12/12/10

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για την ομιλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου στο συνέδριο του Κόμματός του

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για την ομιλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου στο συνέδριο του Κόμματός του
12/12/2010





Απολύτως προβλεπτή η ομιλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ στο συνέδριο του κόμματός του. Επανάληψη των ίδιων τοποθετήσεων στο Κυπριακό, καταγγελτικός και μηδενιστικός λόγος με τα πάντα να φορτώνονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, χωρίς τίποτα να προτείνεται εκτός από αόριστες διακηρύξεις περί αλλαγής στρατηγικής. Ούτε κουβέντα βέβαια για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της οποίας διαπραγματεύτηκαν το Κυπριακό όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι φανερό ότι η ηγεσία της ΕΔΕΚ προσπαθεί να βολευτεί με την κινδυνολογία και να αποφύγει την ουσία. Και η ουσία είναι ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την παρέλευση του χρόνου για να παγιώνει τα κατοχικά τετελεσμένα επί του εδάφους. Η πρόταξη και μόνο των κινδύνων, πασπαλισμένη με μπόλικη πατριωτική ρητορεία, αναγκάζει σε ακινησία την πλευρά μας και το Κυπριακό σε στασιμότητα, κάτι που βολεύει την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά δε στην Έκθεση του ΓΓ που για τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ είναι η χειρότερη που υπήρξε ποτέ, ας φρεσκάρει τη μνήμη του διαβάζοντας ξανά την Έκθεση του ΓΓ τον Απρίλιο του 2004.

Το Κυπριακό δεν έχει ανάγκη από πατριωτική ρητορεία, αλλά από ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στη βάση ολοκληρωμένης πολιτικής, την οποία διαθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με αυτήν την πολιτική ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οχύρωσε την Κύπρο έναντι πιθανών κινδύνων και αναζωογόνησε τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης. Μ’ αυτόν τον τρόπο η Τουρκία τίθεται ενώπιον των ευθυνών της και ενεργοποιείται το διεθνές ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού.

Με συνέπεια σε αρχές αλλά και με ρεαλισμό ο Πρόεδρος θα συνεχίσει τις προσπάθειες που άρχισε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, με στόχο την επίτευξη αμοιβαία συμφωνημένης λύσης το συντομότερο. Λύση που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό μας.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, αφού ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ παραθέτει διάφορους δείχτες της κυπριακής οικονομίας, θα ήταν καλό να τους συγκρίνει με αυτούς της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών. Είναι βέβαιο ότι έτσι θα διαπιστώσει πως η Κύπρος βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χωρίς εφησυχασμό και λαϊκισμό, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες της οικονομίας. Το οικονομικό πακέτο που έχει εξαγγελθεί, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2011, αποτελούν τα εχέγγυα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επεσσώρευσε η παγκόσμια οικονομική κρίση και για την εξυγίανση της οικονομίας, γεγονός που θα της δώσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης.

Είναι αυτονόητο ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει εκτεθειμένες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πιθανόν να επηρεαστούν από την εφαρμογή κάποιων από τα μέτρα του οικονομικού πακέτου και θα τους δώσει στήριξη με την υιοθέτηση στοχευμένων αντισταθμιστικών μέτρων.