18/3/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της έκθεσης «SAVENERGY» και «ENVIROTEC», στη Λευκωσία

18/03/2011

Επιτρέψετε μου κατ’ αρχάς να συγχαρώ την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων η οποία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, διοργανώνει την 7η Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας και την 4η Έκθεση Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν συστατικό στοιχείο του εθνικού πλούτου της χώρας μας και το κλειδί προς την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την αειφόρο ανάπτυξη. Πρόσθετα, η αξιοποίηση τους συνιστά σημαντικό εθνικό στρατηγικό στόχο αφού μπορούν να συνδράμουν ενεργά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να ανατρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών και μέτρων που στόχο έχουν να υπερπηδηθούν τα οποιαδήποτε εμπόδια και να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένα σταθερό και γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αναφέρω τα πιο πρόσφατα:

· Συνέχιση του θεσμού των Σχεδίων Χορηγιών. Τα Σχέδια του 2011 αναμένεται να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό.
· Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανανεώσιμη ενέργεια για τα έτη 2010 – 2020. Το Σχέδιο περιγράφει την ελάχιστη πορεία προς την επίτευξη του στόχου για ποσοστό 13% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση της χώρας το 2020.
· Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές 65 δημοσίων κτηρίων, σχολείων και στρατοπέδων.
· Εκπαίδευση της Δημόσιας Υπηρεσίας ώστε να επιτελεί υποδειγματικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας.
· Θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων.
Όσον αφορά στις τεχνολογίες νερού και περιβάλλοντος, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η γη όχι μόνο βρίσκεται αλλά και προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω των σοβαρών πιέσεων που δέχεται από μια σειρά δραστηριοτήτων. Η ραγδαία ανάπτυξη της περιβαλλοντικής τεχνολογίας, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες, μπορεί να μας προσφέρει ουσιαστικές λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική τεχνολογία περιλαμβάνει τεχνολογίες επεξεργασίας νερού ώστε να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και τεχνολογίες επεξεργασίας αστικών λυμάτων ώστε να παράγεται νερό για άρδευση. Περιλαμβάνει επίσης τεχνολογίες επεξεργασίας εκπομπών και αποβλήτων ώστε να επιτυγχάνεται καλή ποιότητα του αέρα, των νερών και του εδάφους.

Απτά παραδείγματα αποτελούν η χρήση της τεχνολογίας των μεμβρανών στους νέους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων, η χρήση βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στην επεξεργασία αποβλήτων, η χρήση δοκιμασμένων τεχνολογιών στις μονάδες ανακύκλωσης και διάθεσης αποβλήτων και η χρήση τεχνολογιών υψηλής απόδοσης τόσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όσο και για παραγωγή νερού από αφαλατώσεις.

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας την κοινωνική τους ευθύνη, προσανατολίζονται όλο και περισσότερο στην παραγωγή πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, αξιοποιώντας τις επιχειρηματικές προοπτικές της πράσινης ανάπτυξης. Πέρα όμως από την προστασία του περιβάλλοντος, η αειφόρος διαχείριση των υδατικών μας πόρων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Με την ψήφιση του νόμου για την ενιαία διαχείριση των υδάτων τέθηκαν τα θεμέλια για την εισαγωγή ενός ενιαίου υδατικού κώδικα για την ολοκληρωμένη και λεπτομερή ρύθμιση της ανάπτυξης και της διαχείρισης των υδατικών πόρων της Κύπρου.

Στις αρχές του 2012, με την αποπεράτωση των μονάδων αφαλάτωσης που έχουν δρομολογηθεί, η πλήρης απεξάρτηση της ύδρευσης από τη βροχόπτωση θα είναι γεγονός. Η κυπριακή κοινωνία, η οικονομία και ο τουρισμός θα είναι εξασφαλισμένα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να βιώσουμε την τραυματική εμπειρία των περικοπών.

Κυρίες και κύριοι,

Ο πολίτης δεν πρέπει να είναι ένας αδιάφορος καταναλωτής αλλά ένας σωστά πληροφορημένος, ενεργός πολίτης που διαχειρίζεται την ενέργεια και το νερό με υπευθυνότητα και συμμετέχει με συνέπεια σε μια κοινή προσπάθεια για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης τους. Γι’ αυτούς τους λόγους καλούμε το κοινό να συμμετάσχει ενεργά στις εκθέσεις που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Τέλος, κηρύσσοντας την έναρξη των δύο εκθέσεων θα ήθελα να ευχηθώ τόσο στους διοργανωτές όσο και στους εκθέτες κάθε επιτυχία.


Σημ: Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης.