16/10/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του έργου Νεάπολις Smart EcoCity
16/10/2010



Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων αποτελεί τον ουσιαστικό κινητήριο μοχλό στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών που αυτή η κρίση έχει στην οικονομία μιας χώρας. Η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του έργου Νέαπολις Smart EcoCity του Ομίλου Λεπτός αποτελεί σταθμό στη συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησής μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, όμως, συνιστά ακόμα μια μαρτυρία της υγιούς αναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση και ισχυρή απόδειξη ότι τα μέτρα που λαμβάνει έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αυτό είναι το σκεπτικό με το οποίο με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να καταθέσω σήμερα το θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του πρωτοπόρου για τον τόπο μας αυτού έργου.

Συγχαίρω τον Όμιλο Λεπτός για την πρωτοβουλία του να κατασκευάσει το Νέαπολις Smart EcoCity. Το έργο αυτό είναι το επιστέγασμα της πολύχρονης παρουσίας του Ομίλου στο προσκήνιο της οικονομικής ζωής του τόπου. Με ιδρυτή και πρωτεργάτη το Μιχάλη Λεπτό και με αφετηρία την Κερύνεια πριν από 50 περίπου χρόνια, ο Όμιλος συμβάλλει πάντοτε δημιουργικά στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε το 1974, σε συνέχεια των γνωστών τραγικών γεγονότων του μαύρου Ιούλη, ο Όμιλος επαναδραστηριοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία μέχρι το 1978 σχεδιάζοντας και εκτελώντας πολλά και μεγάλης εμβέλειας έργα και προσφέροντας απασχόληση σε χιλιάδες συμπατριώτες μας τις δύσκολες εκείνες μέρες που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή. Από το 1978 ο Μιχάλης Λεπτός βρίσκεται στην Πάφο όπου, με επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης, δημιούργησε σωρεία μεγάλων και πρωτοποριακών αναπτύξεων.

Για το φίλο Μιχάλη Λεπτό πρόκειται για ένα έργο ζωής που θα δώσει νέα πνοή στην πόλη και επαρχία της Πάφου. Με την ολοκλήρωσή του η Πάφος θα καταστεί ένας περιφερειακός κόμβος, η δε Νεάπολις μια οικολογική πράσινη πόλη που θα συνδυάζει την ιστορία και παράδοση με τις σύγχρονες αντιλήψεις αειφορίας και τις πλέον πρόσφατες καινοτόμους τεχνολογικές εξελίξεις. Μια πράσινη πόλη – πρότυπο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Αναμφίβολα πρόκειται για έργο που προβάλλει την Κύπρο και που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και ξένων επενδυτών που διαθέτουν εμπειρία και γνώση στην κατασκευή τέτοιων έργων και τη διαχείριση εμπορικών κέντρων. Αποτελεί ένα μοντέλο σύνθετης ανάπτυξης όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει το διεθνές πανεπιστήμιο, δυναμικότητας 3000 φοιτητών, με Βιβλιοθήκη, ένα Πάρκο Ιατρικής Φροντίδας, ένα Κέντρο Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης και ένα Επιχειρηματικό Πάρκο. Περιλαμβάνει, επίσης, πρότυπα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά έργα και δραστηριότητες και το μεγαλύτερο τοπιοτεχνημένο δημόσιο πάρκο στην επαρχία Πάφου με ενδημικά φυτά της Κύπρου μόνο. Περιλαμβάνει, επίσης, μια πρότυπη ενιαία οικιστική ανάπτυξη σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις βιοκλιματικής τεχνολογίας.

Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη για την επαρχία της Πάφου αλλά και για την Κύπρο γενικότερα. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που θα οδηγήσει στην εισροή ξένου συναλλάγματος. Θα δημιουργήσει σταδιακά νέες θέσεις εργασίας. Θα προσελκύσει διεθνείς εταιρείες, θα ενισχύσει τα έσοδα του κράτους και θα αναβαθμίσει την πολιτιστική και πνευματική ζωή αλλά και την ποιότητα ζωής της Πάφου καθώς και του τόπου γενικότερα.

Το κράτος στηρίζει έργα όπως το Νέαπολις Smart EcoCity, καθώς και άλλες ανάλογες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε μετατροπή της Κύπρου σε διεθνές κέντρο υπηρεσιών και στην απεξάρτησή της από τις παραδοσιακές μορφές τουρισμού. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να διαβεβαιώσω για ακόμα μια φορά τον επιχειρηματικό κόσμο ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες τυγχάνουν πάντοτε κάθε υποστήριξης.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε ο συντονισμός και η συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα έχει καταστεί πλέον επιτακτική. Μόνο μέσα από παρόμοιες συνεργασίες οι ευρύτεροι στρατηγικοί στόχοι ανάπτυξης της Κύπρου μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωστία του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του δυναμισμού και η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών αποτελεί για την Κυβέρνηση υψίστης σημασίας προτεραιότητα.

Στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων η Κυβέρνηση, πάντοτε μεθοδικά και στοχοπροσηλωμένα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων, και τον ιδιωτικό τομέα προωθεί τη χώρα μας ως ιδανικό επενδυτικό προορισμό. Η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προσφέρει πολιτική και οικονομική σταθερότητα και να διατηρήσει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ως αποτέλεσμα αυτών των δεσμεύσεων αλλά και μιας συνεχούς και σκληρής εργασίας, έγινε δυνατή η υπογραφή μιας σειράς σημαντικών διμερών συμφωνιών μεταξύ της Κύπρου και άλλων κρατών. Αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών μας υπήρξε η υπογραφή μεγάλου αριθμού συμφωνιών προώθησης και διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της πετυχημένης από κάθε άποψη πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Μεντβέντεφ στην Κύπρο. Με γνώμονα την προώθηση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής και τη συνεχή διεύρυνση των οικονομικών μας σχέσεων με άλλες χώρες, υπόσχομαι ότι δεν θα φεισθούμε κόπων και προσπαθειών για την υπογραφή νέων συμφωνιών.

Πέρα από τα πιο πάνω η Κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, έτσι που να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για προσέλκυση και επιτυχία των επενδύσεων. Για την πόλη και επαρχία της Πάφου, συγκεκριμένα, προωθείται η κατασκευή της μαρίνας, η κατασκευή του δρόμου σύνδεσης του Κόλπου των Κοραλλίων με το αεροδρόμιο Πάφου, η κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλης και η περαιτέρω αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της Πάφου.

Με αυτές τις σκέψεις, εκφράζω ξανά τα συγχαρητήρια μου στον Όμιλο Λεπτός, και προσωπικά στον ιδρυτή του Μιχάλη Λεπτό, και καταθέτω το θεμέλιο λίθο του μεγαλεπήβολου έργου Νέαπολις Smart EcoCity. Εύχομαι κάθε καλό σε όλους.