25/3/11

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στη δοξολογία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα στην Πόλη Χρυσοχούς
25/03/2011





Τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Στην ιστορική πορεία κάθε λαού υπάρχουν γεγονότα που ξεχωρίζουν για το μεγαλείο, τον ηρωισμό, τη σημασία και το βαθύ οικουμενικό περιεχόμενο τους. Γεγονότα που σφραγίζουν την παραπέρα εξέλιξη και ιστορική διαδρομή ενός λαού. Ένα τέτοιο γεγονός για τον Ελληνισμό στο σύνολο του, και όχι μόνο, είναι η Επανάσταση του 1821 η οποία είχε ως επακόλουθο τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.

Όταν εορτάζουμε την επέτειο του 1821, δεν τιμούμε μόνο τα γεγονότα, αλλά και το περιεχόμενο της. Τιμούμε τον ηρωισμό και τη θυσία των αγωνιστών, καθώς επίσης τις αξίες και τα ιδανικά που τους ενέπνευσαν και για τα οποία αφιέρωσαν στον αγώνα το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή τους.

Αυτές οι αξίες και ιδανικά, προαπαιτούμενα για κάθε άνθρωπο που θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια και περηφάνια, είναι η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από αγώνες και θυσίες για τη διαφύλαξη αυτών των ιδανικών τα οποία αποτελούν, συνάμα, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόοδο και ευημερία του κάθε ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου. Αντίθετα, η στέρηση τους οδηγεί στην τυραννία και την υποδούλωση.

Η ιστορία γράφεται από τους λαούς. Γράφεται με τους αγώνες των λαών. Η ελευθερία και η δημοκρατία κατακτώνται με τις θυσίες των λαών και των ανθρώπων εκείνων που πάνω από τη ζωή τους θέτουν την πατρίδα, τους συνανθρώπους τους και την κοινωνία.

Μπροστά στη θυσία των ηρώων του ‘21 στεκόμαστε με δέος και θαυμασμό, αλλά και με υπεύθυνο προβληματισμό, αναλογιζόμενοι το χρέος μας απέναντι τους και απέναντι στην ιστορία. Ο ηρωισμός, το πνεύμα αυτοθυσίας και ο σκοπός της κατάκτησης της ελευθερίας, αποτελούν αστείρευτες πηγές άντλησης διδαγμάτων για όλους μας.

Το '21 είναι η κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας που σηματοδότησε την ιστορική πορεία της σύγχρονης Ελλάδας και ενέπνευσε τους μετέπειτα αγώνες του ελληνικού λαού. Η Επανάσταση του 1821 στηρίχθηκε ένθερμα από τους Έλληνες διαφωτιστές, τους δασκάλους του Γένους, τον Ρήγα Φεραίο, τον Αδαμάντιο Κοραή, τους Φιλικούς κι άλλους φωτισμένους Έλληνες, που τους θέρμαιναν την ψυχή το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό πνεύμα της εποχής και τα μηνύματα της γαλλικής επανάστασης για ελευθερία, ισότητα και αδερφοσύνη.

Το πνεύμα της Φιλικής Εταιρείας και το δημοκρατικό υπόβαθρο της Ελληνικής Επανάστασης, ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπο από τους άλλους Βαλκανικούς λαούς στην πάλη τους κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Στην Κύπρο ο λαός ζούσε από την πρώτη στιγμή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πάθος τα γεγονότα και τις εξελίξεις της Επανάστασης. Παρά τη σκληρή αντίδραση του Τούρκου Πασά στο νησί, με τον αποκεφαλισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και παραγόντων του τόπου, που περιόρισε τα περιθώρια για οργανωμένη δράση των Ελλήνων του νησιού, οι Κύπριοι μπόρεσαν να συμβάλουν ποικιλόμορφα στην Επανάσταση.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Τιμώντας σήμερα αυτή τη μεγάλη επέτειο, επιβάλλεται να παίρνουμε τα σωστά μηνύματα εκείνου του αγώνα. Τα μηνύματα που στέλνουν οι αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης είναι μηνύματα αγωνιστικότητας και ενότητας. Χωρίς ενότητα και ομοψυχία τίποτα δεν θα μπορούσαν να καταφέρουν οι αγωνιστές της εποχής εκείνης. Η επανάσταση του '21 πέτυχε γιατί ο στόχος ήταν κοινός για όλους τους Έλληνες: να εκδιωχθεί ο δυνάστης, να καταλυθεί η σκλαβιά, να ελευθερωθεί η πατρίδα.

Με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό στον ελληνικό λαό, εκφράζοντας, παράλληλα, τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και ολόκληρου του ελληνικού λαού, στον αγώνα που διεξάγουμε για τη δικαίωση της Κύπρου.

Με τη συμπαράσταση της Ελλάδας και όλων των φιλελεύθερων και προοδευτικών λαών της Ευρώπης και του κόσμου, θα αγωνιζόμαστε με συνέπεια και σταθερότητα στους στόχους μας, με στόχο να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία. Για να πετύχουμε επιτέλους τη δικαίωση των πολύχρονων αγώνων του λαού μας.

Αυτά τα σημαντικά μηνύματα θα πρέπει να αντλήσουμε σήμερα από την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, για να μπορέσουμε κι’ εμείς να πετύχουμε τους δικούς μας στόχους, την επανένωση της δικής μας πατρίδας που εδώ και 37 χρόνια βρίσκεται κάτω από την τουρκική κατοχή. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία και στις επερχόμενες γενιές: να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχικό στρατό και εποίκους. Να παραδώσουμε μια Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα.