21/1/11

Η καλύτερη προσέγγιση είναι οι πλευρές να συνομιλούν απευθείας, είπε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κ. Φίλιπ Γκόρντον

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις
20/01/2011





Η καλύτερη προσέγγιση είναι οι πλευρές να συνομιλούν απευθείας, είπε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κ. Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, προσθέτοντας ότι το στάτους κβο παρατράβηξε και δεν εξυπηρετεί καμιά πλευρά.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Γκόρντον είπε ότι «βρίσκομαι εδώ για συνομιλίες με τους ηγέτες και στις δύο πλευρές. Δείπνησα χθες το βράδυ με τον κ. Ντάουνερ, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Είχα μόλις τώρα μία εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και επανέλαβα τη σθεναρή μας υποστήριξη για τη διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επανέλαβα την πάγια υποστήριξή μας για λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είχα συνομιλίες και στις δύο πλευρές του νησιού και θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω αυτό που έχει πει η Υπουργός Εξωτερικών Κλίντον, που είναι ότι το στάτους κβο στην Κύπρο διαρκεί για υπερβολικά πολύ καιρό».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει ενεργότερη ανάμιξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Γκόρντον είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι ενεργά αναμεμειγμένες. Θεωρώ την επίσκεψή μου εδώ ως έκφραση της ενεργούς ανάμιξής μας. Λέμε εδώ και πολύ καιρό και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η καλύτερη προσέγγιση στην Κύπρο είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό δεν έχει αλλάξει. Χαιρετίζουμε το ότι οι ηγέτες και στις δύο πλευρές συνεχίζουν να έχουν εκείνες τις απευθείας συνομιλίες. Η επίσκεψή μου εδώ είναι απλά για να κατανοήσω καλύτερα τις απόψεις των δύο πλευρών και απλά θέλω να επαναλάβω ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να είναι υποβοηθητικές με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε».

Σε ερώτηση με ποιό τρόπο θα γίνει αυτό, ο κ. Γκόρντον είπε ότι «για να επαναλάβω και να είμαι σαφής, πιστεύουμε ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι οι πλευρές να συνομιλούν απευθείας. Ο μόνος τρόπος να υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού είναι εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε μιαν τέτοια διευθέτηση. Θα είμαι σε στενή επαφή με τις δύο πλευρές για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν πιστεύουμε ότι ο ρόλος μας είναι να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε μια λύση που δεν θα λειτουργήσει, αλλά είμαστε δεσμευμένοι σε μια λύση. Πιστεύουμε ότι το στάτους κβο παρατράβηξε και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της μιας ούτε της άλλης πλευράς και θα βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε».

Ερωτηθείς αν θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα, ο κ. Γκόρντον είπε «όχι σε αυτό το ταξίδι, αυτό είναι ένα ταξίδι μόνο στην Κύπρο».