20/9/10

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων»

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων» στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας
20/09/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Όλοι συμφωνούμε ότι η μείωση της φτώχειας είναι ουσιώδης για τη συλλογική μας προσπάθεια να επιτύχουμε τους Στόχους της Χιλιετίας. Παρομοίως, η πείνα και η ανισότητα των φύλων παραμένουν δύο ζωτικής σημασίας προκλήσεις με σημαντικό αντίκτυπο στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είχε πράγματι σημαντικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξαμε γενναιόδωροι σε λόγια τα οποία, όμως, δεν κάναμε πράξεις. Στα πέντε χρόνια που απομένουν πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαίνουν κάθε βράδυ νηστικοί στο κρεβάτι αυξάνεται. Κάποιοι υπολογισμοί προβλέπουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια μπορεί να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια.

Η τεράστια πλειοψηφία των φτωχών του κόσμου είναι γυναίκες, πράγμα που έχει ως συνέπεια την παιδική θνησιμότητα και τον υποσιτισμό. Οι γυναίκες αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου των αναλφάβητων στον κόσμο, και τα κορίτσια εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ των εκατομμυρίων παιδιών σε σχολική ηλικία που δεν πηγαίνουν σχολείο.

Η CyprusAid, η Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι δεσμευμένη στην υποστήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που έχουν άμεση εμπλοκή σε έργα τα οποία ωφελούν – με χειροπιαστούς τρόπους – παιδιά και γυναίκες. Επιπρόσθετα, υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες αναπτυσσομένων χωρών, σε συνεργασία με την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, που στοχεύουν ειδικά στην ισότητα των φύλων. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με έδρα την Κύπρο δρουν κυρίως σε μέρη όπως η Αφρική.

Είμαστε εξίσου δεσμευμένοι να παρέχουμε επιπρόσθετους και καινοτόμους οικονομικούς πόρους, στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης για την Υγεία των Γυναικών και Παιδιών που ξεκίνησε από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, τμήμα της Επίσημης Αναπτυξιακής Αρωγής της Κύπρου πηγαίνει σε τομείς που ασχολούνται άμεσα με τη μείωση της φτώχειας, την πείνα και την ισότητα των φύλων.