17/12/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Κύπρου Ανατροπή, στη Λευκωσία
17/12/2010







Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του φίλου Σάββα Τουφεξή να παρευρεθώ και να τελέσω τα εγκαίνια της ομαδικής αυτής έκθεσης, σ ένα τόσο ζεστό και φιλόξενο χώρο. Στην αποψινή έκθεση φιλοξενούνται έργα Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών με στόχο τη στήριξη του Παιδικού Μουσείου Τέχνης, μιας ιδέας την οποία με ιδιαίτερη θέρμη προωθεί ο Πολιτιστικός Όμιλος Ανατροπή. Ανάμεσα στα εκθέματα συναντούμε έργα των Γιώργου Κεπόλα, Νίτσας Χατζηγεωργίου, Πάνου Στεφανίδη, Φώτου Δημητρίου, Μαρίας Μηνά, Αναστασίας Λαμπασκή Ονησιφόρου και αρκετών άλλων καταξιωμένων δημιουργών, οι οποίοι συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η σημερινή έκθεση αποτελεί μια έκθεση ποιότητας και πολυμορφίας και προσθέτει το δικό της κομμάτι στην προσπάθεια για εμπλουτισμό του πολιτισμού του νησιού μας. Οι καλλιτέχνες που δημιουργούν με τόση αγάπη και μεράκι, μεταφέρουν μέσα από τα έργα τους την ομορφιά της ζωής, τις δικές τους ανησυχίες, τις δικές τους εμπνεύσεις και ευαισθησίες με τρόπο ξεχωριστό και εντυπωσιακό.

Στα έργα του καθενός καλλιτέχνη που πηγάζουν μέσα από διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις, αντικατοπτρίζεται πλούτος φαντασίας που προσδίδει μοναδικότητα στο κάθε δημιούργημα. Το κάθε έργο αποτελεί αντανάκλαση των συναισθημάτων του καλλιτέχνη δημιουργού. Αυτά τα συναισθήματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν διοχετεύονται γίνονται κτήμα και βοηθούν στην αναβάθμιση της αισθητικής της κοινωνίας ευρύτερα.

Η εικαστική δημιουργία γίνεται έτσι μια μορφή αντίστασης σε ό,τι υποβιβάζει τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Η τέχνη ως μέρος του πολιτισμού είναι απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία μιας ποιοτικά και αισθητικά αναβαθμισμένης κοινωνίας, μιας καλύτερης ανθρωπότητας, ενός πιο λαμπρού μέλλοντος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και με την πεποίθηση ότι η επένδυση στην τέχνη είναι η καλύτερη επένδυση για μια κοινωνία που αναπτύσσεται με ιδέες και αξίες, σας διαβεβαιώνω ότι η προσπάθεια της πολιτείας για στήριξη του πολιτισμού θα είναι συνεχής και ακούραστη.

Η αποψινή έκθεση έχει, επίσης, ως στόχο την εξαγγελία της ίδρυσης του Παιδικού Μουσείου Τέχνης από τον Πολιτιστικό ΄Ομιλο Ανατροπή. Ένα έργο μοναδικό και πρωτοποριακό, το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στη διαφύλαξη και προβολή της παιδικής τέχνης και στη διαπαιδαγώγηση και αισθητική καλλιέργεια των παιδιών στη μύησή τους στον θαυμαστό κόσμο της τέχνης.

Το Παιδικό Μουσείο Τέχνης είναι ένα έργο της προοπτικής και του μέλλοντος, αφού θα βοηθά στην παιδεία της ψυχής των νέων, βοηθώντας έτσι στην καλλιέργεια σωστών αντιλήψεων για την τέχνη και τον πολιτισμό. Εύχομαι κάθε πρόοδο στην υλοποίηση αυτού του μοναδικού στόχου.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψετέ μου να συγχαρώ θερμά τον Πολιτιστικό Όμιλο για την σημαντικότατη προσφορά του στον τομέα της προβολής της τέχνης και των ανθρώπων της, καθώς και την γκαλερί Τουφεξής, η οποία αναδεικνύει το έργο νέων καλλιτεχνών. Συγχαρητήρια και στον καθένα δημιουργό προσωπικά και θερμές ευχές για πολλά χρόνια καλλιτεχνικής έμπνευσης και ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.

Με αυτές τις σκέψεις, εγκαινιάζω την αποψινή έκθεση και σας καλώ όλους να θαυμάσουμε από κοντά τις όμορφες δημιουργίες των διακεκριμένων καλλιτεχνών μας και τα έργα των ταλαντούχων παιδιών μας, μέσα από μια περιδιάβαση στον μαγικό κόσμο της τέχνης.