30/9/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην εκδήλωση με τίτλο «Εις το χωρκόν μου γάμος γίνεται», στη Δερύνεια
30/09/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Eυχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση με τίτλο «Εις το χωρκόν μου γάμος γίνεται» που διοργανώνεται από τον Δήμο Δερύνειας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, γιατί με την εξαιρετική αυτή εκδήλωση κρατούν ζωντανή την παράδοση στη σύγχρονη εποχή. Ο Δήμος της Δερύνειας παρόλο που είναι ημικατεχόμενος, αναπτύσσεται, δημιουργεί, προοδεύει και είναι ακόμη ένας πνεύμονας πολιτισμού που προάγει το πνεύμα, την καλλιτεχνική δημιουργία, το λαϊκό μας πολιτισμό.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, εκτός από τη ψυχαγωγία θα προσφέρουν, αποτελούν σημείο αναφοράς για τη συντήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας και επιβεβαιώνουν τις ακατάλυτες ιστορικές μας καταβολές.

Αυτές οι βραδιές μας δένουν με τις ρίζες μας και μας κρατούν όρθιους στον τόπο μας ν’ αντιστεκόμαστε στην κατοχή, να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, να αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη της διχοτόμησης. Να φέρουμε τη μέρα που όλοι οι άνθρωποι αυτού του τόπου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί, θα ζούμε σε μια ελεύθερη και ενωμένη πατρίδα, ένα νησί της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού.

Απόψε θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε χαρακτηριστικά δείγματα της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να ψυχαγωγηθούμε με τις δημιουργίες των λαϊκών μας καλλιτεχνών. Η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου, θα φέρει στους παλαιότερους συγκινήσεις και θύμησες από βιώματα άλλων εποχών και στους νεότερους θα φέρει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα των πατέρων και των παππούδων τους. Είμαι βέβαιος ότι η αποψινή αυτή εκδήλωση με το προξενιό, το κάλεσμα, το ράψιμο του κρεβατιού, το άλλαμα της νύφης και του γαμπρού, το πλούμισμα και το παραδοσιακό κυπριακό ξεφάντωμα θα εντυπωσιάσει και θα ψυχαγωγήσει όλους.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι γάμοι ήταν από τα γεγονότα που έφερναν κοντά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να χαίρονται και να διασκεδάζουν μαζί. Αναπολώντας και θέλοντας να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές από την ακριτική Δερύνεια, στέλνουμε στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας μήνυμα φιλίας, συνεννόησης και συνεργασίας για να ξεπεράσουμε το παρελθόν, να προχωρήσουμε στο μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο για μάς και τα παιδιά μας και τις γενιές που μας έρχονται.

Με την παρουσία μου απόψε εδώ συγχαίρω τον Δήμο της Δερύνειας και εκφράζω την εκτίμηση της Κυβέρνησης για την προσφορά σας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για τη στήριξη του αγροτικού μας κόσμου, για την αναβάθμιση της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ακριτικών μας περιοχών. Η Κυβέρνηση θα στηρίζει πάντα τους ανθρώπους της εργασίας, του μόχθου και του τίμιου ιδρώτα.

Τα προβλήματα των απλών ανθρώπων του λαού μας θα είναι πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτής της Κυβέρνησης. Ακόμη και μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, εμείς θα προχωρούμε μπροστά.

Είναι γι’ αυτό που θα είμαστε πάντα μαζί και κοντά σας στις δυσκολίες και τα προβλήματα, στη χαρά και στα τραγούδια. Ξανά συγχαρητήρια. Καλή διασκέδαση και να είστε πάντα καλά.