16/10/10

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου
16/10/2010







Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ απόψε στα εγκαίνια του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Χαιρετίζω τη λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου και προσβλέπω στην ανάπτυξη και εξέλιξή του σε ένα ποιοτικό ίδρυμα.

Η ίδρυση και η λειτουργία ενός νέου πανεπιστημίου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κάθε χώρας και κάθε λαού αφού διευρύνει την παρεχόμενη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και της πνευματικής ζωής, καθιερώνοντας το νησί μας ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η ίδρυση και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Νεάπολις αποτελεί επιβράβευση του έργου της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής για τη στελέχωση του πανεπιστημίου με ακαδημαϊκό προσωπικό, τον καταρτισμό των προγραμμάτων σπουδών και την ανάπτυξη της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής για τη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις για προσφορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας γενιάς και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών του 21ου αιώνα.

Η ίδρυση ενός ακόμα πανεπιστημίου είναι επίσης το αποτέλεσμα της εργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας αλλά και του έργου της Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η δική μας αμετάθετη προϋπόθεση για τη λειτουργία της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι η διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της έρευνας, μέσα από διαδικασίες αυστηρού ελέγχου.

Στόχος παραμένει η διασφάλιση των δικαιωμάτων των φοιτητών και των ακαδημαϊκών μέσα από τη διασφάλιση της ποιότητας. Η σθεναρή στάση της Κυβέρνησης στο ζήτημα του ελέγχου των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί απόδειξη της βούλησής μας αυτής. Παράλληλα, σε Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα πρέπει να διασφαλίζονται όλες οι ακαδημαϊκές ελευθερίες, σε συνθήκες αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων. Η δική μας φιλοσοφία θέλει την παιδεία να είναι κοινωνικό αγαθό, για το οποίο το κράτος και η κοινωνία πρέπει να έχουν και λόγο και έλεγχο.

Τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου Νεάπολις είναι, λοιπόν, στιγμή απολογισμού του έργου όλων αυτών των ανθρώπων τους οποίους συγχαίρω.

Συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής και το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο που έχουν αναλάβει.

Επίσης, θέλω να ευχηθώ στους πρώτους φοιτητές του πανεπιστημίου καλή επιτυχία στις σπουδές τους και τους καλώ να αφοσιωθούν στην αριστεία, στην έρευνα, στην ποιότητα και στην καινοτομία με τη βοήθεια των καθηγητών τους.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις είναι το τέταρτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο που έλαβε αρχική άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με βάση σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην περιοχή της Πάφου, μια περιοχή με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ανθρώπους των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών, κάτι που θα προσθέτει ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία του πανεπιστημίου αυτού και στην κεντρική αποστολή του που είναι, όπως το ίδιο ορίζει: «..να προσφέρει μια πρώτης τάξεως εκπαίδευση στους φοιτητές του με στόχο να δημιουργήσουν και να διαδώσουν τη γνώση, να αξιολογούν με κριτική σκέψη και, αν χρειαστεί, να αμφισβητήσουν επικρατούσες επιστημονικές απόψεις και να συμβάλουν θετικά στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πάφου».

Είμαι σίγουρος ότι το πανεπιστήμιο θα υλοποιήσει το όραμα που έθεσε για τη συνολική ανάπτυξη των φοιτητών, δίνοντας πάντα έμφαση στις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στο δύσκολο και ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον.

Μέρος του οράματος των ιδρυτών του πανεπιστημίου είναι η εδραίωση του Πανεπιστημίου Νεάπολις ως αντάξιου διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημίων που να εξυπηρετεί όχι μόνο τον τοπικό πληθυσμό αλλά να προσελκύει και φοιτητές από άλλες χώρες. Αυτός ο στόχος είναι και στόχος πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Με βάση το πρόγραμμά του, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις θα λειτουργήσουν τρεις Σχολές που θα προσφέρουν 10 συνολικά προγράμματα σπουδών στους πιο κάτω τομείς:

· Αρχιτεκτονική και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός
· Αποτίμηση και Ανάπτυξη Γης
· Διοίκηση Επιχειρήσεων
· Οικονομικά
· Ψυχολογία

Θα προσφέρονται, επίσης, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε τομείς όπως:

· Ανάπτυξη Γης
· Διαχείριση Τεχνικών Έργων
· Διοίκηση Επιχειρήσεων
· Τραπεζικά θέματα, Χρηματοδότηση και Επενδύσεις
· Εκπαιδευτική Ψυχολογία

Η κυπριακή Πολιτεία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τα πανεπιστήμια της Κύπρου. Θεωρούμε την ενίσχυση του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ένα γενικότερο στρατηγικό στόχο της Πολιτείας και μια οφειλόμενη προσφορά προς τη νεολαία μας. Με όραμα τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, έχουν ήδη προωθηθεί πολλοί στόχοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχοι που απορρέουν από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης και από την Έκθεση της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

Ενδεικτικά αναφέρω τα ακόλουθα:

· Υλοποιήθηκε η δέσμευση της Κυβέρνησης για επέκταση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας με την έγκριση πακέτου στοχευμένων μέτρων στήριξης των φοιτητών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, συνολικού ύψους €12.000.000.
· Τροποποιήθηκε ο περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων Νόμος για τον έλεγχο αυξήσεων των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
· Ιδρύεται Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στο ΤΕ.ΠΑ.Κ.
· Βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τη μετεξέλιξή τους σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κάτι που αποτελεί βασική θέση της Κυβέρνησής μας και απορρέει από τη φιλοσοφία μας για την Παιδεία, και την υιοθέτηση ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν αποτελεσματικότερα την ευθύνη τους έναντι της δημόσιας αποστολής τους.
· Προωθείται η δημιουργία ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει πλήρως τις δημοκρατικές, ακαδημαϊκές αρχές.

Απώτερος στόχος της Πολιτείας είναι η ποιοτική και ποσοτική ικανοποίηση των αναγκών για ανώτερη εκπαίδευση στην πατρίδα μας και, παράλληλα, η καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς και ερευνητές και για φοιτητές. Με βάση τα πιο πάνω, είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση θεωρεί και αντιμετωπίζει την πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας ως αλληλένδετη με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της πανεπιστημιακής παιδείας.

Τα οφέλη από την επέκταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μια κοινωνία είναι πολλαπλά: Δημιουργία προσοντούχου ανθρώπινου δυναμικού για την αγορά εργασίας, πολιτισμική και οικονομική χειραφέτηση της κοινωνίας ως συνόλου, μείωση της διαρροής αξιόλογων Κύπριων επιστημόνων προς ιδρύματα και οργανισμούς του εξωτερικού αλλά και προσέλκυση στην Κύπρο εγνωσμένου κύρους επιστημόνων από το εξωτερικό.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, οι δαπάνες για την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ και του προϋπολογισμού αυξήθηκαν από το 7,1% το 2007 στο 7,8% το 2009, αποδεικνύοντας με τον πιο σαφή τρόπο τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην παιδεία.

Καταλήγοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι έχουν συμβάλει στην προσπάθεια ίδρυσης του νέου πανεπιστημίου. Εύχομαι σύντομα να εξελιχθεί σε ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Η Πολιτεία θα είναι συμπαραστάτης αλλά και καθηκόντως κριτής των προσπαθειών σας.

Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις της κοινωνίας είναι πολλές. Η κοινωνία αναμένει ένα πανεπιστήμιο υψηλής στάθμης με μια ουσιαστική τοπική και διεθνή επιστημονική παρέμβαση. Η πόλη και επαρχία της Πάφου αναμένει πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση. Ταυτόχρονα, όμως, το πανεπιστήμιο θα πρέπει να συνδεθεί κοινωνικά και οργανικά με την πόλη της Πάφου και να καταστεί επίσης ένα εποικοδομητικό και δραστήριο κέντρο στο όλο αναπτυξιακό πρόγραμμα Νεάπολις στην Πάφο.