26/10/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτικής «Γυναίκες καλλιτέχνιδες της Ελλάδας και της Κύπρου»
26/10/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε απόψε την έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Γυναίκες καλλιτέχνιδες της Ελλάδας και της Κύπρου», την οποία διοργανώνει ένα από τα πρώτα γυναικεία πνευματικά και πολιτιστικά σωματεία της Κύπρου, το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός από τον πολιτικό της ρόλο να θεσπίζει νομοθεσίες, να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία αλλά και να έχει μια αξιόλογη παρουσία στο διεθνή στίβο, τα τελευταία χρόνια ασκεί όλο και πιο δυναμικά ακόμα έναν πολύ σημαντικό ρόλο, αυτόν της προβολής του πολιτισμού και των δημιουργών του.

Υλοποιώντας τον εν λόγω στόχο έχει αναπτύξει πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες διοργανώνοντας εκδηλώσεις και δημοσιεύοντας διάφορες εκδόσεις, για να τιμήσει ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Η έκθεση «Γυναίκες καλλιτέχνιδες της Ελλάδας και της Κύπρου» πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Προέδρου κας Κλαίρης Αγγελίδου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, το οποίο φέτος γιορτάζει τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυσή του.

Στις 30 Ιανουαρίου του 1930, Μέρα των Γραμμάτων, ιδρύθηκε το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου από τη μεγάλη του ευεργέτιδα Μαρία Ιωάννου, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες για τη γυναίκα της Αμμοχώστου αλλά και ολόκληρου του νησιού. Διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, συντήρηση παιδικής εξοχής, οργάνωση βιβλιοθήκης, χορωδίας, συμμετοχή σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια είναι κάποιες μόνο από τις σημαντικές δραστηριότητες του Λυκείου. Οι μαθήτριες και τα μέλη του καλλιέργησαν τη μουσική, προήγαγαν το πνεύμα, εξύψωσαν τον πολιτισμό, πρωτοστάτησαν σε όλες τις εθνικές δραστηριότητες και υπηρέτησαν την κοινωνική πρόνοια. Ακόμα και μακριά από τη γενέτειρά του, μετά την τουρκική εισβολή και τον ξεριζωμό των Αμμοχωστιανών το 1974, το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά συνέχισε με μεγαλύτερο σθένος τη δράση του, δίνοντας έμφαση στη διαφώτιση της κοινής γνώμης για τον αγώνα μας για απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας και επανένωση του τόπου μας, χωρίς να παραμελεί την πνευματική και πολιτιστική του προσφορά.

Στην έκθεση που σήμερα εγκαινιάζουμε έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά έργα πρωτοπόρων γυναικών εικαστικών δημιουργών τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα που δεν βρίσκονται πια εν ζωή και που με τα έργα τους συνέβαλαν ουσιαστικά στην κατάκτηση από το γυναικείο φύλο ακόμη ενός ανδροκρατούμενου κατά τον προηγούμενο αιώνα τομέα, αυτού της τέχνης. Με τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής αναγνωρίζουμε και τιμούμε την προσφορά τους.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου κα Κλαίρη Αγγελίδου καθώς και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πολυσχιδή τους δράση τόσο σε εθνικό όσο και σε καλλιτεχνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης και του καταλόγου.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο αξιέπαινο έργο σας. Είμαι σίγουρος ότι ο αγώνας όλων μας για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού αργά ή γρήγορα θα ευοδωθεί και ότι το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη γενέτειρά του.