19/10/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου σε συνέντευξη Τύπου για το «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας», στο Γυμνάσιο Λινόπετρας Λεμεσού
19/10/2010





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στη νεοσυσταθείσα Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) Ανατολικής Λεμεσού και, συγκεκριμένα, σε ένα από τα σχολεία που περιλαμβάνει η Ζώνη, το Γυμνάσιο Λινόπετρας, για να παρουσιάσω το «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Μια από τις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια ήταν η «επέκταση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας από τις υφιστάμενες τρεις σε οκτώ», ως μέτρο το οποίο αποσκοπεί στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της πρόσθετης στήριξης των μη προνομιούχων μαθητών.

Η καινοτομία των ΖΕΠ εφαρμόστηκε πιλοτικά από τη σχολική χρονιά 2003-2004 σε δυο σχολικά συμπλέγματα, της Φανερωμένης Λευκωσίας και του Αγίου Αντωνίου Λεμεσού, ενώ κατά τη σχολική χρονιά 2004-2005 επεκτάθηκε με τη λειτουργία της ΖΕΠ Θεοσκέπαστης Πάφου. Με βάση την εν λόγω δέσμευση του προγράμματος διακυβέρνησης, ο θεσμός επεκτάθηκε με την προσθήκη μιας νέας ΖΕΠ στη Λάρνακα από τη σχολική χρονιά 2008-2009.

Σήμερα σας ενημερώνω ότι ο θεσμός των ΖΕΠ έχει περιληφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή 2007-2013» ως έργο με τίτλο: «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας», το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 15% από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με το έργο αυτό επιδιώκεται η συνέχιση της λειτουργίας και η περαιτέρω ανάπτυξη, διεύρυνση και ενίσχυση του θεσμού, μέσα από την υλοποίηση δράσεων υποστήριξης και ενίσχυσης σχολικών μονάδων που εντάσσονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ΖΕΠ.

Στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Η συνέχιση της λειτουργίας των τεσσάρων υφιστάμενων ΖΕΠ.
o ΖΕΠ Φανερωμένης Λευκωσίας
o ΖΕΠ Αγίου Αντωνίου Λεμεσού
o ΖΕΠ Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου
o ΖΕΠ Φανερωμένης Λάρνακας

2. Η επέκταση των ΖΕΠ στις οκτώ με τη δημιουργία τεσσάρων (4) πρόσθετων ΖΕΠ:

o Μία νέα ΖΕΠ τη σχολική περίοδο 2010–2011, (ΖΕΠ Ανατολικής Λεμεσού που περιλαμβάνει τα Γυμνάσια Λινόπετρας και Νεάπολης, το Δημοτικό Αγίου Νικολάου ΚΑ’ και ΚΒ)
o Δύο νέες ΖΕΠ τη σχολική περίοδο 2011 – 2012
o Μία νέα ΖΕΠ τη σχολική περίοδο 2012 – 2013

3. Η δημιουργία και διατήρηση πρόσθετων θέσεων διδακτικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες, για να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών κατά τμήμα.

4. Η προσφορά προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης προς τους μαθητές, τα οποία θα προσφέρονται και σε απογευματινό χρόνο.

5. Η προσφορά πρόσθετων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τους μαθητές και τους γονείς, μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία τεσσάρων Κέντρων Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Τα Κέντρα θα διαχειρίζονται ειδικοί επιστήμονες και σε αυτά θα προσφέρονται υπηρεσίες από κλινικούς ψυχολόγους, συμβουλευτικούς ψυχολόγους και άλλους ειδικούς και θα λειτουργήσουν πιλοτικά στις τέσσερις επαρχίες από τις αρχές του 2011.

6. Η διεύρυνση των υφιστάμενων ΖΕΠ και η εφαρμογή του θεσμού σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, τα οποία θα απολαμβάνουν πρόσθετες υποστηρικτικές υπηρεσίες (ενισχυτική διδασκαλία, δημιουργική απασχόληση, υπηρεσίες Κέντρων, κ.ά.).

7. Η πραγματοποίηση συνεδρίων και ημερίδων για το θεσμό των ΖΕΠ.

Το «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» θα διαρκέσει μέχρι το 2015.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα €11 εκ. και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%. Από τη δημιουργία νέων ή την ενίσχυση υφιστάμενων Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας αναμένεται να εξυπηρετηθεί το 10% του μαθητικού μας πληθυσμού τουλάχιστον.

Τα αναμενόμενα οφέλη από τη λειτουργία και υλοποίηση του έργου είναι:

· Η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.
· Η μείωση της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας, στα σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές, αλλά και στον γενικό πληθυσμό.
· Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
· Η πρόληψη του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχιας.

Η εφαρμογή του έργου «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» με το οποίο επιτυγχάνεται η ενίσχυση, ανάπτυξη και επέκταση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως επίσης και την κοινωνική ευαισθησία της για εκείνες τις ομάδες των μαθητών που προέρχονται από ευάλωτα μορφωτικά και οικονομικά στρώματα του πληθυσμού.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση του Γυμνασίου Λινόπετρας για τη φιλοξενία της σημερινής συνέντευξης Τύπου, όπως επίσης και τις Διευθύνσεις του Γυμνασίου Νεάπολης και του Στ’ Δημοτικού Αγίου Νικολάου ΚΑ’ και ΚΒ’ που επισκέφθηκα νωρίτερα.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων για την εδώ παρουσία τους.