24/9/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας θα εγκαινιάσει τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει η Κύπρος στο εξωτερικό
24/09/2010





Εγκαινιάζεται την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια η μεγαλύτερη έκθεση που διοργάνωσε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό.

Η έκθεση με τίτλο «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» παρουσιάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian Institution στην Ουάσινγκτον, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο, μαζί με την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, έχει και τον όλο συντονισμό. Στόχος του εγχειρήματος είναι η προβολή της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ευκαιρία των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντάσσεται στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian Institution.

Η έκθεση καλύπτει τις περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι την Ενετοκρατία και περιλαμβάνει αρχαιολογικά αντικείμενα, νομίσματα, χάρτες, γκραβούρες και βυζαντινές εικόνες. Για την όλη διοργάνωση το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάστηκε με διάφορα Yπουργεία, τμήματα, οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς. Συντελεστές της έκθεσης είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το Μουσείο Περίδη-Marfin Laiki Bank, το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Θάλασσα», το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ και η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο δρ Σοφοκλής Χατζησάββας, πρώην Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Σε μεγάλη οθόνη στην αίθουσα της έκθεσης θα προβάλλεται ταινία σχετική με τα εκθέματα και τους αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες από όπου προέρχονται. Επίσης, έχει εκδοθεί ένας πολυτελής κατάλογος με τα αντικείμενα της έκθεσης και άρθρα για τις διάφορες ιστορικές περιόδους της Κύπρου από διακεκριμένους επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ο Κ.Ο.Τ. έχει ετοιμάσει ειδικό φυλλάδιο για την προβολή της Κύπρου το οποίο θα διατίθεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης.

Με σκοπό την ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου, παράλληλα με την έκθεση, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Smithsonian Institution και άλλους φορείς και πανεπιστήμια, διοργανώνει σειρά διαλέξεων, συμποσίων και ημερίδων από τον Οκτώβριο 2010 μέχρι και τον Απρίλιο 2011. Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες θα παρουσιάσουν διαλέξεις με θέματα όπως η ιστορία και η αρχαιολογία της Κύπρου, η μυθολογία και η θεά Αφροδίτη, το κρασί της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 29 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την 1η Μαΐου 2011.