29/9/10

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν παρέλαβε υπόμνημα συνδικαλιστικών οργανώσεων

29/09/2010
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν παρέλαβε σήμερα, έξω από το κτήριο της Βουλής, υπόμνημα από αντιπροσωπεία των κυπριακών συντεχνιών μελών της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.



Ακολούθως, ο κ. Καρογιάν προέβη στην εξής δήλωση: «Πρώτα απ΄ όλα θέλω να ευχαριστήσω τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που σήμερα μου επέδωσαν αυτό το συγκεκριμένο υπόμνημα. Θέλω εκ προοιμίου να πω ότι βασικό μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η υπερπήδηση των προβλημάτων που έχει επισωρεύσει η οικονομική κρίση και, βέβαια, η όποια αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι δίκαιη. Θα πρέπει όλοι να επιμεριστούν ευθύνες, και όχι μόνο οι εργαζόμενοι, ανάλογα με τις δυνατότητες και τα εισοδήματα τους. Είναι η ώρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές οι οποίες να διασφαλίζουν ένα ισχυρό βιοτικό επίπεδο στους εργαζομένους και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η κοινωνική ενίσχυση προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και προς εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Θέλω, επίσης, με την ευκαιρία αυτή να εξάρω το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, ο οποίος είναι ένας ρόλος ουσιαστικός, εποικοδομητικός και δημιουργικός. Εάν αυτός ο τόπος πέτυχε δύο οικονομικά θαύματα, εάν κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα της εισβολής και της κατοχής, να εντάξει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα αυτά τα επιτεύγματα, ένα πολύ μεγάλο μέρος οφείλεται στη σύνεση, τη διορατικότητα, αλλά και στον σωστό τρόπο με τον οποίο το συνδικαλιστικό κίνημα στην Κύπρο πολιτεύθηκε και τοποθετήθηκε.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω τη θέληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στα πλαίσια των δικών μας αρμοδιοτήτων, να συμβάλουμε έτσι που το ξεπέρασμα των προβλημάτων και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης να μην γίνει με τρόπο ετεροβαρή για τους εργαζόμενους. Στόχος μας, λοιπόν, είναι η ανάπτυξη, η διασφάλιση ενός μεγαλύτερου βιοτικού επιπέδου για τους εργαζομένους και η διεύρυνση και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής που να στηρίζει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Βέβαια, ένα βασικό θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός των βαρών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην οικονομία μας.

Σας ευχαριστώ για το υπόμνημα το οποίο μου έχετε επιδώσει, θα το κοινοποιήσω σε όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και θέλω για ακόμη μια φορά να βεβαιώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, θα συμβάλει στο μέτρο του δυνατού προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτών των στόχων».