21/9/10

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τα Πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

21/09/2010

Συνάντηση και με τον Εμίρη του Κατάρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας παρέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη γεύμα εργασίας προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία του διαλόγου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.



Στο γεύμα παρακάθισαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλλίας Πρέσβης κ. Gerard Araud, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Πρέσβης κ. Vitaly I. Churkin, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Βρετανίας Πρέσβης Sir Mark Lyall Grant, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας κ. Li Baodong και η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ κα Rosemary A. DiCarlo.

Από κυπριακής πλευράς παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Λεωνίδας Παντελίδης και η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη κα Χριστίνα Ράφτη.

Εξάλλου, χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani.

Είχε, επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Πολιτείας του Illinois και Δημοκρατικό υποψήφιο για τη Γερουσία κ. Alexis Giannoulias.

Χθες βράδυ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβη κ. Χατζημιχαήλ παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος κα Angela Merkel στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αργά χθες απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με το γεύμα εργασίας με τα Πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ:

Ερώτηση: Είχατε δύο συναντήσεις σήμερα, ένα γεύμα προς τους Πέντε και μια συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ. Θέλετε να μας πείτε κάτι για τις επαφές σας;

Απάντηση: Ασφαλώς. Το γεύμα με τους Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ένα παραδοσιακό γεύμα που ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εδώ και κάποια χρόνια, προσφέρει με σκοπό, βεβαίως, να ενημερώσει σε λεπτομέρεια για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού. Αυτό έγινε και σήμερα. Η διαπίστωσή μου, σε σχέση με το προηγούμενο γεύμα το οποίο προσφέραμε τον προηγούμενο χρόνο, είναι ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από πέρσι σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και στις εξελίξεις του. Έδωσα αυτό το μήνυμα και είπα ότι δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου ένεκα της στάσης της Τουρκίας και του κ. Έρογλου στις συνομιλίες σε σχέση με το περιουσιακό. Επίσης, ένεκα της άρνησης της Τουρκίας και του κ. Έρογλου να δεχθούν τη δημιουργική πρόταση την οποία κάναμε για διασύνδεση του θέματος του εδαφικού με το περιουσιακό, ακόμη και του θέματος της παρουσίας των εποίκων, της πρότασής μας για την Αμμόχωστο και το πιθανό άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων της Τουρκίας, η οποία πρόταση επίσης δεν έγινε αποδεκτή. Τέλος, έχω επαναλάβει την θέση μας για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης.

Έχουν τονίσει, πρέπει να πω, οι εκπρόσωποι των χωρών των πέντε Μονίμων Μελών την ανάγκη να παραμείνει η ιδιοκτησία κυπριακή. Αποδέχονται τη θέση ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί από έξω η οποιαδήποτε λύση και την ίδια ώρα έχουν δείξει και κατανόηση σε σχέση με τη θέση για διεθνή διάσκεψη. Βεβαίως, διάφοροι μπορεί να έχουν και διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα της Τουρκίας ή στην πειστικότητα της Τουρκίας ότι θέλει λύση, σώνει και καλά, μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Έχω κάνει ξεκάθαρο ότι η ίδια η πράξη δεν δικαιώνει την θέση της Τουρκίας και ότι απλώς είναι διακηρύξεις για λόγους, αν θέλετε επικοινωνιακούς, και για να αποφύγει η Τουρκία να αναλάβει τις πραγματικές της ευθύνες σε σχέση με το Κυπριακό.

Ερώτηση: Όταν λέτε ότι έδειξαν κατανόηση για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, τί ακριβώς εννοείτε;

Απάντηση: Εννοώ ότι συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ακτίνα συμφωνίας στο ζήτημα που αφορά την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και η διάσκεψη να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Ερώτηση: Και με τον Εμίρη του Κατάρ;

Απάντηση: Η συνάντηση με τον Εμίρη ήταν πολύ θερμή, όπως είναι συνήθως οι συναντήσεις μου με τον Εμίρη . Έχουμε προβεί σε ανασκόπηση των σχέσεών μας σε ό,τι αφορά στην κοινή οικονομική δράση. Τονίσαμε την ανάγκη να γίνεται πιο συχνός έλεγχος της εφαρμογής των διαφόρων συμφωνιών που έχουν τα δύο κράτη υπογράψει και, ασφαλώς, μιλήσαμε και για το Κυπριακό. Ο Εμίρης με διαβεβαίωσε ότι είναι στο πλευρό μας και ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει τις καλές του σχέσεις με την ηγεσία της Τουρκίας για να κατανοήσει και η Τουρκία ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού θα είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας. Ελπίζω σύντομα να τον έχουμε ξανά στην Κύπρο, τον έχω προσκαλέσει εδώ και καιρό για να κάνει κάποιες διακοπές στην χώρα μας και προσπαθεί να βρει τις ημερομηνίες. Του έδωσα και εγώ κάποιες εναλλακτικές ημερομηνίες και ελπίζω σύντομα εντός των δύο επόμενων μηνών να τον έχουμε στην Κύπρο.

Ερώτηση: Να υποθέσουμε ότι είπατε στους Πέντε αυτό που μας είπατε και χθες, ότι θέλετε να συνομιλήσετε απευθείας με την Τουρκία και πώς το βλέπουν;

Απάντηση: Πράγματι, είπα ότι, ναι θέλω να συνομιλήσω με την Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει εναλλακτική πρόταση των συνομιλιών. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν κανονικά υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, αλλά - αυτό πιθανότατα θα το πω και στη Γενική Συνέλευση - θέλω να συναντηθώ με τους ηγέτες της Τουρκικής Δημοκρατίας για να μοιραστούν μαζί μου το δικό μου το όραμα σε ό,τι αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το οποίο περιλαμβάνει ασφαλώς και την Τουρκία και συναντά αν θέλετε και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Γιατί να υπάρχει αντίρρηση από οποιοδήποτε γι αυτό; Τονίζω την ίδια ώρα ότι η άρνηση ως τώρα είναι απαράδεκτη, νοουμένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών από τα γεννοφάσκια της, είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχει δικαίωμα μια χώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν νομίζω να έχουν αντίρρηση τα Μόνιμα Μέλη όταν λες τέτοια πράγματα.

Ερώτηση: Με τον Εμίρη του Κατάρ είπατε κάτι για τη συγκεκριμένη επένδυση στην Λευκωσία; Βρίσκεται σε καλό σημείο;

Απάντηση: Πιστεύω πως ναι, με ρώτησε ο άνθρωπος που βρισκόμαστε και είναι και ενήμερος από τους δικούς του ανθρώπους. Ασφαλώς θα προχωρήσουμε.