17/12/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

17/12/2010
Η Κυβέρνηση δεν ενοχλείται από την κριτική και την επίκριση, όταν αυτή παραμένει εντός του πλαισίου του δημοκρατικού διαλόγου, του αλληλοσεβασμού και προπάντων του σεβασμού στους θεσμούς, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2011.



Σε δηλώσεις του σήμερα προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση εκφράζει τις ευχαριστίες της στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2011. Εκφράζει την εκτίμησή της στα κόμματα που υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό, όπως και στα κόμματα που τον καταψήφισαν, αλλά που κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέθεσαν προτάσεις και απόψεις με εποικοδομητικό τρόπο. Η Κυβέρνηση δεν ενοχλείται από την κριτική και την επίκριση, όταν αυτή παραμένει εντός του πλαισίου του δημοκρατικού διαλόγου, του αλληλοσεβασμού και προπάντων του σεβασμού στους θεσμούς. Σε κάθε σύγχρονη δημοκρατία απαιτείται ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης, ευγένειας και συναίνεσης. Όταν συμπεριφορές ακυρώνουν ή προσβάλλουν θεσμούς, τότε δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία κάθε σύγχρονης πολιτείας.

Ο προϋπολογισμός του 2011 αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσει η Κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική εξυγίανσης της οικονομίας, καθώς και την πολιτική ανάπτυξης και στήριξης του κοινωνικού κράτους. Ως Κυβέρνηση προσδοκούμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ύπαρξη συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και συναίνεσης με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για το καλό της κυπριακής οικονομίας και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και συνέπεια θα εργαστεί, επίσης, για την υλοποίηση του οικονομικού πακέτου που έχει εξαγγείλει.

Από την ψήφιση του προϋπολογισμού προέκυψαν δεσμεύσεις συγκεκριμένων κονδυλίων, που κατά την εκτίμησή μας, ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσκολίες και προβλήματα.

Επίσης, προβληματισμό προκαλεί η δέσμευση του κονδυλίου για τα δημόσια βοηθήματα, καθώς και του κονδυλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δέσμευση του κονδυλίου για τα δημόσια βοηθήματα πιθανώς να προκαλέσει προβλήματα στην εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων που το κυπριακό κράτος έχει αναλάβει βάσει διεθνών συμβάσεων με κίνδυνο να εκτεθεί.

Σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, θέλουμε να επισημάνουμε τη ζωτική σημασία της ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων και της ευελιξίας που πρέπει να επιδειχθεί για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας πετυχημένης ευρωπαϊκής προεδρίας.

Σε σχέση με τις τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί για την πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και πρόσληψης εκτάκτων ημερομίσθιων υπαλλήλων, εκφράζουμε ανησυχία ότι αυτό θα επηρεάσει τη δυνατότητα ευαίσθητων τομέων και Υπηρεσιών του κράτους να επιτελέσουν με επάρκεια τον ρόλο τους. Τέτοιες Υπηρεσίες είναι Κοινωνικής Ευημερίας, τα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας, οι Στέγες Ηλικιωμένων, όπως και Τμήματα που, γενικότερα, έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν ενοχλείται από απόψεις που ακούγονται με εποικοδομητικό τρόπο και σεβασμό. Δεν θα ήθελα να επανέλθω σε ένα ζήτημα που απασχόλησε αυτές τις τρεις ημέρες την κοινωνία. Όλοι θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσουμε θεσμούς, να προστατεύσουμε την πολιτική και με τη συμπεριφορά μας να ανταποκριθούμε σε αυτό που οι πολίτες θέλουν. Και οι πολίτες θέλουν ένα δημιουργικό διάλογο, με διαφορετικές τοποθετήσεις που είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα, να μην πέφτουμε στον πειρασμό των άγονων αντιπαραθέσεων, των επιθέτων και μιας κατάστασης που πραγματικά δεν εξυπηρετεί κανένα».

Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε τη σημασία του αλληλοσεβασμού μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, καθώς και τη σημασία «μιας ελάχιστης έστω εμπιστοσύνης της μιας εξουσίας προς την άλλη. Σε αυτό πρέπει να στηριχθούμε και στην εμπειρία του παρελθόντος. Και σε ό,τι αφορά τη δέσμευση κονδυλίων και στις συζητήσεις που γίνονται, αλλά και στην ανάγκη ύπαρξης μιας συνεργασίας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά που είναι μπροστά μας χωρίς χρονοτριβή και χωρίς προβλήματα και δυσκολίες. Έχω αναφέρει κάποια από τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί για τα οποία πρέπει να ακολουθηθεί και μια συγκεκριμένη διαδικασία που υπάρχει, έτσι ώστε και έλεγχος να ασκηθεί και, ταυτόχρονα, με ταχύτητα να γίνει έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο πολίτης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη, ελπίζω να βρούμε και την ανάλογη ανταπόκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ερωτηθείς είπε ότι «δεν σημαίνει ότι κάθε δέσμευση ή κάθε συζήτηση που γίνεται στη Βουλή αποτελεί και έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει το κατά πόσο αποτελεί έκφραση εμπιστοσύνης προς την όποια Κυβέρνηση εάν κάθε κονδύλι που έχει να κάνει με την όποια Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να δεσμεύεται. Ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει και να αξιολογήσει για το πώς ο καθένας συμπεριφέρεται και το πώς αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να εφαρμόζονται διάφορες διαδικασίες».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη στάση του ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κάνουμε μια γενικότερη αναφορά διότι οι προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά στην Κυπριακή Δημοκρατία, στη χώρα μας, σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι κατανοητές από όλους και χρειάζεται να υπάρχει αυτή η συνεργασία, η συναίνεση, ο αλληλοσεβασμός και η ελάχιστη εμπιστοσύνη έτσι ώστε να πάμε μπροστά».

Σε ερώτηση αν η συγκυβέρνηση είναι πιο ενισχυμένη από πριν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, μαζί με την Κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε ένα οικονομικό πακέτο που αφορά τόσο τον προϋπολογισμό του 2011 όσο και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά και χρονίζοντα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, ασφαλώς, αυτή η συνεννόηση δημιουργεί μια πολύ καλή βάση ή ισχυροποιεί τη βάση για συνέχιση της συνεργασίας με τρόπο που να εξυπηρετεί και τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να υλοποιεί και το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που εγείρονται».

Κληθείς να πει κατά πόσο οδεύουμε προς την έξοδο της οικονομικής κρίσης ή αν ακόμη βρισκόμαστε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Η Κύπρος πέρασε από διάφορα στάδια αυτά τα δύο χρόνια. Βρεθήκαμε στη δίνη της οικονομικής κρίσης λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίστηκε αυτή η δίνη, η Κύπρος πέρασε σε στάδιο ύφεσης, είμαστε σε φάση της εξόδου από την ύφεση – αυτό δείχνουν οι αριθμοί – και ο στόχος που τίθεται με τον προϋπολογισμό του 2011 και του οικονομικού πακέτου είναι, από τη μια, να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης με την υλοποίηση αυτού του προϋπολογισμού και, ταυτόχρονα, να ενισχύσουμε και να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για να επιλύσουμε χρονίζοντα προβλήματα. Η Κυβέρνηση δεν βλέπει ξεκομμένες τη μια προσπάθεια από την άλλη. Αυτά πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα και να κινούμαστε μαζί και έτσι θα κινηθούν. Ναι, έχουμε βγει από την κρίση, αυτό όμως δεν μάς εφησυχάζει, πολύ περισσότερο δε που η κυπριακή οικονομία ως μια ανοικτή οικονομία προς τα έξω, επηρεάζεται από τα όποια θετικά και αρνητικά φαινόμενα πιθανόν να εμφανιστούν στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Εμείς με μεγάλη στοχοπροσήλωση θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να εξυγιάνουμε την οικονομία και να επιλύσουμε διαχρονικά προβλήματα. Εκεί είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε για να διασφαλίσουμε και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα χρήσης ιδιωτικού αεροσκάφους από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ποτέ δεν είχε πρόβλημα η Προεδρία να δώσει τα όποια στοιχεία αναφορικά με τη χρησιμοποίηση - για τους σκοπούς εξυπηρέτησης των αναγκών της κυπριακής Προεδρίας - και αυτού του μικρού αεροπλάνου. Άλλωστε θα πρέπει να σημειώσω ότι το αεροπλανάκι αυτό χρησιμοποιήθηκε σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιείται όταν οι εμπορικές αεροπορικές γραμμές δίνουν τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γρήγορα και χωρίς σπατάλη χρόνου να εξυπηρετήσει τις διεθνείς ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτά τα στοιχεία υπάρχουν και ο καθένας μπορεί να τα δει. Με πολλή φειδώ αξιοποιείται το αεροπλανάκι και σημειώνω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που η προεδρία της δεν διαθέτει ένα τέτοιο αεροπλάνο».

Σε ερώτηση αν ανακοινώνεται όταν το μικρό αεροπλάνο χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα ΜΜΕ, όταν ο Πρόεδρος αναχωρεί για το εξωτερικό με ειδική πτήση, ανακοινώνεται. Ούτε και το αεροπλανάκι χρησιμοποιείται για κάποιους σκοπούς όπως έχει αναφερθεί δήθεν για Σαββατοκύριακο για να πηγαίνει ο Πρόεδρος σε συγκεκριμένο προορισμό κρυφά κ. ά. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια».

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες από πολυτελή jet ότι τάχα ο Πρόεδρος χρησιμοποιεί κάτι τέτοιο και ότι, δήθεν, είναι για σκοπούς πολυτέλειας που το χρησιμοποιεί. Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό αεροπλανάκι, οκταθέσεο, που δεν παρέχει τις όποιες διευκολύνσεις που παρέχουν τα εμπορικά αεροπλάνα. Ο λόγος που επιλέξαμε αυτό τον τρόπο πέρυσι, το να αγοράσουμε δηλαδή ώρες πτήσης με αυτό το μικρό αεροπλάνο, ήταν διότι - ειδικά πέρυσι λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - έγιναν πολλές συναντήσεις Κορυφής της ΕΕ που διαρκούσαν μόνο δυο και τρεις ώρες, σε διάφορες πρωτεύουσες προς τις οποίες δεν υπήρχαν και απευθείας πτήσεις από την Κύπρο και για σκοπούς ταχύτητας και εξυπηρέτησης της κυπριακής Προεδρίας επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι θέμα αεροπλάνου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κάτι που απασχόλησε τουλάχιστον τρεις Προεδρίες και φυσιολογικά και αντικειμενικά. Είναι κάτι που διαθέτουν όλες οι χώρες της ΕΕ, ακόμη και η μικρή Μάλτα».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις μετά την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας περί προόδου στις συνομιλίες και, συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο της οικονομίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος πάντοτε τηρεί ενήμερες τις πολιτικές δυνάμεις, ενημερώνει και διαβουλεύεται ο Πρόεδρος. Από κει και πέρα δεν είναι παραγωγικό ούτε και δημιουργεί τις καλύτερες εντυπώσεις όταν κάθε φορά που γίνεται μια τοποθέτηση για το Κυπριακό, να αρχίζουν οι διάφορες δηλώσεις που είναι και αντιφατικές μεταξύ τους, είτε ονομάζουμε την πρόοδο επίπλαστη και λέμε ότι δεν γνωρίζουμε είτε αφήνουμε υπονοούμενα για το τι συμβαίνει και αν έχουμε υποχωρήσεις. Αυτά δεν είναι προς όφελος της ύπαρξης μιας ηρεμίας στο εσωτερικό μέτωπο και, ταυτόχρονα, δημιουργούνται ερωτηματικά και φοβικά σύνδρομα που δεν εξυπηρετούν την πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς και τον αγώνα για λύση του Κυπριακού».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποια είναι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα της Κεντρικής Τράπεζας και του νομίσματος διότι είναι ενήμερες». Πρόσθεσε ότι «σε όλα τα χρόνια συζήτησης του Κυπριακού, κάθε φορά που ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλεγε κάτι συνερχόταν το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει το α ή το β; Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σε κάποια στιγμή για να ενημερωθεί και να συζητήσει. Αυτό θα το κρίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τώρα είμαστε σε μια φάση συζήτησης μετά από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Από κει και πέρα, το να αφήνονται υπονοούμενα και μάλιστα με αντιφατικό τρόπο, ότι λίγο ή πολύ ετοιμάζεται κάτι πίσω από τις πλάτες του λαού, δεν είναι παραγωγικό».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ομιλία του πρόσφατα στην Αθήνα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχει εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων που δεν είναι καινούργιο στοιχείο. Πάρα πολλές φορές η δική μας πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ομιλίες και τοποθετήσεις του έχει αναδείξει το ζήτημα ότι η τουρκοκυπριακή και η τουρκική ηγεσία πάρα πολλές φορές με δικές τους δηλώσεις βγαίνουν έξω από τα πλαίσια αυτών των οποίων έχουμε συμφωνήσει – τη διζωνική δικονοτική ομοσπονδία και για το ένα κράτος – και ότι αυτά που δηλώνει περί ύπαρξης δύο κράτων και δύο λαών είναι έξω από κάθε προσέγγιση του ΟΗΕ. Αυτό σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιπτώσεις και οφείλουμε να το κάνουμε αυτό διότι πρέπει να ενημερώνουμε και τη διεθνή κοινότητα ότι, ενώ η τουρκική πλευρά έχει αποδυθεί σε μια διεθνή εκστρατεία για να πείσει ότι θέλει λύση σύντομα, πέραν από τις διακηρύξεις, έχει τοποθετήσεις και κάνει πράξεις ή παραλείψεις που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό της λύσης. Αυτό δεν αποκλείει τη δυνατότητα να υπάρξουν κάποιες κινήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που μπορεί να αποτελέσουν ένα ενθαρρυντικό βήμα και μια ενθαρρυντική προοπτική».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο έχει ζητηθεί διαμεσολάβηση ευρωπαϊκών χωρών ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι γνωστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την έχει πει πολλές φορές, ότι θέλει και επιδιώκει μια συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και, γενικότερα, με την ηγεσία της Τουρκίας διότι θέλει να συζητήσει μαζί τους το Κυπριακό και θέλει να μοιραστεί μαζί τους το όραμα που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση της Κύπρου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανταπόκριση», προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος, και όχι μόνον, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία και δυνατότητα που έχει για να περάσουν και μηνύματα και να στείλουμε και μηνύματα. Αυτό αποτελεί όχι απλώς ένα στοιχείο της διεθνούς πολιτικής, αλλά και αναγκαίο στοιχείο. Αυτό κάνουμε και καλώς το κάνουμε».