20/9/10

Επικήδειος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην κηδεία των λειψάνων του Ανδρέα Σαββόπουλου χθες, στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά, στο Παλαιχώρι

Επικήδειος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην κηδεία των λειψάνων του Ανδρέα Σαββόπουλου χθες, στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά, στο Παλαιχώρι
20/09/2010





Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον ιερό τούτο χώρο, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης για να αποτίσουμε τον ύστατο φόρο τιμής και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε έναν εκ των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας που θυσίασε τη ζωή του χάριν της προστασίας της πατρίδας. Σε στάση προσοχής, είμαστε εδώ για να κατευοδώσουμε ένα ακόμη άξιο τέκνο της πατρίδας μας.

Ο Ανδρέας Σαββόπουλος, του οποίου τα λείψανα σήμερα κηδεύουμε, ήταν ανάμεσα στα παλικάρια μας που έτρεξαν στο κάλεσμα της πατρίδας με το που εκδηλώθηκε η βάρβαρη τούρκικη εισβολή: ένα νέο παιδί από το Παλαιχώρι, που πλήρωσε με την ίδια τη ζωή του την αγάπη και την αφοσίωσή του στην πατρίδα.

Ο Ανδρέας Σαββόπουλος γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1952 στο Παλαιχώρι. Διέμενε με τους γονείς του στην Αμμόχωστο μέχρι που κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Η 20ή Ιουλίου 1974, ημέρα κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, βρίσκει τον Ανδρέα να υπηρετεί στον 1ο Λόχο του 399 Τ.Π. που είχε έδρα το Μπογάζι Τρικώμου. Αμέσως, οι άνδρες του 399 Τ.Π., ακολουθώντας οδηγίες, μετακινήθηκαν από το Μπογάζι στο Δίκωμο όπου ενεπλάκησαν σε σκληρές και άνισες μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή. Η δεύτερη φάση της εισβολής βρίσκει τον Ανδρέα και τους υπόλοιπους στρατιώτες του 399 Τ.Π. να επανδρώνουν αμυντικές θέσεις της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή.

Στις 14 Αυγούστου 1974 ισχυρές τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των ανδρών της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά, με την τουρκική πολεμική αεροπορία να παρέχει επιπρόσθετη κάλυψη και ενίσχυση στα άρματα μάχης. Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς αντιστέκονταν ηρωικά αλλά, δυστυχώς, λόγω της υπεροπλίας των τουρκικών στρατευμάτων, οι αμυντικές γραμμές της έσπασαν. Γι’ αυτόν το λόγο, δόθηκε διαταγή για οπισθοχώρηση από την άνιση εκείνη αναμέτρηση. Η οπισθοχώρηση έγινε κατά βούληση και προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Ανδρέας Σαββόπουλος μαζί με άλλους συμπολεμιστές του κατευθύνθηκαν προς την Κυθρέα και, τελικά, κατέληξαν στο Παλαίκυθρο. Πολύ σύντομα, όμως, τουρκικά άρματα μάχης και στρατός έφθασαν στο Παλαίκυθρο με αποτέλεσμα ο Ανδρέας και άλλοι στρατιώτες να εγκλωβιστούν μέσα στο χωριό. Στη διάρκεια της κατάληψης του χωριού χάθηκαν τα ίχνη του Ανδρέα Σαββόπουλου, η τύχη του οποίου αγνοείτο μέχρι πρόσφατα.

Τα λείψανα του Ανδρέα εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Αγιά στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο. Η κηδεία των λειψάνων του ήρωα θέτει ένα τέλος στο μαρτύριο της προσμονής και της αβεβαιότητας στην οποία για χρόνια ολόκληρα έζησε η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του.

Αναγνωρίζουμε ότι απέναντί του έχουμε ένα ανεκπλήρωτο χρέος και θα παλέψουμε για να το εκπληρώσουμε και να αποδώσουμε ύψιστες τιμές στον αγωνιστή της τιμής και της αξιοπρέπειας, τον Ανδρέα Σαββόπουλο.

Σήμερα, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματισθεί το πολύχρονο δράμα που ζουν.

Η τουρκική εισβολή έφερε στη χώρα και το λαό μας τον πόνο, την προσφυγιά, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους. Αυτές τις πληγές αγωνιζόμαστε να θεραπεύσουμε και να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας.

Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Δεσμευτήκαμε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις.

Παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τη βάση λύσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός είναι ο στόχος μας και για την υλοποίησή του αγωνιζόμαστε με συνέπεια. Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι των νεκρών μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι της νέας γενιάς αλλά και έναντι των επόμενων γενεών.

Ανδρέα, ας είναι αιωνία η μνήμη σου. Ο σεβασμός και η αγάπη μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.


Σημ.: Τον επικήδειο λόγο διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
κ. Λουκάς Λουκά.