19/10/10

Συνεχίστηκαν χθες, στο Λουξεμβούργο, οι εργασίες της 5ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών της Ευρώπης, στην οποία τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριο Καρογιάν, εκπροσωπεί η Βουλευτής κα Ντίνα Ακκελίδου.

Παρέμβαση της Βουλευτού κας Ντίνας Ακκελίδου κατά τις εργασίες της 5ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών της Ευρώπης, στο Λουξεμβούργο
19/10/2010





Συνεχίστηκαν χθες, στο Λουξεμβούργο, οι εργασίες της 5ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών της Ευρώπης, στην οποία τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριο Καρογιάν, εκπροσωπεί η Βουλευτής κα Ντίνα Ακκελίδου.

Κατά τη συζήτηση σχετικά με την ενεργειακή προμήθεια των μικρών κρατών της Ευρώπης, η κα Ακκελίδου τόνισε ότι η ενέργεια δεν διασφαλίζεται με εύκολο ή φθηνό τρόπο στα μικρά κράτη, για τα οποία πρόκληση αποτελεί η διασφάλιση κατάλληλης, ασφαλούς και αειφόρου ενεργειακής προμήθειας με τρόπο που να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους και να γίνονται σεβαστές οι περιβαλλοντικές τους δεσμεύσεις. Προσθέτοντας ότι τα προαναφερθέντα αποτελούν τις βασικές παραμέτρους της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου, η κα Ακκελίδου παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά στο κυπριακό ενεργειακό σύστημα, ενώ μίλησε, επίσης, για τις προτεραιότητες της πολιτικής αυτής, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Ακολούθως, η κα Ακκελίδου αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανόρυξης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες, όπως είπε, καταβάλλονται παρά τα τουρκικά εμπόδια που τίθενται συνεχώς με στόχο να μην μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να χρησιμοποιεί τους δικούς της πόρους.

Εξετάζοντας την περιβαλλοντική πτυχή του θέματος της ενέργειας, η κα Ακκελίδου μίλησε για την ανάγκη διασφάλισης της αειφορίας της ενέργειας, σύμφωνα και με τις συλλογικές προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και τις σχετικές δεσμεύσεις των κρατών, σε διεθνές επίπεδο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενη στην Κύπρο, η κα Ακκελίδου σημείωσε τις ουσιαστικές βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), φέρνοντας ως παράδειγματα το βαθμό στον οποίο χρησιμοποιείται η ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του νερού και τα οικονομικά κίνητρα για την προώθηση της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι πρέπει να γίνουν μεγάλα βήματα, ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά, όπως τόνισε, πρέπει να υπάρχει και η πολιτική θέληση για επιτυχή αποτελέσματα.

Τέλος, η κα Ακκελίδου μίλησε για την ανάγκη αύξησης της ενεργειακής συνείδησης των πολιτιών. Σημείωσε, δε, ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για ένταξη της διάστασης αυτής στην εκπαίδευση, αλλά και να διεξαχθούν εκστρατείες ενημέρωσης για τον εξορθολογισμό της χρήσης ενέργειας.