9/8/10

Ανακοίνωση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για το παράνομο αεροδρόμιο "ERCAN"

09/08/2010
Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» στις 7.8.2010, στο οποίο γίνεται αναφορά για αναγνώριση ρόλου στον παράνομο σταθμό «ΕRCAN” ή/και λειτουργία του επίσης παράνομου αεροδρομίου “ERCAN”, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων ανακοινώνει τα ακόλουθα:



Οι πιέσεις και μεθοδεύσεις από πλευράς Τουρκίας για τη λειτουργία του λεγόμενου αεροδρομίου "ERCAN" στην κατεχόμενη Τύμπου είναι γνωστές και χρονολογούνται. Το ίδιο και η προσπάθεια της Τουρκίας για υφαρπαγή του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στο βόρειο τμήμα του κυπριακού FIR (Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας). Οι εν λόγω προσπάθειες προσέκρουσαν και προσκρούουν στους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης (Συνθήκη του Σικάγου – Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας).

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει το γεωστρατηγικό εκτόπισμά της πιέζοντας για διάφορες "τεχνικές" ή άλλες "λύσεις" στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε στην ασφάλεια πτήσεων στο κυπριακό FIR, με τις παράνομες παρεμβάσεις της στην εναέρια κυκλοφορία από τον παράνομο σταθμό "ERCAN" , προσπαθώντας να αποκτήσει ρόλο στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας , που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε αυτή της την προσπάθεια, η Τουρκία κάνει χρήση, μεταξύ άλλων, και φίλων της Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχώς παρακολουθεί αυτές τις κινήσεις και μέσω των Κύπριων Ευρωβουλευτών, αλλά και άλλων φίλων μας στο Ευρωκοινοβούλιο προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για προάσπιση των δικαιωμάτων της.

Διεθνώς, οι καθυστερήσεις στην εναέρια κυκλοφορία γενικά και στο κυπριακό FIR ειδικά, ανεξαρτήτως από που προέρχονται, είναι προβληματικές και πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν.

Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας γνωρίζει την ανάγκη για εξεύρεση καλύτερων ρυθμίσεων στον τρόπο εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, όσο και την ανάγκη αύξησης του αριθμού τους. ΄Εχουν ήδη προσληφθεί 21 νέοι ελεγκτές που τελειώνουν την εκπαίδευσή τους πριν το τέλος του 2010, οπότε και αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα. Προωθείται, επίσης, πρόταση για πρόσληψη 14 ακόμη ελεγκτών φέτος.

Τα διαβήματα που έγιναν πρόσφατα και η ενημέρωση, από πλευράς Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, των Πρέσβεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ή την παράνομη παρεμπόδιση των υπερπτήσεων των αεροσκαφών των κυπριακών αερομεταφορέων πάνω από το έδαφός της, μόνο θετικά θα πρέπει να αντικρίζεται, αφού αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Μας λυπεί και μας απογοητεύει το γεγονός ότι καταβάλλεται από κάποιους προσπάθεια παραπλάνησης, μέσω αβάσιμης κινδυνολογίας για υποβάθμιση ενεργειών της Κυπριακής Κυβέρνησης που μόνο στόχο έχουν την προάσπιση της κρατικής μας οντότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.