17/12/10

Συμμετοχή του Προέδρου Χριστόφια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες

17/12/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.



Μετά το πέρας των εργασιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τα ακόλουθα:

«Νομίζω ότι είναι αντιληπτό ότι το κέντρο της προσοχής, όχι μόνο των Ευρωπαίων, αλλά και ευρύτερα, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις αυτού του Συμβουλίου ήταν η αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων. Αυτό επιτεύχθηκε σήμερα. Ελήφθη, δηλαδή, η απόφαση για την αλλαγή του άρθρου 136 της Συνθήκης ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν τον εν λόγω μηχανισμό, κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες θα καθοριστούν μέχρι τον Μάρτιο του 2011 από τους Υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης. Θα μπορούν και κράτη μέλη εκτός της ευρωζώνης, εάν το θελήσουν, να ενταχθούν σε αυτό το χώρο. Να σημειώσω ότι σημασία έχει και η διαδικασία [επικύρωσης της αλλαγής της Συνθήκης από τα κράτη μέλη] γιατί στόχος είναι όπως η έγκριση της αλλαγής ολοκληρωθεί από τα κράτη μέλη μέχρι το τέλος του 2012 και, όπως γνωρίζετε, το 2ο εξάμηνο του 2012 η Κύπρος θα έχει την Προεδρία της ΕΕ. Οπόταν θα είμαστε επιφορτισμένοι, μαζί βεβαίως με αξιωματούχους και όργανα της Ένωσης, όπως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, με την εποπτεία αυτής της διαδικασίας. Η αλλαγή στη Συνθήκη ήταν το σημαντικότερο ζήτημα που συζητήθηκε και εγκρίθηκε. Συζητείται κατ’ακρίβεια εδώ και μερικούς μήνες, όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Υπάρχει και μία σχετική απόφαση–δήλωση των 16 κρατών μελών της ευρωζώνης, η οποία υπογραμμίζει τη βούληση και την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν στη δημιουργία και αξιοποίηση αυτού του μηχανισμού.

Έγινε, τέλος, ενημέρωση από την κα Catherine Ashton για θέματα εξωτερικής πολιτικής και για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε σχέση με στρατηγικούς εταίρους, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Υπάρχει ομογνωμία σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ότι έγιναν θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας στρατηγικών σχέσεων με τις χώρες αυτές. Υπάρχει και η γενικότερη πολιτική, εν πάση περιπτώσει, σε ό,τι αφορά την Ινδία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις.

Σε ερώτηση κατά πόσο στην παρέμβασή του ανέφερε ότι η Κύπρος επιθυμεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, χωρίς όμως να στραγγαλίζεται η κοινωνική συνοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

«Η Κύπρος έχει τους λιγότερους κινδύνους σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και τη λειτουργία του μηχανισμού, ή αν θέλετε την ενεργοποίηση σε ό,τι αφορά την Κύπρο του μηχανισμού αυτού. Διότι ο μηχανισμός ενεργοποιείται όταν μια χώρα ή ομάδα χωρών έχουν τεράστιο πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης της ευρωζώνης και του ιδίου του ευρώ. Δεν νομίζω ποτέ ότι η οικονομία της Κύπρου, όσα προβλήματα και εάν αντιμετωπίσει, να δημιουργήσει τέτοιου είδους προβλήματα που να απειλούν τη σταθερότητα του ευρώ και της ευρωζώνης. Άλλωστε, δεν νομίζω ότι τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εν πάση περιπτώσει, γνωρίζετε την πολιτική της δικής μας Κυβέρνησης. Δεν νομίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση θα «στραγγαλίσει» τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Αντίθετα, η πολιτική που ακολουθούμε βασίζεται στη στήριξη αυτών των ομάδων. Αυτό θα φανεί και πολύ σύντομα με αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα παρουσιάσουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση, νοουμένου ότι έχει εγκριθεί και η εισαγωγή του 5% στα τρόφιμα και τα φάρμακα, που επηρεάζει κάποιες από αυτές τις ομάδες. Τα φάρμακα είναι, δυστυχώς, είδη πρώτης ανάγκης για τους συνταξιούχους και για ανθρώπους που ζουν με το κρατικό βοήθημα».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το ερώτημά του αφορούσε τα μέτρα στην Ευρώπη γενικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε τον λόγο σε Συμβούλιο και να μην αναφερθούμε στην κοινωνική συνοχή, την οποία επικαλείται συνεχώς και η ίδια η ΕΕ. Η καταπολέμηση της φτώχιας και η επίτευξη κοινωνικής συνοχής είναι στην ημερήσια διάταξη. Κατά συνέπεια, η τέχνη είναι να μπορείς - και αν σου δίνεται βεβαίως και η οικονομική δυνατότητα - να συνδυάσεις και τα δύο. Νομίζω ότι για την Κύπρο αυτή η δυνατότητα υπήρχε, και φρονώ, και ελπίζω και θα εργαστώ ώστε να συνεχίσει να υπάρχει».