24/9/10

Επαφές της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στη Νέα Υόρκη
24/09/2010
Στα πλαίσια της επίσκεψης στη Νέα Υόρκη η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Έλση Χριστόφια παρέστη προχθές το πρωί στην Τρίτη Ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση για τον Αυτισμό η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Autism Speaks. Επίσης, παρακάθισε σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε η σύζυγος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα Ban Soon-taek στις συζύγους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την 65η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.



Στη συνέχεια, η κα Χριστόφια επισκέφθηκε το νοσοκομείο Mount Sinai στην Αστόρια, κοινότητα στην οποία κατοικούν πάρα πολλοί Έλληνες και Κύπριοι ομογενείς. Την Πρώτη Κυρία καλωσόρισαν η Εκτελεστική Διευθύντρια του Νοσοκομείου και Caryn A. Schwab και o Αντιπρόεδρος Ιατρικών Υποθέσεων δρ David Nierman μαζί με αντιπροσωπεία γιατρών ελληνικής καταγωγής. Στη συνάντηση η κα Χριστόφια αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ίδρυση ιατρικής σχολής και εξέφρασε την ανάγκη για στενή συνεργασία με το νοσοκομείο ώστε να βοηθηθεί αυτή η πρωτοβουλία. Η έκκληση της κας Χριστόφια υποστηρίχθηκε ένθερμα από την ηγεσία του νοσοκομείου η οποία εξέφρασε ετοιμότητα για οποιαδήποτε βοήθεια. Τέλος, η κα Χριστόφια περιηγήθηκε στους θαλάμους του νοσοκομείου όπου και συνομίλησε με Έλληνες ασθενείς και πρόσφερε αναμνηστικό δώρο προς το νοσοκομείο.

Ακολούθως η Πρώτη Κυρία επισκέφθηκε το ελληνικοαμερικανικό σχολείο Αγία Αικατερίνη, παράρτημα του σχολείου Άγιος Δημήτριος στην Αστόρια. Στο Ελληνορθόδοξο σχολείο Αγία Αικατερίνη φοιτούν Ελληνόπουλα από την προδημοτική μέχρι την 3η του δημοτικού. Η κα Χριστόφια περιηγήθηκε σε όλες τις τάξεις του σχολείου και έτυχε θερμής υποδοχής από τους μαθητές οι οποίοι παρουσίασαν μικρό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς.


Την κα Χριστόφια καλωσόρισαν ο Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ο Διευθυντής του σχολείου κ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κώστας Ηλιάδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Ανδριώτης, ο Ιερατικός Προϊστάμενος της Κοινότητας Αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλάκης, η Υποδιευθύντρια του παραρτήματος Αγίας Αικατερίνης κα Μπέτσυ Σιδέρη, ο πατήρ Γιώργος Αναστασίου και άλλοι.

Ακολούθως προσφέρθηκε γεύμα προς τιμήν της κας Χριστόφια η οποία εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά της για τη θερμή υποδοχή των παιδιών του σχολείου. Εξέφρασε, επίσης, τον ενθουσιασμό της για την παρουσία της σ’ ένα χώρο τον οποίο οραματίστηκαν οι πρωτοπόροι Έλληνες απόδημοι με σκοπό τη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και κληρονομιάς, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά της για τα επιτεύγματα του σχολείου στον τομέα της εκπαίδευσης και της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας. «Για την επίτευξη αυτού του δύσκολου έργου εργάστηκαν σκληρά και με συνέπεια οι πρώτοι απόδημοι, παρόλο που οι αντιξοότητες της τότε εποχής ήταν πολλές. Γνώριζαν, όμως, πως μόνο έτσι οι ίδιοι, και ιδιαίτερα τα παιδιά τους, θα διατηρούσαν την ταυτότητά τους και τους δεσμούς με την ιδιαίτερη τους πατρίδα», είπε η κα Χριστόφια. Μετέφερε, επίσης, τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και την εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σημαντικό έργο που επιτελείται και πρόσφερε αναμνηστικό δώρο και βιβλία για τα παιδιά.

Την κα Χριστόφια συνόδευαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Π. Παπανικολάου, η Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κα Κ. Σοφιανού και ο κ. Χαμπής Νικολάου.

Χθες το απόγευμα η Πρώτη Κυρία, συνοδευόμενη από τη Γενική Πρόξενο, παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η σύζυγος του Γενικού Γραμματέα κα Ban Soon-taek για τις συζύγους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.