2011, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κατατάσσει την Κύπρο 40η ανάμεσα σε 139 χώρες, ενώ στην Έκθεση Doing Business 2011, της Διεθνούς Τράπεζας, η Κύπρος κατετάγη 37η ανάμεσα σε 183 χώρες και 15η ανάμεσα σε 26 χώρες της ΕΕ στην ευκολία του επιχειρείν.

Οι ξένες επενδύσεις αναγνωρίζονται ως ένας σημαντικός παράγοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της Κύπρου. Γι’ αυτό η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ως πάγιο στόχο την περαιτέρω βελτίωση του φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διεξάγουν τις δραστηριότητές τους οι επενδυτές και είναι πρόθυμη να μελετήσει και να στηρίξει σοβαρές προτάσεις για εξειδικευμένες επενδύσεις.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου και αναβαθμίζουν το επίπεδο του εγχώριου ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της εισαγωγής νέων δεξιοτήτων και τεχνικών διαχείρισης. Επίσης, συμβάλλουν στη μεταφορά και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, οι οποίες προάγουν την ανάπτυξη, παραγωγικότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα του ευρύτερου επιχειρηματικού τομέα της χώρας.

Επιπλέον, οι εκτενείς οικονομικές διασυνδέσεις των ξένων επενδυτών συμβάλλουν στην πρόσβαση σε νέες διεθνείς αγορές, στην αύξηση των εξαγωγών και στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί το πιο ισχυρό εργαλείο για την οικονομική ανάκαμψη.
Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος παρουσιάζει ανοδική τάση όσον αφορά στην προσέλκυση άμεσων, ξένων επενδύσεων. Το 2009, οι εισροές των άμεσων, ξένων επενδύσεων ανήλθαν στα 4.1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσά το 2008 και 2007 ήταν 2.8 και 1.6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι σημαντικότεροι τομείς που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις ανά οικονομική δραστηριότητα ήταν οι ενδιάμεσες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε ποσοστό 58.13% του συνόλου, το εμπόριο και οι επισκευές με 23.68% και ο τομέας της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με 15.73%.

Η Κύπρος προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών κεφαλαίων, αποτελούν αξιόπιστη επιλογή για εγκατάσταση και δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών.

Η ναυτιλία, η οποία έχει εδραιώσει το νησί ως ένα αξιόπιστο και διεθνώς αναγνωρισμένο ναυτιλιακό κέντρο, παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερα ελκυστικές επιλογές.

Ο τομέας της ενέργειας, με το νέο ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επίσης προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες. Επιπλέον, τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαφαίνεται ότι υπάρχουν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου ανοίγουν εξαιρετικές προοπτικές για επενδύσεις στον τομέα.

Η κυπριακή Κυβέρνηση, βέβαια, αναγνωρίζει τις προκλήσεις που πηγάζουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις και στις ξένες επενδύσεις.

Η οικονομία της Κύπρου αναπόφευκτα έχει επηρεαστεί αρνητικά, σε μικρότερο, όμως, βαθμό από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Διάφοροι παράγοντες, τόσο ενδογενείς όσο και εξωγενείς, έχουν συμβάλει στους μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας την τελευταία διετία.
Ταυτόχρονα, ορισμένα διαχρονικά, δομικά προβλήματα της οικονομίας και άλλες αδυναμίες που οφείλονται κυρίως στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των επενδυτών, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην προσπάθεια για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας και σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την προώθηση εσωτερικών θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην απλοποίηση και επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αναμφίβολα θα συνεισφέρουν θετικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη σταδιακή βελτίωση και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αφορούν θέματα που αναδεικνύονται μέσω της Έκθεσης Ease of Doing Business 2011 της Διεθνούς Τράπεζας, όπως η περαιτέρω κατοχύρωση της προστασίας των επενδυτών, η εφαρμογή των προνοιών συμβολαίων, η απρόσκοπτη απόκτηση αδειών κατασκευών, η ευκολότερη πρόσβαση σε πίστωση και η εγγραφή ακίνητης περιουσίας με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και Οίκου Συμβούλων, προχώρησε στη σύσταση κεντρικής ειδικής μονάδας για βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, με επίκεντρο την απλοποίηση της νομοθεσίας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου.

Για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προχώρησε στη δημιουργία εξειδικευμένου Οργανισμού για προώθηση των επενδύσεων. Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, γνωστός ως CIPA, συστάθηκε για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση των ξένων επενδύσεων. Ο Οργανισμός εργάζεται εντατικά και μεθοδικά, με βάση συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, για την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ιδιαίτερα για την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε γνώση και τεχνογνωσία.

Συγχρόνως, ο CIPA λειτουργεί ως υποστηρικτής των ξένων επενδυτών, συμβάλλοντας έμπρακτα στη γρήγορη προσαρμογή των νέων επενδυτών με το επενδυτικό περιβάλλον της Κύπρου, καθώς επίσης και στην υποστήριξη υφιστάμενων επενδυτών για την περαιτέρω επέκταση των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων.

Επίσης, προς το σκοπό της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των επενδυτών δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Μονοθυριδικής Πρόσβασης, που αποτελεί ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό θεσμό με στόχο την επιτάχυνση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση κυπριακών επιχειρήσεων. Μέσα στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής και με στόχο η όλη προσπάθεια να καταστεί πιο αποτελεσματική, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει αναβαθμίσει και επεκτείνει την Υπηρεσία Μονοθυριδικής Πρόσβασης ώστε σύντομα να λειτουργήσει ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης, όπως προβλέπει η Οδηγία 2006/123/ΕΚ που αφορά τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

Το Υπουργείο, μεταξύ άλλων, έχει επίσης αναπτύξει μια εξειδικευμένη διαδικτυακή πύλη, μέσω της οποίας οι πάροχοι υπηρεσιών θα μπορούν να συγκεντρώνουν όλες τις πληροφορίες και να διεκπεραιώνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες σχετικά με την πρόσβαση σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών και την άσκησή τους.

Είναι γεγονός ότι η Κύπρος σήμερα χαίρει επάξια αναγνώρισης ως επιχειρηματικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Η θέση αυτή κατακτήθηκε ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους με το δικό τους τρόπο διαχρονικά συνέβαλαν θετικά σε αυτή την προσπάθεια.

Ωστόσο, μέσα στο σημερινό, διεθνές, οικονομικό περιβάλλον, όπου ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά έντονος για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, η προσπάθεια μας πρέπει να είναι συνεχής, έντονη, συστηματική και συντονισμένη.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού Συνεδρίου.