17/2/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
17/02/2011
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε σήμερα επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών και στην επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ενώπιον και του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα γίνει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς αν έχει ζητήσει από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου να επιβεβαιώσει τη βάση των συνομιλιών, είπε: «Ασφαλώς και ζήτησα. Στην επόμενη συνάντηση ενώπιον και του (Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό) κ. Ντάουνερ θα έχουμε μια τέτοια συζήτηση. Από κει και πέρα μένω σε αυτά που ζήτησε η (Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο) κα Μπάττενχαϊμ, η οποία είπε αυτό που έγινε, δηλαδή, ότι έχουμε επιβεβαιώσει την πρόοδο που επετεύχθη στην τελευταία συνάντηση μεταξύ των συμβούλων στα θέματα οικονομίας και της ΕΕ και συζητήσαμε περαιτέρω για τη διαδικασία, όπως και γι’ αυτό που ρωτήσατε. Η επόμενη συνάντηση με τον κ. Ερογλου θα είναι την μεθεπόμενη Παρασκευή. Εμείς έχουμε εισηγηθεί να γίνονται περισσότερες συναντήσεις των ηγετών, διότι το θέμα δεν είναι μεταξύ των συμβούλων απλώς, είναι θέμα μεταξύ των ηγετών και αυτοί πρέπει να παίρνουν αποφάσεις. Αναμένουμε στην επόμενη συνάντηση τη μεθεπόμενη Παρασκευή, διότι έχει ταξίδι ο κ. Ερογλου, και τότε θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα, δηλαδή της εντατικοποίησης των συναντήσεων μεταξύ των ηγετών».

Ερωτηθείς αν ο κ. Ερογλου επιμένει να μην αποδέχεται τη διασύνδεση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δυστυχώς, ναι. Δυστυχώς επιμένει, και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό με προβληματίζει για το αν πραγματικά η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει λύση σύντομα, όπως συνεχώς διακηρύττει. Χωρίς τη διασύνδεση, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό. Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται με το εδαφικό για να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για το περιουσιακό. Δεν με βλέπετε ενθουσιαμένο εν πάση περιπτώσει, αλλά το χαμόγελο μου υποδηλοί ότι δεν χάνω τις ελπίδες μου. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια διότι η ίδια η ζωή απαιτεί λύση στο Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που φέρει τους Υπουργούς του ΔΗΚΟ να αποχωρούν από την Κυβέρνηση λόγω διαφωνίας μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναφορικά με το θέμα υποψηφιότητας του κ. Χρήστου Μέση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το θέμα Μέση και η υποψηφιότητα είναι θέμα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχω καμία ανάμιξη εγώ σε αυτά, δεν έχω καμία νύξη περί πρόθεσης αποχώρησης. Από κει και πέρα ίδωμεν. Είμαι έτοιμος για όλα, πάντοτε με την επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία. Από κει και πέρα τα κόμματα θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Εγώ είμαι στη διάθεσή τους να συζητήσουμε ό,τι θέλουν».

Τέλος, ερωτηθείς αν έχουν έρθει στην Κύπρο εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «υπάρχει εμπειρογνώμονας εδώ και καιρό. Για το αν θα έρθουν άλλοι και πότε θα έρθουν είμαστε στο ‘ακουστικό’. Είμαστε έτοιμοι εμείς να μιλήσουμε αλλά, επαναλαμβάνω, το θέμα αυτό δεν μπορεί να συζητείται απομονωμένο από το θέμα του εδαφικού. Πρέπει να το ξέρουμε όλοι και να το γνωρίζει - και το γνωρίζει - και η τουρκοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Εθνη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.