24/3/11

Συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

24/03/2011


Με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια:



«Με την ευκαιρία της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, εκφράζω τα ειλικρινή και εγκάρδια συγχαρητήρια του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Κυβέρνησης και εμού προσωπικά.

Η ηρωική γενιά του 1821 έκανε πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενεών, εξασφαλίζοντας στον ελληνικό λαό τα δύο υπέρτατα αγαθά, την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του ως λαού. Την ημέρα αυτή η σκέψη ανατρέχει ιδιαίτερα στο παρελθόν για να αποτίνει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στις ηρωικές εκείνες φιγούρες, οι οποίες μέσα στη μακραίωνη σκλαβιά διατήρησαν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα ενάντια στην ξένη επιβολή και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους διαδόχους τους, πηγή έμπνευσης για πραγματική ανεξαρτησία, εθνική αξιοπρέπεια και δημοκρατία.

Αναμφίβολα, ο κυπριακός λαός, πραγματοποιώντας τον δικό του πολύχρονο αντικατοχικό αγώνα εδώ και 37 χρόνια, εμπνέεται και αυτός από τα ιδανικά και τις αξίες του 1821. Έχοντας παράλληλα τη διαχρονική συμπαράσταση και ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας, αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση των επίμονων προσπαθειών μας για επίτευξη μιας συνολικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μιας λύσης που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό μας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Παρακαλώ δεχθείτε, Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, τη διαβεβαίωση της ιδιαίτερης μου εκτίμησης και τις θερμές μου ευχές για υγεία και επιτυχία στο έργο σας και για την πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού.»