13/12/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

13/12/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου η χώρα θα προεδρεύσει το ερχόμενο εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας, μετά από τη μετάβασή του στην Αθήνα, είχαν ενωρίς το απόγευμα κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε προς τους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

«Καλωσορίζω στην Κύπρο, εκ μέρους της Κυβέρνησης, του κυπριακού λαού και εμού προσωπικά, τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, της χώρας που προεδρεύει το ερχόμενο εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βίκτορ Όρμπαν, καθώς και ολόκληρη την ουγγρική αντιπροσωπεία. Ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ουγγαρία την 1η Ιανουαρίου 2011, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μάς τιμά με την επίσκεψή του στο νησί μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ουγγρική Προεδρία θα είναι πετυχημένη και ότι οι στόχοι της Βουδαπέστης θα επιτευχθούν.

Με τον Πρωθυπουργό Όρμπαν είχαμε μια εγκάρδια και ουσιαστική συνομιλία, κατά την οποία συζητήσαμε σε βάθος τόσο τις εξαιρετικές μας διμερείς σχέσεις όσο και τα μείζονα θέματα που μας απασχολούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προτεραιότητες που θέτει η Ουγγρική Προεδρία, όπως η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η διασφάλιση ομαλής και συνεχούς προμήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενέργεια, την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και άλλα σημαντικά θέματα. Στις διαβουλεύσεις μας αναφερθήκαμε, επίσης, στην καταπολέμηση της φτώχιας, στις κλιματικές αλλαγές και στην προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά λόγω και του πρόσφατου ατυχήματος με την τοξική λάσπη στην Ουγγαρία.

Συζητήσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό για τις οποίες ο κ. Πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε πραγματικά ένθερμα. Ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας για τις συνομιλίες, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Το βάρος της απόδειξης της βούλησης για λύση βρίσκεται στη μεριά της Τουρκίας. Ευελπιστούμε ότι η τουρκική πλευρά θα επιδείξει θετική στάση, ώστε να πετύχουμε περισσότερες συγκλίσεις και στα επτά διαπραγματευτικά κεφάλαια, όπως είναι η έκκληση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Θέλω και δημοσίως να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Όρμπαν για την ανιδιοτελή, διαχρονική και στη βάση αρχών στήριξη της Ουγγαρίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση που εκφράζεται έμπρακτα μέσα από τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1995.

Η Κύπρος κάνει ό,τι μπορεί δημιουργικά να βοηθήσει την Ουγγρική Προεδρία να πετύχει τους στόχους της».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για πρώτη φορά και επισήμανε ότι είναι σημαντικό θέμα η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. «Ο κ. Πρόεδρος λέει ότι τα μικρότερα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν την ΕΕ πραγματικά μεγάλη. Μου αρέσει αυτή η φράση», είπε ο κ. Όρμπαν, προσθέτοντας ότι «είμαστε περήφανοι για το ουγγρικό απόσπασμα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ». Όπως είπε «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την παρουσία μας εδώ».

Αναφερόμενος στην προεδρία της ΕΕ, ο κ. Όρμπαν είπε ότι «η Κύπρος θα είναι η τρίτη στη σειρά μετά την Ουγγρική Προεδρία», προσθέτοντας ότι παρουσίασε στον Πρόεδρο Χριστόφια τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας.

Ο Πρωθυπουργός 'Ορμπαν σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζητήθηκε το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας η Ουγγαρία κατανοεί πλήρως και αισθάνεται τον πόνο των Κυπρίων και υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ είπε ότι η Ουγγαρία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κροατίας και της διεύρυνσης της Συνθήκης του Σένγκεν.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις πολιτικές της Ουγγρικής Προεδρίας ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, ο κ. Όρμπαν είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων είναι απαραίτητη, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για το θέμα είναι καλές και θα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης.

Αναφέρθηκε ακόμη στον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη άνοιξη οι Κυβερνήσεις των μελών θα θέσουν ενώπιον της ΕΕ τις οικονομικές τους πολιτικές, οι οποίες και θα αξιολογηθούν και θα υπάρξουν προτάσεις ώστε να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανέφερε δε ότι, παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, εντούτοις πιστεύει ότι το ευρώ αποτελεί το πρώτιστο εργαλείο για το μέλλον, το οποίο θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τους Ευρωπαίους πολίτες και για αυτό θα πρέπει να το υπερασπιστούμε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την πρόταση για σύγκληση Συνόδου της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο και ερωτηθείς κατά πόσο αυτή η Σύνοδος μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής Προεδρίας, ο κ. Όρμπαν είπε ότι «μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο είναι πιθανόν, όμως, όχι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής Προεδρίας λόγω των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία». Πρόσθεσε ότι μέχρι τα αποτελέσματα των εκλογών να αξιολογηθούν, να σχηματιστεί Κυβέρνηση στην Τουρκία, η Ουγγρική Προεδρία θα έχει ολοκληρωθεί.