24/9/10

Συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

24/09/2010

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήσεις με τους Προέδρους του Ιράν, της Γεωργίας και της Κροατίας κ. Mahmoud Ahmadinejad, κ. Mikheil Saakashvili και κ. Ivo Josipovic αντίστοιχα.


Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την πιο κάτω δήλωση :

«Είχα σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ιράν, τον Πρόεδρο της Γεωργίας και τον Πρόεδρο της Κροατίας. Και στις τρεις συναντήσεις φυσιολογικά μου δόθηκε η δυνατότητα, μετά από το ενδιαφέρον και των Προέδρων, να αναλύσω σύντομα και τη σημερινή κατάσταση στο κυπριακό πρόβλημα. Να ακούσω και τις δικές τους θέσεις σε ό,τι αφορά και στο πρόβλημά μας αλλά και τα ζητήματα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν και, βεβαίως, να μιλήσουμε και για τις φιλικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τις τρεις αυτές χώρες. Οι συναντήσεις ήταν δημιουργικές και οι τρεις Πρόεδροι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών.

Με τον κ. Ahmadinejad ανασκοπήσαμε φυσιολογικά και το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Έχω τοποθετηθεί πολύ σαφώς υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους και ανέλυσα και τη θέση μας για το δικαίωμα του Ισραήλ να συνυπάρχει μαζί με το ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος. Μίλησα για την ανάγκη και εξέφρασα την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Ahmadinejad και η χώρα η ίδια θα χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Και, βεβαίως, μιλήσαμε και για τις σχέσεις των δύο χωρών. Και από τις δύο πλευρές έχει εκφραστεί η αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτές τις σχέσεις.

Το ίδιο και με τη Γεωργία. Ο Γεωργιανός Πρόεδρος με προσκάλεσε να επισκεφθώ τη Γεωργία. Το ίδιο και με την Κροατία, η οποία πολύ σύντομα θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ».

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθισε σε γεύμα το οποίο παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προς τιμή των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της 65ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.