21/9/10

Eπαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

21/09/2010
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε χθές, στη Νέα Υόρκη, διαδοχικά με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αυστραλίας Kevin Rudd, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Abdullah bin Zayed Al-Nahyan και της Ινδονησίας Marty Natalegawa.



Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και, ειδικότερα, σε σχέση με το πακέτο προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιτάχυνση της εν εξελίξει διαδικασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση για την Αμμόχωστο.

Στις συναντήσεις έγινε, επίσης, ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους. Ακόμη, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο κ. Υπουργός εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της Κύπρου. Ο κ. Al-Nahyan έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού για αύξηση της μεταφοράς αγαθών προς τη Γάζα από τη θάλασσα μέσω της Κύπρου και εξέφρασε την υποστήριξή του.

Προχθές βράδυ, ο κ. Κυπριανού παρακάθισε σε δείπνο στο οποίο συμμετείχαν Υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, όπου αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.