16/10/10

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εσωτερικών με θέμα την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2010-2012 για την ένταξη των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο
16/10/2010





Η μετανάστευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απειλή ή ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας των οικονομιών των φιλοξενουσών χωρών, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι μετανάστες αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικό μοχλό και συντελεστή οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα μας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2010-2012 για την ένταξη των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο, στην οποία παρέστη και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο κ. Συλικιώτης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Σχέδιο, το οποίο έτυχε έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Οκτωβρίου, υποστηρίζει και πληροφορεί τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, ενώ αποκαθιστά την κοινωνική ένταξη από αφηρημένη σε συγκεκριμένη έννοια και κριτήριο, το οποίο συνδέεται με συγκεκριμένα δικαιώματα, θεσμικές παρεμβάσεις, υποδομές και υπηρεσίες.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι το Σχέδιο ενεργοποιεί κλιμακωτά όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ενώ απευθύνεται σε διάφορες κατηγορίες νόμιμων μεταναστών. (Για πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών βλέπετε ανακοινωθέν αρ. 4).

Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε: «Το σημαντικότερο, μετά από την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι το γεγονός ότι πλέον περνούμε σε συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις αναφορικά με την ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην Κύπρο, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ για κάποιες άλλες υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι τομείς που μας αφορούν ιδιαίτερα. Πρόκειται για τον άξονα προτεραιότητας του Σχεδίου που αφορά την Απασχόληση, την Κατάρτιση και το Συνδικαλισμό και τον Αξονα Προτεραιότητας που αφορά τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλοεπίδρασης.

Για τον άξονα Απασχόλησης, Κατάρτισης και Συνδικαλισμού δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση πρώτα στη σωστή και πλήρη ενημέρωση αυτών οι οποίοι επιλέγουν να έρθουν να εργαστούν νόμιμα στην Κύπρο, μέσα από τη Στρατηγική Απασχόλησης Αλλοδαπών, και προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη έχουμε δώσει ενημερωτικά έντυπα σε έξι γλώσσες, για το ποιο είναι το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων της Κύπρου και ποιες οι βασικές νομοθεσίες που διέπουν το εργασιακό πεδίο στην Κύπρο. Κάνουμε και μια άλλη προσπάθεια τον τελευταίο καιρό: Συνεργαζόμαστε με τις Πρεσβείες χωρών που έχουν μεγάλο αριθμό υπηκόων να εργάζεται στην Κύπρο, έτσι που, αν είναι δυνατόν, η πληροφόρηση να ξεκινά από τις χώρες καταγωγής. Μια άλλη δράση που αναπτύσσουμε σε αυτό το επίπεδο - και είναι ήδη ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα το σχετικό νομοσχέδιο - αφορά στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών γραφείων εξευρέσεως εργασίας, διότι ένας μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων από τρίτες χώρες έρχονται μέσω αυτών των γραφείων. Η νομοθεσία θα καταστεί πιο αυστηρή, τα κριτήρια για να λειτουργεί κάποιος γραφείο εξευρέσεως εργασίας θα γίνουν πιο αυστηρά και θα απαιτούνται πιο αναβαθμισμένα προσόντα και πολύ πιο αναβαθμισμένες λειτουργίες.

Σε αυτόν τον άξονα, επίσης, η άλλη μας προτεραιότητα είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος. Όταν δηλαδή έρχονται πλέον στην Κύπρο για να εργαστούν, να διαπιστώνεται κατά πόσο εργάζονται κάτω από τις σωστές συνθήκες και τους σωστούς όρους απασχόλησης με βάση αυτά που προνοούνται στις συλλογικές συμβάσεις και στα συμβόλαια. Ήδη, αυτήν τη στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επεξεργάζεται ένα συνολικό σχεδιασμό αναφορικά με τον έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης και των όρων απασχόλησης στη γεωργοκτηνοτροφία – τομέα στον οποίον απασχολείται και ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων από τρίτες χώρες –, και αναφέρομαι σε αριθμό εργαζομένων που αδειοδοτεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για τον άξονα που αφορά τη Στέγαση, τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλοεπίδρασης, ήδη κάποιες από τις δράσεις υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η δημιουργία του Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας αφορούσε δράση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αυτήν τη στιγμή το Κέντρο χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών και το Υπουργείο Εργασίας και είναι στη διάθεση των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να στηρίξει και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική ένταξη στην απασχόληση.

Εμείς επιθυμούμε να περάσουμε σε μια πολιτική όπου σταδιακά θα απεξαρτούνται από το δημόσιο βοήθημα και θα εντάσσονται στους τομείς εργασίας στους οποίους μπορούν να εργαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Προσφύγων, το Υπουργείο θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου Γραφείου στη Λάρνακα από το οποίο θα εξυπηρετεί τους αιτητές πολιτικού ασύλου και τους κατόχους συμπληρωματικής προστασίας με στόχο και την καλύτερη δική τους εξυπηρέτηση αλλά και για την αποφόρτιση των Υπηρεσιών από ένα μεγάλο όγκο εργασίας ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται ικανοποιητικά οι ομάδες που πρέπει να εξυπηρετηθούν. Έτσι θα μπορούμε να κάνουμε πιο στοχευμένα τις παρεμβάσεις μας μέσα από τη δημιουργία εξειδικευμένου Γραφείου.

Θα είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, διότι πιστεύουμε ότι αυτό το στοίχημα η κυπριακή κοινωνία και η κυπριακή Πολιτεία πρέπει να το κερδίσουν, και να το κερδίσουν δημιουργικά».

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Λάζαρος Σαββίδης προέβη σε λεπτομερή και εκτενή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2010-2012 για την ένταξη των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο.