31/1/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου Γ’ στον δρα Χριστόφορο Πισσαρίδη, στη Λευκωσία
31/01/2011







Είμαι ευτυχής γιατί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχω την τιμή να απονείμω τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ στον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η ύψιστη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας απονέμεται σε έναν κορυφαίο επιστήμονα του οποίου η μεγάλη συμβολή στην επιστήμη αναγνωρίστηκε ήδη με τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ στις οικονομικές επιστήμες. Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά τον Χριστόφορο Πισσαρίδη γιατί μέσα από το σημαντικό του έργο τιμά την πατρίδα του σε όλη την οικουμένη.

Στο πρόσωπο, όμως, του Χριστόφορου Πισσαρίδη τιμούμε, επίσης, τη μείζονα κυπριακή επιστημονική κοινότητα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Κύπρος, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και με πληγές ακόμα ανοικτές, έδωσε στους νέους της, από την αρχή της ανεξαρτησίας, τη δυνατότητα να αποκτήσουν γερή μόρφωση που τους επέτρεψε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου και να διακριθούν, όπως ο σημερινός τιμώμενος. Η Κυβέρνησή μας και εγώ προσωπικά αποδίδουμε τιμή στην κοινωνία της Κύπρου και στα παιδιά της που με μεγάλη προσπάθεια πέτυχαν να ανεβούν στα πιο ψηλά βάθρα της επιστήμης διεθνώς.

Επίσης η παιδεία, παρά το διαχρονικά και μέχρι πρόσφατα συντηρητικό της περιεχόμενο, μας προσέφερε γνώσεις, αξίες αλλά και δύναμη χαρακτήρα που έδωσαν τη δυνατότητα στην κοινωνία μας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες δυσκολίες των δεκαετιών που πέρασαν. Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και αυτό απαιτεί αλλαγές και στην παιδεία μας για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. Σήμερα χρειαζόμαστε πολίτες που να συνδυάζουν την κριτική σκέψη με την υπευθυνότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας με την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή με τον σεβασμό των άλλων πολιτισμών με τους οποίους συμβιώνουμε και συνεργαζόμαστε. Επίσης, η κοινωνική και πολιτική ευθύνη και ευαισθησία πρέπει να συνυπάρχουν με υψηλή γενική μόρφωση και με επαγγελματικές δεξιότητες που θα επιτρέπουν στον πολίτη να είναι ενεργός και δημιουργικός στην Κύπρο, στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο όλο. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθούμε με επιτυχία έχει αυτούς τους υψηλούς στόχους και καλούμε όλη την κοινωνία να συστρατευτεί ώστε να δούμε πολλούς πολίτες μας στο μέλλον να διακρίνονται για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της γνώσης και της καινοτομίας για το καλό της πατρίδας μας και της ανθρωπότητας.

Εξάλλου, εκφράζω τη μεγάλη μου ευαρέσκεια γιατί ο Καθηγητής Πισσαρίδης, λίγο μετά τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ, επιστρέφει στην πατρίδα του ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ως μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η απόφασή του αυτή μας χαροποιεί, γιατί η νεολαία που σπουδάζει στα δύο δημόσια πανεπιστήμιά μας θα έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από τις γνώσεις, την πείρα, τη δημιουργικότητα και το ήθος του.

Στην Κύπρο καθυστερήσαμε πολύ να αναπτύξουμε τα δικά μας πανεπιστήμια. Αν σπεύδαμε από την αρχή να δημιουργήσουμε πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα θα μπορούσε και η εξέλιξη της νεοσύστατης ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας να ήταν διαφορετική από αυτήν που μας οδήγησε στις εμφύλιες και τις διακοινοτικές συγκρούσεις που κατέληξαν στο πραξικόπημα, την εισβολή και την κατοχή. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημιουργία και την ανάπτυξη των πανεπιστημίων και της έρευνας στον τόπο μας. Ακόμη και σήμερα, στη δίνη μιας οξύτατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενδυναμώνουμε τη στήριξή μας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα ώστε, μαζί με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, να κάνουμε την Κύπρο μια δημιουργική κοινωνία ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα, να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών και να είναι ένας αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος στην ΕΕ στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας και της κοινωνίας της γνώσης αλλά και της πολιτικής.

Η κοινωνία μας, η Πολιτεία και εγώ προσωπικά αναμένουμε πολλά από την ακαδημαϊκή κοινότητα του τόπου. Χαιρόμαστε γιατί αυτή εμπλουτίζεται από την παρουσία του λαμπρού επιστήμονα που τιμούμε σήμερα. Καλούμε και εσάς αλλά και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα να μετέχει σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και είμαστε ανοικτοί να συζητάμε με όλους τις ιδέες σας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευημερίας των Κυπρίων.

Σας συγχαίρω θερμά και εύχομαι η κυπριακή επιστήμη να πετύχει σύντομα και άλλες διακρίσεις σαν τις δικές σας.