31/1/11

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

31/01/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε τα ακόλουθα στους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενέκρινε το νομοσχέδιο που αφορά τον καθορισμό ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε ειδικές περιπτώσεις. Είναι το γνωστό πλαφόν. Η επιβολή ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης αφορά τόσο βασικά καταναλωτικά προϊόντα όσο και τις βασικές πρώτες ύλες παραγωγής τους των οποίων οι τιμές κρίνονται ιδιαίτερα ψηλές. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στον αρμόδιο Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να επιβάλλει ανώτατες τιμές στο ψωμί και στα προϊόντα αρτοποιίας, το γάλα και το νερό. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο Υπουργός δύναται να εκδώσει διάταγμα με το οποίο να καθορίζει για περίοδο μέχρι 45 μέρες ανώτατες τιμές πώλησης όταν το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών και αποτελεί ένα από τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για προστασία των καταναλωτών και για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς».

Ερώτηση: Χρειάζεται η επικύρωση από τη Βουλή;

Απάντηση: Θα σταλεί στη Βουλή. Πρέπει να πω ότι έχει γίνει πολλή προεργασία και συζήτηση με τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη για το θέμα αυτό.
Ερώτηση: Αναφέρθηκε πότε θα το χρησιμοποιήσει ο Υπουργός;

Απάντηση: Το νομοσχέδιο καθορίζει και τον τρόπο και τις διαδικασίες χρησιμοποίησης του και αφορά στα συγκεκριμένα προϊόντα που έχω αναφέρει. Η κυπριακή οικονομία λειτουργεί, όπως όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής οικονομίας, της ελεύθερης αγοράς και άρα γι' αυτά τα ζητήματα προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έχω ήδη αναφέρει ότι τα διατάγματα αυτά θα έχουν ισχύ μέχρι 45 μέρες αν και εφόσον εκδίδονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ερώτηση: Τι εννοείτε όταν λέτε πρώτες ύλες;

Απάντηση: Καθορίζεται στο νομοσχέδιο αυτό. Πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων που έχω αναφέρει.

Ερώτηση: Υπάρχουν και άλλοι συντελεστές κόστους;

Απάντηση: Για παράδειγμα τα καύσιμα, το αλεύρι και μια σειρά από άλλα πράγματα που είναι πρώτη ύλη για διάφορα προϊόντα, όπως το ψωμί, το γάλα και το νερό.

Ερώτηση: Τίθεται πλαφόν και σε πρώτες ύλες όπως εισάγονται;

Απάντηση: Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Εμπορίου πέρα από την τελική τιμή του προϊόντος να μπορεί να χειριστεί και ζητήματα που αφορούν και τιμές των πρώτων υλών. Όλα αυτά γίνονται στη βάση των κανονισμών και των νόμων που επιτρέπει η ΕΕ.

Ερώτηση: Σημερινό δημοσίευμα κάνει λόγο για μεγάλα ποσά που αφορούν υπερωρίες. Η Κυβέρνηση στο φετινό προϋπολογισμό έχει περικόψει αρκετά κονδύλια για υπερωρίες. Έχει άλλες σκέψεις η Κυβέρνηση για καλύτερη διαχείριση;

Απάντηση: Η Κυβέρνηση δεν είναι μόνο φέτος που έχει περικόψει κονδύλια για υπερωρίες. Εδώ και αρκετό καιρό η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών της Δημόσιας Υπηρεσίας, έχει μειώσει και θα συνεχίσει να μειώνει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα γίνεται καλύτερη διαχείριση των διαφόρων κονδυλίων, μεταξύ των οποίων και των υπερωριών. Γίνεται μια συνεχής προσπάθεια έτσι ώστε οι υπερωρίες να υπάρχουν στις απαραίτητα αναγκαίες Υπηρεσίες και στον απαραίτητα αναγκαίο χρόνο. Έχει γίνει μια σημαντική βελτίωση σε αυτόν τον τομέα και θα συνεχίσουμε τη σκληρή προσπάθεια και σε αυτόν τον τομέα έτσι ώστε να μην υπάρχουν σπατάλες.

Ερώτηση: Είχε γίνει αναφορά στη Βουλή ότι στις 31 Ιανουαρίου θα είχε οριστικοποιηθεί το θέμα με τους δημόσιους υπάλληλους και το ζήτημα του κρατικού μισθολογίου. Πού βρίσκεται το θέμα της συνάντησης των δημοσίων υπαλλήλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Απάντηση: Θα γίνει η συνάντηση. Έχω αναφέρει και την περασμένη βδομάδα ότι η Κυβέρνηση σταθερά και αποφασιστικά εφαρμόζει το οικονομικό πακέτο το οποίο έχει αποφασίσει, και αυτό το είπα με την ευκαιρία και του γεγονότος ότι έχει αρχίσει η διαδικασία συζήτησης του συνταξιοδοτικού με τον ορισμό του αναλογιστή, αλλά ταυτόχρονα και με την ευκαιρία της συζήτησης και της απόφασης που έχει ληφθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τη συνεισφορά των τραπεζών για την αύξηση των εσόδων του κράτους. Σε ό,τι αφορά λοιπόν και τους δημόσιους υπάλληλους, και αυτό το θέμα θα πάρει τον δικό του δρόμο μέσα από διάλογο και συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ερώτηση: Πότε θα γίνει η συνάντηση;

Απάντηση: Σύντομα. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά τώρα.

Ερώτηση: Το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιοποίησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος και κάνει αναφορά σε επιστολή του Προέδρου.

Απάντηση: Έχουμε εκδώσει χθες βράδυ γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το θέμα. Η δήλωση αναφέρει: «Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, αναφέρθηκε στην απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης του 1988 για το θέμα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους η οποία παραμένει σε ισχύ.

Αναφορικά με τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, η θέση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευθυγραμμισμένη με τη γνωστή θέση της ΕΕ ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα προ του 1967, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση τονίζει, στο πλαίσιο αυτό, την τεράστια σημασία της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ των δύο μερών το συντομότερο δυνατόν, για μια λύση του παλαιστινιακού ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων».

Ερώτηση: Τι αναφέρει η απόφαση του 1988;

Απάντηση: Αναφέρεται στο θέμα αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Και η ΕΕ έχει θέση σε αυτό.

Ερώτηση: Γιατί χρειάστηκε διευκρίνιση;

Απάντηση: Επειδή υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα χθες και εμείς δώσαμε την τοποθέτηση αναφορικά με την επιστολή για να μην υπάρχουν και οι όποιες συζητήσεις, ερμηνείες κ.λπ.

Ερώτηση: Έγινε κάποια κρούση από πλευράς Ισραήλ προς τη Λευκωσία για να υπάρξει διευκρίνιση;

Απάντηση: Είναι φυσιολογικό σε ένα θέμα που επηρεάζει και τους Παλαιστίνιους και το Κράτος του Ισραήλ να δίνεται έκταση και να γράφονται διάφορα, για αυτό, επαναλαμβάνω, κάναμε τη δήλωση για να είναι σαφής η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Υπήρξε όμως επικοινωνία από το Ισραήλ;

Απάντηση: Υπήρξαν επαφές, ασφαλώς.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Ισραήλ τον Μάρτιο;

Απάντηση: Ναι, και η ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.

Ερώτηση: Από πλευράς Κυβέρνησης έχουν γίνει διευθετήσεις για υποδοχή ξένων που έρχονται από την Αίγυπτο με μια σειρά πτήσεων;

Απάντηση: Μερικές χώρες έχουν απευθυνθεί και έχουν επικοινωνήσει με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διερευνώντας και τη δυνατότητα για παραχώρηση διευκολύνσεων από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για να ζητήσουν διευκολύνσεις από μέρους της Δημοκρατίας για μεταφορά υπηκόων τους από την Αίγυπτο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δηλώσει πανέτοιμη να δώσει την απαραίτητη βοήθεια και ήδη κάποιες χώρες αξιοποιούν αυτήν τη βοήθεια.

Ερώτηση: Για τους Κύπριους που βρίσκονται στην Αίγυπτο;

Απάντηση: Για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις θέλω να αναφέρω ότι υπάρχει μια κυπριακή κοινότητα στην Αίγυπτο που αριθμεί 1.500 άτομα και υπάρχουν και Κύπριοι που βρίσκονται στην Αίγυπτο λόγω της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ή και για άλλους λόγους. Ήδη απευθύνθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών περίπου 35-40 άτομα ζητώντας διευκολύνσεις για να επιστρέψουν στην Κύπρο και ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερώτηση: Οι υπάλληλοι της Πρεσβείας μας έχουν έρθει;

Απάντηση: Ένα μέρος από αυτούς.

Ερώτηση: Πότε επαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά τη συνάντηση της Γενεύης;

Απάντηση: Ακόμη δεν έχει οριστεί συνάντηση. Μόλις οριστούν οι συναντήσεις θα τις ανακοινώσουμε.

Ερώτηση: Πού βρισκόμαστε στο θέμα του φυσικού αερίου; Μας είπατε ότι θα πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Ισραήλ.

Απάντηση: Είχαμε πει ότι η Κυβέρνηση με πολλή ψυχραιμία και χωρίς να κάνει θόρυβο θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα του φυσικού αερίου και ασφαλώς με τη βοήθεια, τη συνεργασία και σε συνεννόηση με τους ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτήν την ώρα δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο να ανακοινώσουμε αλλά η διαδικασία αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου συνεχίζεται. Αναφορικά με την επίσκεψη του Προέδρου στο Ισραήλ, επειδή το έχετε διασυνδέσει, θέλω να πω ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη προτού γίνει και όλος αυτός ο θόρυβος και τώρα έχει μεταφερθεί για τον Μάρτιο.

Ερώτηση: Πότε θα ληφθεί απόφαση για προμήθεια του φυσικού αερίου και για στρατηγικό επενδυτή για το τερματικό;

Απάντηση: Όταν έχουμε τις αποφάσεις θα τις ανακοινώσουμε.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;

Απάντηση: Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο. Από κει και πέρα δεν μπορούμε να καθορίσουμε χρονικά πότε ακριβώς θα γίνει αυτό διότι θα πρέπει να αξιολογηθούν, να προσμετρηθούν όλα τα δεδομένα έτσι ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Κάνετε και εσείς αξιολόγηση, όμως, των δεδομένων τη στιγμή που η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ έκαναν αξιολόγηση.

Απάντηση: Και η Κυβέρνηση για να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις επ’ αυτού του ζητήματος κάνει την επαφή, τη διαβούλευση κι τη συνεννόηση και με αυτούς, όπως είναι η ΑΗΚ για το χερσαίο τερματικό, και η ΔΕΦΑ.

Ερώτηση: Ποιες χώρες ζήτησαν συνδρομή από την Κύπρο για το θέμα της Αιγύπτου; Οι ΗΠΑ ζήτησαν;

Απάντηση: Εμείς αυτό που έχουμε πει είναι ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Η γενική θέση μας αφορά την παραχώρηση βοήθειας σε εκείνες τις χώρες που θα ήθελαν τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ είναι στις χώρες αυτές και έχουν ήδη εκφράσει και τις ευχαριστίες τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερώτηση: Κτυπήθηκε η Πρεσβεία μας στην Αίγυπτο;

Απάντηση: Σύμφωνα και με τον Πρέσβη μας στο Κάιρο κάποια εγκληματικά στοιχεία επιχείρησαν να εισέλθουν στην Πρεσβεία.

Ερώτηση: Ο κ. Μπαγίς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε δύο κράτη και είπε ότι αν τα αποτελέσματα της Γενεύης ήταν αρνητικά αυτό οφείλεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Απάντηση: Ο κ. Μπαγίς επαναλαμβάνει, δυστυχώς, τις ίδιες αρνητικές και προκλητικές θέσεις και ειδικά το τελευταίο διάστημα εκφράζει και μεταφέρει τη θέση της τουρκικής ηγεσίας για την ύπαρξη δύο κρατών και δύο λαών στην Κύπρο, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά και κάτι που είναι και έξω από τις θέσεις και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και ειδικά του διεθνούς Οργανισμού. Ένα είναι το κράτος στην Κύπρο, ένας είναι ο λαός που αποτελείται από τις δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή. Υπενθυμίζω ότι η αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας του 1983 να ανακηρύξει ένα παράνομο κράτος στην κατεχόμενη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί πέρα από παράνομη και ως μη γενόμενη την αποσχιστική αυτή πράξη και έχει καλέσει όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν αυτό το αποσχιστικό παράνομο μόρφωμα. Η μόνη χώρα που έχει αναγνωρίσει τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου είναι αυτή η χώρα που προέβη στην παρανομία για να ανακηρύξει το ψευδοκράτος, η Τουρκία.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην Αθήνα. Θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου;

Απάντηση: Όντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Ελλάδα την Πέμπτη και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της πολύ συχνής συνεννόησης, ενημέρωσης και στενού συντονισμού και στενής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για το Κυπριακό και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.