12/12/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
12/12/2010
Το εσωτερικό μέτωπο χρειάζεται ηρεμία και ενότητα και η Κυβέρνηση θα συνεχίζει να αγωνίζεται έτσι ώστε αυτά να επιτευχθούν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος παρέστη στο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.


Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σήμερα τιμήσαμε τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Κάθε μνημόσυνο είναι και τιμή προς αυτούς που πρόσφεραν στην Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα είναι και μέρα περισυλλογής, αξιολόγησης, εκτίμησης για την πορεία της πατρίδας μας - φέτος είναι και τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας - για το τι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να λυτρώσουμε τον τόπο από την κατοχή, την ντε φάκτο διχοτόμηση, για την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας, ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στις μελλοντικές γενιές».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του διαπραγματευτή της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ κ. Εγκεμέν Μπαγίς, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Μπαγίς για μια ακόμη φορά, όπως κάνουν Τούρκοι αξιωματούχοι, αναποδογυρίζει την όλη εικόνα. Δεν είναι η ΕΕ που έχει υποχρεώσεις έναντι της Τουρκίας, είναι η Τουρκία που έχει αναλάβει υποχρεώσεις με τη δική της υπογραφή έναντι της ΕΕ και αυτές τις υποχρεώσεις δεν τις έχει εκπληρώσει. Και ειδικά δεν έχει εκπληρώσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η ΕΕ πάγωσε οκτώ κεφάλαια το 2006 ζητώντας από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Η Τουρκία συνεχίζει να μην τις εκπληρώνει για αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία πέρυσι πάγωσε ακόμη έξι κεφάλαια. Η Τουρκία συνεχώς παραπονιέται ότι δεν έχει κεφάλαια να κινηθεί. Είναι στο δικό της χέρι και είναι από τη δική της συμπεριφορά που εξαρτάται πρώτα από όλα, για να μπορέσει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία. Δεν έχει ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση ούτε της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε της ΕΕ για να γίνει το ανάποδο. Επαναλαμβάνω ότι, η Τουρκία προσπαθεί να αναποδογυρίσει την όλη εικόνα».

Σε ερώτηση αν αναμένουμε οποιεσδήποτε εκπλήξεις από πλευράς Τουρκίας στη Γενεύη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά περί εκπλήξεων της Τουρκίας λέγονται εδώ και καιρό. ‘Θα κάνει κίνηση η Τουρκία, θα κάνει έκπληξη η Τουρκία’. Μέχρι τώρα ούτε κίνηση ούτε έκπληξη έχει κάνει η Τουρκία και αυτό που δεν κάνει είναι να υλοποιεί τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει μπροστά της και σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, διότι ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει. Αρα, αντί να προσπαθεί να θολώσει τα νερά η Τουρκία, θα ήταν καλύτερα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της για να ανοίξει και ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση για το θέμα της οικονομίας και πώς απαντά η Κυβέρνηση για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε: «Πού φτάσαμε δηλαδή; Θα ήθελα να ξέρω που φτάσαμε. Όταν η κυπριακή οικονομία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες της ΕΕ, όταν κέρδισε δύο στοιχήματα η κυπριακή οικονομία με την πολιτική της Κυβέρνησης. Το πρώτο στοίχημα να βγούμε από την κρίση και το δεύτερο να βγούμε από την ύφεση και, τώρα, το τρίτο στοίχημα είναι να βάλουμε ξανά την Κύπρο στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, σε ομολογουμένως δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.

Θα ήθελα να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και αλλού. Είχαμε στην Κύπρο όλες αυτές τις περικοπές, τις αφαιρέσεις κεκτημένων, τους διάφορους φόρους που επιβλήθηκαν και επιβάλλονται, όλες αυτές τις απεργίες, τις μαζικές διαδηλώσεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη και αλλού; Όχι, διότι η Κυβέρνηση, με συναίνεση και αποφασιστικότητα πήρε μέτρα. Κάποιοι λένε ότι η Κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα - και θα πρέπει να εξηγήσουν πώς γίνεται στην ουσία να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες της Δημόσιας Υπηρεσίας, με την έννοια ότι κάθε χρόνο είχαμε αύξηση των δαπανών κατά 7,5-8%. Στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται αύξηση μόνο κατά 1,1%. Από πού υπάρχει αυτή η συγκράτηση της αύξησης; Υπάρχει από την περιστολή και την εξοικονόμηση που κάνει η Κυβέρνηση με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Το πακέτο οικονομικών μέτρων περιέχει τρία στοιχεία. Το ένα είναι η αύξηση των εσόδων. Υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ που πρέπει να τις εφαρμόσουμε. Ταυτόχρονα, ζητούμε και από τις τράπεζες να συμβάλουν για να αυξηθούν τα έσοδα. Παράλληλα, ένας άλλος σημαντικός άξονας του οικονομικού πακέτου είναι η συγκράτηση των δαπανών και ένα τρίτο, πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι η εξυγίανση της οικονομίας. Θα πρέπει, όμως, να παρατηρήσω ότι, ενώ ασκείται κριτική στην Κυβέρνηση, νομοσχέδια που έστειλε η Κυβέρνηση στη Βουλή, τα κόμματα δεν έχουν τοποθετηθεί και δεν τα έχουν ψηφίσει. Τι γίνεται με τη φοροδιαφυγή, για παράδειγμα; Η Κυβέρνηση έστειλε νομοσχέδιο από τον περασμένο Απρίλιο. Τι γίνεται με τα ζητήματα που αφορούν τους έκτακτους υπάλληλους, που, επίσης, το σχετικό νομοσχέδιο είναι από τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή και τα δύο νομοσχέδια για φορολόγηση του πλούτου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας; Κάποιοι σήμερα φωνάζουν και επικρίνουν την Κυβέρνηση ότι έχει φορολογήσει τάχα τον κόσμο, αλλά οι ίδιοι που φωνάζουν σήμερα καταψήφισαν τα νομοσχέδια για τη φορολόγηση του πλούτου».

Ερωτηθείς για το θέμα του διαλόγου Κυβέρνησης-ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στο οικονομικό πακέτο ευθαρσώς αναφέρεται ότι θα κάνουμε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεν είναι η Κυβέρνηση που εξωθούσε να περικοπούν μισθοί ή να περικοπούν κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να ερωτηθούν και χωρίς να κάνουμε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Θα ήθελα να ακούσουμε λίγο τις δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ. Την ΠΑΣΥΔΥ αυτό που την έχει εξοργίσει είναι μια πρόταση Νόμου που υπάρχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων από μέρους κομμάτων αναφορικά με το συνταξιοδοτικό. Εμείς αυτό που έχουμε πει για το συνταξιοδοτικό, για την εναλλαξιμότητα, για τα θέματα της αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ είναι ότι με έναν πιο δίκαιο τρόπο, θα κάνουμε διάλογο. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης και έτσι θα συνεχίσει διότι σέβεται τα συνδικαλιστικά και εργασιακά θέσμια».

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία απεργιακών μέτρων από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε να στερήσουμε στον καθένα το δικαίωμα να ενεργήσει κατά το πώς νομίζει. Εγώ αναφέρομαι στη θέση της Κυβέρνησης που καταγράφεται κιόλας στο πακέτο οικονομικών μέτρων και που αφορά διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σχετικά με ζητήματα που αφορούν την εξυγίανση της οικονομίας και ζητήματα που αφορούν την ίδια τη Δημόσια Υπηρεσία. Θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, είναι όντως πολύ σημαντικές οι στιγμές σε ό,τι αφορά την οικονομία μας, υπάρχουν ανάγκες για την οικονομία, υπάρχουν προκλήσεις έναντι της κυπριακής οικονομίας. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει υπεύθυνα, πολύ προσεκτικά και με αποφασιστικότητα, για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται να κάνουμε».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια από πλευράς του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δημήτρη Συλλούρη με αφορμή τις τοποθετήσεις του κατά τη δικοινοτική συγκέντρωση στη Δερύνεια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτές είναι ερμηνείες του κ. Συλλούρη και πρόσθεσε ότι «κάθε φορά βρίσκει την ευκαιρία να επικρίνει και να κατηγορήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος στο μήνυμά του στη δικοινοτική εκδήλωση είπε ότι χρειάζεται Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ενωμένοι, στο πλαίσιο των κοινών αγώνων και κοινών στόχων – και η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι κοινός στόχος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων – να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Από κει και πέρα δεν θα μπω στη λογική του κάθε μέρα να ανακαλύπτουμε και κάτι για να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο. Το εσωτερικό μέτωπο χρειάζεται ηρεμία και ενότητα και εμείς για αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».